Forgalmi információk – így közlekedhetünk a Lánchíd felújítása idején

2022. december 16-án megnyílt a Lánchíd felújított útpályája a BKK járataival, a taxival, a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők számára. Az ideiglenes forgalmi rend szerint a személy- és egyéb gépjárművel közlekedők nem mehetnek a hídra, őket a behajtani tilos tábla figyelmezteti erre. 

A Lánchíd felújítása – a közlekedés biztosítása mellett – az eredeti tervek szerint halad tovább, ezért a teljes átadásáig a híd továbbra is munkaterület. A kivitelezés többek között a járdák rekonstrukciójával folytatódik. Ezért gyalog majd a felújítás végleges szakaszának lezárta után, előreláthatólag 2023 őszén lehet átkelni a hídon, addig a BKK buszaival a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között – mindkét irányban – díjmentesen lehet utazni.

Az Attila út–Alagút utca forgalmi rendje nem változott: az Alagút utcából mindkét irányból engedélyezett a belső sávból – az egyenesen továbbhaladás és a jobbra kanyarodás mellett – a balra kanyarodás is. Az Attila útról a Krisztina tér, illetve a Mészáros utca irányába a két belső sávból lehet balra kanyarodni, míg a külső sávból változatlanul egyenesen és jobbra lehet továbbhaladni.

 

 

busz és biciklis a Lánchíd felújított útpályáján

 

Közösségi közlekedési a Lánchíd felújítása alatt 

 

A 16-os busz a híd lezárása előtti útvonalon, ismét a Lánchídon keresztül közlekedik egészen a Deák Ferenc térig. A kapacitásbővítés érdekében az új 216-os járat segíti, mely a Deák Ferenc tér és a Dísz tér között közlekedik a 16-os vonalon közlekedő midijárműveknél nagyobb befogadóképességű szólóbuszokkal.

 

 
105

A 105-ös busz újra lezárás előtti útvonalon, a Lánchídon közlekedik. A Krisztinaváros és Angyalföld között a 178-as járattal közösen biztosítják a lezárás előtti állapothoz képesti bővebb kapacitást.

 

 
178

A 178-as busz a Lánchídon jár, így változatlanul a Naphegy és a Gyöngyösi utca között közlekedik. A 105-ös busszal közösen biztosítja a lezárás előtti állapothoz képest a bővebb kapacitást a Krisztinaváros és Angyalföld között. A Naphegy felől a Rákóczi úti tengely az Attila úton közlekedő 5-ös busszal, illetve a Hegyalja úti buszsávban közlekedő 8E, 108E, 110-es és 112-es buszokkal érhető el közvetlenül. A 178-as járattal a Sánc utcánál érhetőek el a Hegyalja úti, míg a Krisztina térnél az Attila úti járatok.

 

 

Az éjszakai buszok a lezárás előtti útvonalukon, ismét a Lánchídon közlekednek.

 

a Clark Ádám tér közlekedési rendje a Lánchíd felújításának idején

 

a Széchenyi István tér közlekedési rendje a Lánchíd felújításának idején

 

Változások a Hegyalja út közlekedési rendjében

A Hegyalja úton csúcsidőszakban a személyautók nagyjából hússzor akkora területet foglalnak, mint a közösségi közlekedés járművei, miközben az erre utazóknak alig több mint a felét szállítják. Az autóforgalom által okozott folyamatos torlódások a BKK járatait is jelentősen érintik, esetenként 5-10 perces késést okozva az autóbuszoknak. Ezért a BKK június 19-étől átalakítja az útszakasz közlekedését az alábbiak szerint:

2021. június 19-étől az alábbiak szerint változik a Hegyalja út forgalmi rendje:

  • összefüggő buszsáv vezet a Hegyalja úton a BAH-csomópont irányából a Döbrentei tér felé;
  • a Hegyalja úton működő közlekedési lámpákat kifejezetten az új forgalmi rendhez igazítják;
  • átalakítják a forgalmi sávokat a Döbrentei térnél, csökkentve az Erzsébet híd előtti torlódást.

Így a Hegyalja úton Pest irányába az egyéni gépjárművel közlekedők változatlan idő alatt jutnak át a Döbrentei téri kereszteződésen, ezzel szemben az autóbusszal közlekedők a korábbihoz képest csúcsidőben 5-8 perccel kevesebbet utaznak majd. 

 

Közlekedési információk kerékpárral, egyéb mikromobilitási eszközzel és gyalogosan közlekedőknek

A Lánchídon 2022. december 16-ától újra át lehet kelni kerékpárral. 

A hídra Budán a Clark Ádám téri körforgalom felől lehet felhajtani, a körforgalom közvetlenül kapcsolódik a Fő utcában és a Lánchíd utcában lévő kerékpársávokhoz. A pesti oldalon a Széchenyi István tér felől lehet fel- és lehajtani a hídra.

A Lánchíd budai hídfőjénél 2021. június 15-én lezárták a híd alatti gyalogos-kerékpáros alagutat, amit jövőre adnak át.  

A budai rakparton észak-déli irányban a kerékpárral közlekedők számára továbbra is az eddig kijelölt alternatív útvonal használatát javasoljuk a Batthyány tér (Vám utca) és a Döbrentei tér között. Maga a Duna-menti gyalog-kerékpárút csak a híd alatti rövid szakaszon lesz lezárva, azonban a párhuzamos utcákhoz a legegyszerűbb átvezetésre a hídtól távolabb, a Döbrentei térnél és a Vám utcánál van lehetőség. Az észak felől érkezőknek a Bem rakpart–Vám utca–Fő utca–Clark Ádám téri körforgalom–Fő utca–Jégverem utca–Bem rakpart útvonalat ajánljuk. Ez párhuzamos a Bem rakparti bringaúttal, és a körforgalomtól, valamint a Vám utcától eltekintve jelenleg is kerékpársáv halad ezen az útvonalon. A körforgalomban a kerékpáros forgalom a gépjárművekkel együtt halad. 

Ha a hídfőkhöz közelebb szeretnél letérni a Duna-menti gyalog-kerékpárútról, a Halász utcánál, valamint a hídfő északi és déli oldalán is lesz alternatíva:

  • a hídfő északi oldalán a Clark Ádám tér és a lenti gyalog-kerékpárút közötti lépcsőn tolósínt helyeznek ki.
  • a hídfő déli oldalán a parkon keresztül a már meglévő rövid kerékpárúton lesz kijelölve egy lehetséges útvonal.

 

A gyalogosan közlekedők számára a fő változás, hogy a budai oldalon a híd alatti alagutat nem lehet használni. A kijelölt gyalogos útvonal – északról dél felé – a Duna-menti gyalog-kerékpárút–Clark Ádám térre vezető lépcső–a munkaterület és a körforgalom mellett kijelölt ideiglenes felület–a hídfő déli oldalán lévő park–Duna-menti gyalog-kerékpárút. 

A Lánchíd pesti hídfőjénél is lezárják a rakparton a gyalogos alagutat. A pesti oldalon nem lesz külön kijelölt gyalogos és kerékpáros útvonal. A kerékpárral közlekedők a gépjárműforgalommal együtt haladhatnak a Széchenyi István téri körforgalomban. A gyalogosoknak azt ajánljuk, hogy a Széchenyi István teret kerüjék meg az Akadémia előtti terület–Gresham Palota–Belügyminisztérium, szállodák útvonalon.