Forgalmi információk – így közlekedhetünk a Lánchíd felújítása idején

A Lánchíd felújítása miatt 2021. június 16-ától lezárják a forgalom elől a dunai átkelőt. Ekkortól a közösségi közlekedés járművei sem hajthatnak át a hídon. A felújítás miatt a Hegyalja úton is változik a forgalom: egybefüggő buszsáv jön létre a BAH-csomópont és a Döbrentei tér között az Erzsébet híd irányába.

2021. június 16-tól lezárják a forgalom elől a Lánchidat. Ekkortól sem gyalogosan, sem a közúton nem lehet áthaladni a hídon. Ezzel egy időben az Attila út–Alagút utca forgalmi rendje is módosul: az Alagút utcából mindkét irányból engedélyezett a belső sávból – az egyenesen továbbhaladás és a jobbra kanyarodás mellett – a balra kanyarodás is. Az Attila útról a Krisztina tér, illetve a Mészáros utca irányába a két belső sávból lehet balra kanyarodni, míg a külső sávból változatlanul egyenesen és jobbra lehet továbbhaladni.

Az új forgalmi rend miatt több közösségi közlekedési járat útvonala is módosul. A közúti forgalmat várhatóan 18 hónapig, a gyalogosforgalmat a munkálatok befejezéséig korlátozzák. A Budapesti Közlekedési Központ mindent megtett azért, hogy az átalakítások a lehető legkisebb kényelmetlenséget okozzák a fővárosban közlekedők számára.

 

Autós forgalom a Lánchídon

Közösségi közlekedési változások a Lánchíd lezárása miatt

A Várnegyed a belvárosból elsősorban a Széll Kálmán tér felől, a gyors és nagy kapacitású, sűrűn közlekedő M2-es metróval, valamint az onnan induló buszokkal érhető el. A Széll Kálmán tértől a 16-os járatcsalád buszai (16-os, 16A, 116-os járat) változatlan módon kapcsolatot biztosítanak a budai Vár belső része felé, azonban a 16-os busz rövidített útvonalon, a Széll Kálmán tér-Várnegyed-Clark Ádám tér-Széll Kálmán tér útvonalon közlekedik. A 16-os busszal a BKK továbbra is biztosítja a Clark Ádám téren a budai fonódó villamoshálózat 19-es és 41-es járatának elérését.  

Térkép a lezárt Lánchíd közlekedéséről

 

105

105-ös busz a felújítás idején az Erzsébet hídon át közlekedik, a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér érintésével. Az Erzsébet híd és a Széchenyi István tér között az alsó rakparton, illetve ellenkező irányban az Apáczai Csere János utcán haladnak a buszok. Hétvégente a Gyöngyösi utca felé megáll az Erzsébet téren és nem érinti az Eötvös tér és a József nádor tér megállókat, az Apor Vilmos tér felé útvonala megegyezik a hétköznapi forgalmi renddel.

178

178-as busz a pesti oldalon a 105-ös busz vonalához csatlakozik, a Széchenyi István tér és az Andrássy út érintésével a Gyöngyösi utca M és a Naphegy tér között jár, segítve ezzel a belváros és Közép-Buda közötti utazásokat. Krisztinaváros környékétől a Rákóczi út és a Keleti pályaudvar felé indulóknak a BKK az 5-ös buszt ajánlja. Hétvégente a Gyöngyösi utca felé megáll az Erzsébet téren és nem érinti az Eötvös tér és a József nádor tér megállókat, az Naphegy tér felé útvonala megegyezik a hétköznapi forgalmi renddel.

A 105-ös és a 178-as busz közlekedésének térképe a Lánchíd lezárásának idején

 

Új gyorsjárat indul 110E jelzéssel az Apor Vilmos tértől a Bosnyák térig a budai térség felőli gyors belvárosi eljutás érdekében. Az új járat a Hegyalja úton (az új buszsávon) és az Erzsébet hídon, majd a Rákóczi úton át jár a lezárásokat követően. A 110-112-es autóbusz változatlan követési idővel közlekedik.

 

Az éjszakai 916-os és 990-es autóbusz az Erzsébet hídon, majd a Szabad sajtó úton és a Kossuth Lajos utcán közlekedik, nem érinti a Deák Ferenc teret és a Széchenyi István teret. A többi éjszakai járatra átszállási lehetőséget a BKK a belvárosban, az Astoria M csomópontban változatlan módon biztosítja. 

