Másfél mázsás török kori ágyúgolyót találtak a Lánchídnál

Budapest, 2021. június 25. – Hatalmas ágyúgolyót emeltek ki a Lánchíd alól, ezzel befejeződött a Duna fém- és lőszermentesítése az átkelő környezeténél. A török kori, kőből faragott lövedék teljesen ép maradt, és a Budapesti Történeti Múzeum gyűjteményét gyarapítja majd.

Régészek vizsgálnak egy hatalmas ágyúgolyót

Utolsó, látványos szakaszához ért a Lánchíd környezetében a Duna fém- és lőszermentesítése. Június 25-én, pénteken egy török kori ágyúgolyó kiemelésével zárultak a május közepe óta tartó víz alatti munkák, amelyeket a Budapesti Történeti Múzeum régészeti szakfelügyelete is segített.

A mérések szerint 150 kilogramm tömegű és 55 centiméter átmérőjű kőgolyót először óvatosan kiemelték a kavicságyból, a víz felszínére hozva hajóra emelték, majd átszállították a Lánchíd pesti hídfőjéhez, ahol toronydaru segítségével a múzeum teherautójára tették. A budai oldalon májusban már kiemeltek egy teljesen ép, kőből faragott, 36 centiméter átmérőjű ágyúgolyót. A korabeli lövedékek általában darabokra estek a várfalba csapódáskor, ezért ép állapotban csak ritkán kerülnek elő.

A másfél hónapig tartó roncskutató és tűzszerészeti búvárfelderítés során kétszer második világháborús bombát találtak, a budai és a pesti oldalon pedig felszínre kerültek középkori és török kori kerámiatöredékek is. A leletek a Budapesti Történeti Múzeum gyűjteményét gazdagítják majd.

„A megfigyelés azt bizonyítja, hogy a hazai folyók – különösen a Duna – gazdag kulturális örökséget őriztek meg számunkra” – mondta dr. Tóth János Attila víz alatti régész. A Budapesti Történeti Múzeum évente több száz régészeti beavatkozást végez, amelyek szorosan illeszkednek a kivitelezések ütemezéséhez. A kutatók munkája lehető teszi, hogy a beruházásokkal egy időben a főváros régészeti örökségét is megmentsék.

 

 

Javában tart a tényleges kivitelezés

Június 16-án, szerdán hajnali négy órakor teljesen lezárták a Lánchidat és annak környezetét a gyalogos és közúti forgalom elől. Ezután indult a tényleges kivitelezés a munkaterületen. A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a gyalogos járdák azonban a felújítás 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak. A pesti rakpart átépítése, a Lánchíd felújítása és a Blaha Lujza tér hamarosan kezdődő átalakítása változást hoz a fővárosban közlekedők életébe. A BKK és a Fővárosi Önkormányzat a türelmüket kéri, a forgalomzárás, valamint a korszerűsítés részleteiről folyamatosan tájékoztatást ad.