Az 1-es villamos vonalának meghosszabbítása az Etele térig

CAF-villamos az 1-es vonalán

A Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ folytatta a budapesti villamoshálózat fejlesztését, amelynek köszönhetően 2019 júliusától az 1-es villamos vonalán már egészen az Etele térig lehet utazni, nem csak a Fehérvári út és az Etele út kereszteződéséig. A projekt eredményeként létrejött az összeköttetés az Etele téri végállomás térségében az 1-es villamos és Kelenföld vasútállomás, a helyközi buszjáratok, a fővárosi kelenföldi buszjáratok, az M4 metró, valamint a budai fonódó villamoshálózat 19-es és 49-es villamosjárata között. A projekt célja részben az Etele téri csomópont hatékony összekapcsolása a kelenföldi városrésszel és Dél-Pesttel, hogy az agglomerációból érkezők gyorsabban eljussanak ezekbe a városrészekbe. Másrészt a környék lakói is gyorsabban elérhetik a belváros felé tartó metró- és villamosvonalakat. A kivitelezés 2017 novemberében kezdődött, és 2019. december 18-án zárult le.

Előzmények

A Hungária körgyűrű és rajta az 1-es villamosvonal kiépítése Budapest egyik legfontosabb, ütemezetten megvalósuló projektje. Az 1-es villamosvonal első szakasza a Hungária körút fejlesztésével együtt 1984-ben indult, első ütemben Óbuda és a Lehel út / Hungária körút csomópont között. A Hungária körgyűrű fokozatos kiszélesítése, valamint a vasúti műtárgyak megépítése lehetővé tette, hogy a villamosvonal (több ütemben) 2000-ben elérje a Közvágóhidat. Bár az 1995-ben átadott Lágymányosi (ma Rákóczi) hídon már a kezdetektől megvolt a vágányok helye, a vonal újabb meghosszabbítására sokat kellett várni. A Bécsi út / Vörösvári út–Rákóczi híd közötti szakasz felújítása és akadálymentesítése 2014-ben, meghosszabbítása a Fehérvári útig 2015 márciusában fejeződött be (bkk.hu/fejleszteseink/1-es-es-3-as-villamos-fejlesztese/). Ezzel egyidejűleg, 2013 közepén elkezdődött a vonal meghosszabbításának előkészítése az Etele térig, ami 2019-ben megvalósult.

Finanszírozás

Az „1-es villamos meghosszabbítása az Etele térig (IKOP-3.1.0-15-2016-00007)” projekt a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ (mint Kedvezményezett) kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása. A teljes projekt megvalósítását az Európai Unió az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében a Kohéziós Alapból 7.939.103.064 Ft-tal támogatta. A támogatás intenzitása 100% volt. A beruházás teljes költsége 10.059.862.153 forint volt.

Miért fontos az 1-es villamosvonal meghosszabbítása az Etele térig?

Az 1-es villamos jelenleg Budapest egyik legfontosabb villamosjárata, a pesti és budai külváros fő, körirányú közösségi közlekedési eszköze. Olyan csomópontokat köt össze, mint a Flórián tér, az Göncz Árpád városközpont metróállomás, a Puskás Ferenc Stadion M vagy a Népliget M, amelyek útvonalán számos metró-, villamos- és buszjárat, valamint vasúti és helyközi autóbuszos átszállási lehetőséget nyújt. Az 1-es villamos ma a város leggyorsabb villamosjárata: a felújításnak és a kedvező lámpahangolásoknak köszönhetően 22,4 km/óra átlagsebességgel halad, gyorsabban, mint az elkülönített pályán közlekedő M1-es metró. A vonal 2015-ben befejezett meghosszabbítása beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a villamosok jelenlegi forgalma – a gyorsabb haladásnak, a kiszámíthatóbb közlekedésnek, valamint az átszállásszámok csökkenésének köszönhetően – jóval nagyobb, mint a korábban erre közlekedő buszoké volt. Egyes időszakokban a régebben a 103-as buszon mért értékek mintegy háromszorosát is eléri.

A vonal a fejlesztéssel a város egyik legnagyobb lakótelepét is érinti. Ezeket a XI. kerületi célpontokat csak a 103-as buszra történő átszállással lehetett elérni. A 2013–14-ben készített megvalósíthatósági tanulmány igazolta, hogy a meghosszabbítás a lakótelepen élők, valamint a városba vonattal és helyközi buszokkal érkezők számára jelentősen csökkenti az átszállások számát és a menetidőt, főként Dél- és Kelet-Pest irányába.

A meghosszabbított 1-es villamos új szakasza és megállói

Milyen lett az Etele úti új villamospálya?