Éjszakai közlekedést érintő változások a Lánchíd környékén

 

 

Változások a Hegyalja út közlekedési rendjében

A Hegyalja úton csúcsidőszakban a személyautók nagyjából hússzor akkora területet foglalnak, mint a közösségi közlekedés járművei, miközben az erre utazóknak alig több mint a felét szállítják. Az autóforgalom által okozott folyamatos torlódások a BKK járatait is jelentősen érintik, esetenként 5-10 perces késést okozva az autóbuszoknak. Ezért a BKK június 19-étől átalakítja az útszakasz közlekedését az alábbiak szerint:

2021. június 19-étől az alábbiak szerint változik a Hegyalja út forgalmi rendje:

  • összefüggő buszsáv vezet a Hegyalja úton a BAH-csomópont irányából a Döbrentei tér felé;
  • a Hegyalja úton működő közlekedési lámpákat kifejezetten az új forgalmi rendhez igazítják;
  • átalakítják a forgalmi sávokat a Döbrentei térnél, csökkentve az Erzsébet híd előtti torlódást.

Így a Hegyalja úton Pest irányába az egyéni gépjárművel közlekedők változatlan idő alatt jutnak át a Döbrentei téri kereszteződésen, ezzel szemben az autóbusszal közlekedők a korábbihoz képest csúcsidőben 5-8 perccel kevesebbet utaznak majd. 

Egybefüggő buszsáv kialakítása a Hegyalja úton - térkép

 

Közlekedési információk kerékpárral, egyéb mikromobilitási eszközzel és gyalogosan közlekedőknek

A Lánchíd felújított útpályáját várhatóan 2022 végén adják át, kerékpárral ekkortól lehet majd újra átkelni a hídon.

A Lánchíd budai hídfőjénél 2021. június 15-én lezárják a híd alatti gyalogos-kerékpáros alagutat. 

A budai rakparton kerékpárral közlekedők számára alternatív útvonalat jelölnek ki a Batthyány tér (Vám utca) és a Döbrentei tér között. Maga a Duna-menti gyalog-kerékpárút csak a híd alatti rövid szakaszon lesz lezárva, azonban a párhuzamos utcákhoz a legegyszerűbb átvezetésre a hídtól távolabb, a Döbrentei térnél és a Vám utcánál van lehetőség. Az észak felől érkezőknek a Bem rakpart–Vám utca–Fő utca–Clark Ádám téri körforgalom–Fő utca–Jégverem utca–Bem rakpart útvonalat ajánljuk. Ez párhuzamos a Bem rakparti bringaúttal, és a körforgalomtól, valamint a Vám utcától eltekintve jelenleg is kerékpársáv halad ezen az útvonalon. A körforgalomban a kerékpáros forgalom a gépjárművekkel együtt halad, azonban a Lánchíd lezárása miatt itt nem kell nagy gépkocsiforgalomra számítani.

Ha a hídfőkhöz közelebb szeretnél letérni a Duna-menti gyalog-kerékpárútról, a Halász utcánál, valamint a hídfő északi és déli oldalán is lesz alternatíva:

  • a hídfő északi oldalán a Clark Ádám tér és a lenti gyalog-kerékpárút közötti lépcsőn tolósínt helyeznek ki.
  • a hídfő déli oldalán a parkon keresztül a már meglévő rövid kerékpárúton lesz kijelölve egy lehetséges útvonal.

Térkép a kerékpáros közlekedésről a Lánchíd környezetében

 

A gyalogosan közlekedők számára a fő változás, hogy a budai oldalon a híd alatti alagutat nem lehet használni. A kijelölt gyalogos útvonal – északról dél felé – a Duna-menti gyalog-kerékpárút–Clark Ádám térre vezető lépcső–a munkaterület és a körforgalom mellett kijelölt ideiglenes felület–a hídfő déli oldalán lévő park–Duna-menti gyalog-kerékpárút. 

A Lánchíd pesti hídfőjénél is lezárják a rakparton a gyalogos alagutat. A pesti oldalon nem lesz külön kijelölt gyalogos és kerékpáros útvonal. A kerékpárral közlekedők a gépjárműforgalommal együtt haladhatnak a Széchenyi István téri körforgalomban. A gyalogosoknak azt ajánljuk, hogy a Széchenyi István teret kerüjék meg az Akadémia előtti terület–Gresham Palota–Belügyminisztérium, szállodák útvonalon.