Váltson közösségi közlekedésre!

Budapest, 2021. augusztus 30.Akár 45 percet is nyerhetnek hétköznapi utazásaik során azok a közlekedők, akik az autó helyett a közösségi közlekedést választják Budapesten. Ráadásul a bérletárak már 2013 óta nem emelkedtek, így fél tank benzin árából egy hónapig vehetik igénybe a Budapesti Közlekedési Központ szolgáltatásait a vállalat ügyfelei, emellett a Fővárosi Közgyűlés kedvező döntése esetén szeptember 2-tól a 14 éven aluliak számára ingyenessé válik Budapesten a közösségi közlekedés használata. Ezekre az előnyökre hívja fel a figyelmet augusztusban induló kampányában a BKK, amellyel a közösségi közlekedés használatára ösztönöznék a budapestieket, illetve az agglomerációból a fővárosba ingázókat. Ahhoz ugyanis, hogy élhetővé váljon a város, és csökkenjenek a torlódások arra van szükség, hogy kevesebben közlekedjenek autóval, és egyre többen térjenek át a közösségi közlekedésre, vagy válasszanak egyéb, alternatív közlekedési eszközt. A leggyorsabb alternatívát a kötöttpályás járművek, tehát a villamos, a metró, a HÉV vagy az elővárosi vasút jelentik.

Az elmúlt években jelentősen megváltoztak az utazási szokások Budapesten, és évről évre egyre többen közlekednek autóval a fővárosban. A gépkocsik száma a járványhelyzet miatt tovább gyarapodott Budapesten, de az agglomerációból ingázók is a főváros autós forgalmát növelik. Bizonyos útszakaszokon 2019-hez képest is 10 százalékkal nőtt a forgalom, amiatt, hogy a pandémia idején sokan váltottak autóra. Bár egyre több a modern, Euro6-os motorral működő jármű, azonban az autók száma miatt ez még mindig jelentős légszennyezést okoz a lakosság számára. Emellett a személyautók 10-15-ször nagyobb helyet foglalnak a főváros útjain, ami szintén komoly problémát jelent. Budapest úthálózata nem a jelenlegi forgalmi igények alapján alakult ki, azon változtatni alapvetően nem lehet, kizárólag a járművek használatában, közlekedési szokásokban érhetünk el változást.

Ezzel szemben viszont a közösségi közlekedési eszközök kihasználtsága a két évvel ezelőtti adatokhoz képest 2020-ban a felére csökkent, és láthatóan nagyon lassan kúszik vissza a 2019-es szintre. Az utóbbi hetekben egyébként ez a mutató már a 70 százalékot is átlépte több alkalommal, de a torlódások csökkenéséhez arra lenne szükség, hogy jelentősen nőjön a közösségi közlekedést vagy az egyéb alternatív közlekedési eszközöket használók aránya. 

 

A megoldás a közösségi közlekedés

Amellett, hogy a közösségi közlekedés jelentősen gyorsabb eljutást nyújt az ügyfelek számára, sokkal gazdaságosabb is: 9500 forint, ez nagyjából egy fél tank benzin ára – ennyibe kerül egy 30 napos Budapest-bérlet, amellyel a főváros közigazgatási határán belül éjjel-nappal, korlátlan számban lehet igénybe venni a BKK szolgáltatásait, emellett 14 éven aluliak fővárosi közgyűlés támogatása esetén szeptember 2-tól díjmentesen utazhatnak a BKK járatain. A kedvezményről az alábbi linken lehet bővebb információkat olvasni. A jegyeket és bérleteket ráadásul már nemcsak hagyományos módon, hanem mobiljegyként, kényelmesen, akár otthonról is meg lehet vásárolni. Erről bővebb információkat a BKK oldalán lehet találni.

 

Nemcsak pénztárcabarát, gyors is

A közösségi közlekedés amellett, hogy megfizethető, még gyors is, köszönhetően a kötöttpályás közlekedési eszközöknek, valamint a városszerte számos forgalmas útvonalon kijelölt buszsávoknak. A Budapesti Közlekedési Központ a fővárosban közlekedőknek elsősorban a nagy kapacitású kötöttpályás közlekedési eszközöket, a villamosok, a metrók vagy a HÉV-ek használatát javasolja. A FUTÁR alkalmazásban pontosan megtervezhető egy utazás, és percre pontosan látható az is, hogy merre járnak a járművek, melyik útvonalat érdemes használni. A tanítási időszak kezdetétől, szeptember elejétől újra teljes kapacitással működik a közösségi közlekedés, a reggeli időszakban pedig a legfontosabb járatok egészen 9 óráig a csúcsidőszakban érvényes, legsűrűbb  követési idővel közlekednek.

 

Az agglomerációból is gyorsabb

A jelenlegi nagy autóforgalom jelentős hányadát az agglomerációból a fővárosba dolgozni járók teszik ki, emiatt már nemcsak a belvárosban, hanem a bevezető útvonalokon is jelentős forgalmi torlódások alakulnak. A Budapest környékéről bejáróknak is érdemes a BKK, a MÁV-START, a MÁV-HÉV, illetve a Volánbusz járatait választaniuk. A közösségi közlekedési eszközök használatával jelentősen lerövidíthető az utazás, ráadásul az utazással töltött idő sem megy kárba: akár pihenni, akár dolgozni is lehet utazás közben. És még a forgalom miatt sem kell idegeskedni. Sőt, a Budapest-bérlet, illetve a 24 órás jegy nemcsak a BKK járatain, hanem a MÁV-HÉV, a MÁV-START és a Volánbusz agglomerációs járatain is felhasználhatók Budapest közigazgatási határáig.

 

A mikromobilitási eszközök is teret nyernek

A közösségi közlekedés mellett szerepet kapnak a mikromobilitási eszközök is, például a kerékpárok vagy a rollerek. A Budapesti Közlekedési Központ elkötelezett híve a fejlődésnek és a fenntarthatóságnak, többek között ennek szellemében indult újra idén a MOL Bubi. A szolgáltatás a főváros belső területein a rendkívül sűrűn elhelyezett gyűjtőpontoknál egyszerűen és kényelmesen elérhető, és az utolsó egy, másfél kilométerre nyújt alternatívát, hozzájárulva ahhoz, hogy a városban közlekedők kombinálhassák utazásukat.

A BKK célja, hogy a döntéshozók, a közlekedésben résztvevő szervezetek, társaságok, illetve a Budapesten élő és közlekedő lakosság felismerje, hogy nem lehet pusztán egyetlen közlekedési eszköz szempontjai szerint alakítani a főváros közlekedését, meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy az különböző közlekedési eszközöknek megfelelő infrastruktúra álljon rendelkezésre. Önmagában az autók számának csökkentése, vagy az újonnan létrehozott busz- és kerékpársávok nem fognak valós eredményeket hozni, hacsak nem egységesen tekintünk a város teljes mobilitási rendszerére. Fontos, hogy azok, akik nap mint nap elindulnak a munkahelyükre, vagy családjukhoz, barátaikhoz, felismerjék, hogy bár valóban az autó lehet az egyik legkényelmesebb közlekedési eszköz, de akiknek lehetőségük van közösségi közlekedésre váltani, azoknak mindenképp érdemes azt megtenniük. Sőt, nem csak váltani, hanem hosszú távon meg is maradni az adott közlekedési mód mellett. A kevesebb autó kevesebb dugót is jelent majd, így végül azoknak is jobb lesz, akik munkájuk, vagy élethelyzetük miatt nem tudják nélkülözni a gépkocsi használatát.

A BKK kampányának részletei a BKK oldalán olvashatók.