Az 1-es villamosvonal új szakaszán a vonalon korábban megvalósított megállótípust alakítottunk ki a Bikás parknál és a Bártfai utcánál. A Hengermalom út–Fehérvári út csomópontban létesített ideiglenes végállomás minimális átépítésével meghosszabbítottuk a kétvágányú villamospályát az Etele úton. A mintegy 1,7 kilométernyi új vonalszakasz az Etele úton középen vezet, ezt követően balra kanyarodik a Somogyi útra, ahol az Etele téren épült négyvágányos végállomásra fut be. A végállomás elhelyezésénél és a vágányhálózat kialakításánál fontos szempont volt a kedvező gyalogoskapcsolat, valamint hogy a későbbiekben további villamosvonalak csatlakozhassanak a végállomásba.

A villamos-végállomás a Somogyi út Etele téri részén található, közvetlenül az M4 metró végállomásánál. A buszpályaudvar vagy a vasútállomás felől érkezőknek nem szükséges átkelniük az úttesten, ha el szeretnék érni a villamos-végállomást. A peronokat, a megállókat akadálymentesen közelíthetik meg a korábban kialakított köztér felől. Fedett megállók épültek színvonalas, korszerű utastájékoztatási felületekkel. A villamospálya az Etele út teljes hosszában füvesített, ami nemcsak esztétikai élményt nyújt, hanem a zajcsökkentés szempontjából is lényeges. A Bikás park és a Bártfai utca megálló közötti részen a vágánypár közé fákat, cserjéket ültettünk.

 

Milyen kapcsolódó fejlesztések készültek el?

Az 1-es villamosvonal meghosszabbítása a komplex szemléletnek köszönhetően nem csupán a villamosfejlesztésről, hanem a környező közúti és zöldfelületek megújításáról is szólt.

1-es villamos alulnézetbőlA fejlesztéshez kapcsolódva a környező zöldfelületek is teljesen megújultak az Etele út mentén, valamint a Fehérvári út és a Tétényi út között, az Etele út mindkét oldalán lévő lakóépületek között is. Jelentős felújítást végeztünk az Etele park teljes területén: megújult a növényzet, az összes járófelület, dísztér és új szökőkút épült, továbbá az Etele úttal párhuzamosan kétsávos kerékpárút létesült.

A Fővárosi Önkormányzat beruházásához szorosan kapcsolódnak a XI. kerületi önkormányzat fejlesztései: felújítják a Tétényi út és a Fejér Lipót utca közötti parkot és játszóteret, az Etele út északi oldalán a Somogyi út és a Bártfai út közötti szakaszon található parkot, valamint a Tétényi út két útpályája közötti elválasztósávot.

A projekthez kapcsolódva 2018-ban megújult az 1-es villamos vonala a pesti oldalon, a Győrffy István utca és a Mester utca közötti 1,6 kilométer hosszú szakaszon is.

Az Etele úti pályaszakasz tervezésekor többféle vonalvezetés lehetőségét is megvizsgálták, és minden szempontból az bizonyult a legjobb megoldásnak, hogy a vágányokat a középsziget helyére építsék. Az ott húzódó fasort el kellett távolítani, ám azokat a fákat, amelyeket lehetett, a kerületen belül másik helyre ültettük át. Sőt, kétszer annyi, körülbelül 500 fát és mintegy 11 ezer cserjét ültettünk, amelyek fenntartásáról a felújítás kivitelezője gondoskodik három évig. A füves felületek 21 600 négyzetméteren újultak meg.

A projekt részeként egy többfunkciós Unimog fűnyírót is beszereztek, melynek segítségével kicserélhetik a megállóhelyeken található izzókat, karbantarthatják a felsővezetékeket és az azon lévő szerelvényeket, valamint gallyazni, sövényt nyírni, daruzni is lehet.

 

Milyen környezeti hatásokkal jár a villamosvonal meghosszabbítása?

A villamosvonal meghosszabbításával várhatóan csökken a légszennyezés, valamint a zajterhelés az Etele úton. A közösségi közlekedésre váltó utasoknak köszönhetően az egész városban csökken a személyautók száma, ezzel párhuzamosan a légszennyezettség, a közlekedésre felhasznált energia és az autók által elfoglalt közterületek is.

 

Mikorra valósult meg a beruházás?

A kivitelezés 2017 novemberében kezdődött, és 2019 júliusától bár korlátozottan, de már az utasok is használhatták az új vonalat. Az Etele téri végállomáson a villamosvezetők és a biztosítóberendezéseket kezelő személyzet számára könnyűszerkezetes végállomási tartózkodó készült. A kivitelezési munkálatok 2019. december 18-án zárultak le.

Az „1-es villamos meghosszabbítása az Etele térig (IKOP-3.1.0-15-2016-00007)” projekt a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása. A teljes projekt megvalósítását az Európai Unió az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében a Kohéziós Alapból csaknem 8 milliárd forinttal támogatta. A beruházás teljes kivitelezési költsége nettó 8 600 667 769 forint.

Kapcsolódó anyagok: