Új autóbuszokat vásárol a BKV

A fővárosi autóbusz-közlekedésben a BKK által megbízott új szolgáltatók új járműveinek megjelenésével egyidejűleg elkezdődik a BKV autóbuszflottájának frissítése is: a fővárosi tulajdonú közlekedési társaság új járművein 2014. első félévtől utazhatnak utasaink. Egy, a napokban lezárult közbeszerzési eljárás eredménye, hogy legfeljebb 18 darab Ikarus V127 típusú szólóbuszt vásárolhat a BKV, mégpedig speciális konstrukcióban, részben saját kivitelezésben.

Új, magyar gyártású autóbuszokat vásárol és állít forgalomba a BKV. A Magyar Autóbuszgyártó Kft. által épített Ikarusok gyártásközi állapotban érkeznek a közlekedési szolgáltatóhoz, összeszerelésüket a BKV és a gyártó cég szakemberei a BKV műhelyeiben végzik. A megállapodás szerint három autóbuszt azonnal megrendelt a BKV, további 15 jármű rendelésére pedig opcióval rendelkezik.

Az Ikarus V127 típusú tizenkét méter hosszú szóló, alacsony padlós autóbuszokat korszerű, a legszigorúbb károsanyag-kibocsátási normáknak is megfelelő, Cummins gyártmányú dízelmotorok hajtják.

A részben kiszerelt vázak fényezését és a helyszínre szállított részegységek beépítését a BKV saját műhelyi kapacitásával végzi. A szolgáltató biztosítja továbbá az akkumulátorokat, a gumiabroncsokat, a jegykezelőket és a fedélzeti zártláncú kamerarendszert.

A buszok vételára 52 millió forint, melyet a BKV további összesen 3,5 millió forintnyi anyaggal és körülbelül 2,5 millió forint értékű munkával egészít ki, amely így igen kedvező végső beszerzési árat jelent.

További előny, hogy a BKV-nál az autóbusz-üzemeltetésben szerzett évtizedes tapasztalatok, valamint szakmai kompetenciák a gyártás során érvényesülhetnek, hiszen a BKV-nál történő összeszerelési folyamat részelemei hasonlók az üzemeltető által jelenleg is végzett napi beavatkozásokhoz, a saját járművek javítási, vizsgafelkészítési feladataihoz. Lehetőség nyílik arra is, hogy a projektben részt vevő személyzet folyamatos képzésen felkészüljön a flotta későbbi karbantartására, illetve – az új technológiákat elsajátítva – más korszerű típusok üzemeltetéséhez is alkalmazható tudásra tegyen szert.

Tarlós István főpolgármester határozott elvárása a BKK-tól a budapesti buszflotta fejlesztése, ennek keretében érkezett először több mint 100 használt alacsonypadlós jármű, majd idén 150 új busz Budapestre. Ennek a programnak a folytatásaként valósul meg a mostani beszerzés a BKK es a BKV közötti közszolgáltatási szerződés alapján biztosított források segítségével.

A BKK és a BKV közötti közszolgáltatási szerződés alapján a fővárosi tulajdonú szolgáltató további szóló, alacsonypadlós autóbuszok beszerzését tervezi, ezért az intézkedéseknek köszönhetően jelentősen csökken a budapesti autóbusz-állomány átlagéletkora. A BKK és a BKV célja, hogy korszerű, alacsony padlós, környezetkímélő autóbuszok jelenjenek meg Budapest útjain az elavult és költségesen üzemeltethető járművek helyett.


Kapcsolódó anyagok: