Múzeumbuszok és sűrűbben induló közösségi közlekedési járatok a budapesti Múzeumok Éjszakáján

Budapesten 2019. június 22-ről 23-ra, szombatról vasárnapra virradóra tartják a Múzeumok Éjszakáját, a népszerű rendezvénysorozatban résztvevő helyszínek megközelítésére idén is a hét különböző útvonalon közlekedő Múzeumbuszt érdemes használni. A kulturális intézmények gyorsabb megközelítése, illetve a hazajutás kényelmesebbé tétele érdekében a szokásosnál sűrűbben indul az M1-es metró és több, belvárost érintő éjszakai buszjárat is. Szinte minden résztvevő belvárosi múzeum közelében található MOL Bubi gyűjtőállomás, ezért a közbringák használatát is érdemes megfontolni. A rendezvényre szóló belépő – amellyel a Múzeumbuszok idén is további díj megfizetése nélkül vehetők igénybe – a BKK ügyfélközpontjaiban és egyes pénztáraiban is beszerezhető, akár közlekedési jegy, bérlet vásárlása közben is.

Közlekedési információk

 A Budapesti Közlekedési Központ 2019-ben is részt vesz a népszerű Múzeumok Éjszakája kulturális eseményen, amelyet az idei évben június 22-ról 23-ra (szombatról vasárnapra) virradóra rendeznek meg. A BKK 18:00 és 2:30 között hét fővárosi vonalon indít Múzeumbuszt a rendezvényen résztvevő kulturális intézmények kényelmes megközelítésére. Egy órával hosszabb üzemidővel, körülbelül 0:40-ig, a megszokottnál sűrűbben jár az M1-es metró, és ahogy a többi szombat estén, ezen a napon is hosszabb üzemidővel, éjjel fél egyig jár az M2-es és az M4-es metró. Mindemellett több, a belvárost érintő éjszakai buszvonalon (a 907-es, a 908-as, a 914-es, a 934-es, a 950-950A, a 973-as és a 990-es buszjáraton) is a szokásosnál sűrűbb közlekedés teszi kényelmesebbé a hazautazást.

Nosztalgiajáratok

A közösségi közlekedés rajongóinak jó hír, hogy a Múzeumok Éjszakáján idén is utazhatnak nosztalgiajárattal:

  • 18 órától éjjel 2 óráig az Örs vezér tere és a Jászai Mari tér között, a 76-os és a 80-as trolibusz összevont útvonalán jár az N7680 jelzésű, Ikarus 260T típusú trolibusz. Ez az első Ikarus-karosszériával épült magyar fejlesztésű trolibusz, melybe a szovjet gyártmányú ZiU–5 trolibusz elektronikáját építették. A járművet 1975-ben helyezték üzembe, majd 1995-ben selejtezték le. 2007-ben a BKV egy másik Ikarus 260-as jármű vázából építette fel a mai is közlekedő korhű, 1974-es állapotot tükröző nosztalgiajárművet.
  • 18 órától 21 óráig a Széll Kálmán tér–Margit híd–Nagykörút–Petőfi híd–Széll Kálmán tér útvonalon közlekedik az N12 jelzésű, Ikarus 180 típusú nosztalgiabusz. A 12-es busz 1932-ben indult útjára a pesti Nagykörúton át. Útvonalát többször meghosszabbították, 1961-től kétirányú körforgalmi járatként a Dunát kétszer a Margit hídon és a Petőfi hídon is keresztezve közlekedett. Az N12-es vonalon ezen az éjszakán az az Ikarus gyár első sorozatban gyártott csuklós autóbusztípusa, az Ikarus 180-as közlekedik, amely ma a menetrend szerint közlekedő budapesti nosztalgiaflotta állandó tagja.

A nosztalgiajáratok menetrendje és díjszabása a bkk.hu/nosztalgia/ oldalon ismerhető meg. (A nosztalgiajáratok nosztalgia díjszabással vehetők igénybe, a jegyeket a helyszínen a kalauznál lehet megvásárolni.)

Díjszabási- és jegyinformációk

A Múzeumok Éjszakája karszalaggal idén is csak a Múzeumbuszokon lehet díjmentesen utazni. A többi közösségi közlekedési járatot, beleértve az éjszakai buszokat is, normál díjszabás szerint vehetik igénybe.

A Múzeumok Éjszakája karszalagok kényelmesen akár közlekedési jegy vagy bérlet vásárlása közben is beszerezhetők a BKK ügyfélközpontjaiban, továbbá a Batthyány téri, a Nyugati téri és a Blaha Lujza téri, valamint a Corvin-negyednél, az Örs vezér terén, illetve a Puskás Ferenc Stadionnál található jegy- és bérletpénztárban. A rendezvényről bővebben a Múzeumok Éjszakája honlapján és a hivatalos Facebook-eseményben olvashatnak.

Budapest, 2019. június 21.

Budapesti Közlekedési Központ