Növekvő ügyfélszám – egyre többen használják a közösségi közlekedést

Budapest, 2021. szeptember 15. – Egyre többen választják utazásukhoz a közösségi közlekedési járműveket Budapesten. A BKK járatainak a kihasználtsága – a koronavírus-járvány előtti időszakhoz hasonlítva – már a 76 százalékot is átlépte.

Az elmúlt napok tapasztalatai alapján elmondható, hogy egyre többen térnek vissza a közösségi közlekedéshez. A járatok kihasználtsága emelkedik, az elmúlt öt hétben tartósan 70 százalék fölött volt az értékesítés, és szeptemberben már a 76 százalékot is átlépte a 2019-es adatokhoz hasonlítva, amely jelentős javulást jelent a járvány idején tapasztaltakhoz képest. Ezt a tendenciát a szeptember 2-ától bevezetett intézkedés is támogatja, amely ingyenessé tette a 14 éven aluliaknak a közösségi közlekedést Budapesten. Az intézkedés egyben lendületet is adott az ügyfélszám növekedésnek, amely reálissá tette azt a célt, hogy a BKK 6 százalékkal növelje a bérletértékesítést, és ezzel pótolja a diákok ingyenes utazása miatt kieső bevételt. A 36. hét értékesítési adatai kedvezően alakultak, a BKK idén augusztus végén, illetve szeptember első napjaiban realizálta idei legmagasabb árbevételt.

Az augusztusban indult, „Válts közösségi közlekedésre!” elnevezésű kampányában a BKK arra az előnyre hívja fel a budapestiek, illetve az agglomerációból a fővárosba ingázók figyelmét, hogy akár 45 percet is nyerhetnek hétköznapi utazásaik során azok a közlekedők, akik az autó helyett a közösségi közlekedést választják Budapesten. A BKK járatai teljes kapacitással üzemelnek, ráadásul a bérletárak már 2013 óta nem emelkedtek, így egy fél tank benzin árából egy hónapig vehetik igénybe a Budapesti Közlekedési Központ szolgáltatásait a vállalat ügyfelei. Ahhoz ugyanis, hogy élhetővé váljon a város, és csökkenjenek a torlódások arra van szükség, hogy kevesebben közlekedjenek autóval, és egyre többen térjenek át a közösségi közlekedésre, vagy válasszanak egyéb, kiegészítő közlekedési eszközt, mint például a MOL Bubit.

A közbringarendszer népszerűsége folyamatosan nő. Az iskolakezdéssel egyidejűleg a város több pontján is megnövekedett a kerékpáros forgalom, amelyet a kihelyezett forgalomszámláló eszközök, valamint a MOL Bubi utazások száma is mutat. A MOL Bubi utazásszám átlaga szeptember első napjain 8631, melyből kiemelkedik szeptember 2-a, amikor rekordszintű, 9156 utazás történt.

 

BKK napijegyek és bérletek – akár mobilról is

A BKK kiterjedt értékesítési hálózatát a BKK Pontkeresőjében lehet megtekinteni. Jelenleg több mint 360 automata szolgálja a fővárosban közlekedőket, emellett a BKK Ügyfélközpontokban, a jegy- és bérletpénztárakban, valamint a cég viszonteladó partnereinél is megvásárolhatók az utazási okmányok. A Budapesti Közlekedési Központ javasolja a mobiljegy használatát: az esetleges sorban állás helyett így kényelmesen, akár otthonról is meg lehet vásárolni a bérleteket. A mobiljegyekről bővebb információkat a BKK Mobiljegy oldalán lehet találni. A 14 éven aluliak szeptember 2-től díjmentesen utazhatnak a BKK járatain, a kedvezményről itt lehet további információkat találni.