1-es és 3-as villamos vonalának fejlesztése

A projekt célja

A két kör irányú villamosvonalat felújítjuk, azaz a vágányoktól a megállókon át a felsővezetékekig mindent kicserélünk, korszerűsítünk. Az 1-es villamos vonalát meghosszabbítjuk a Rákóczi hídon keresztül Újbudáig. A beruházást követően ezek a járatok valós alternatívát jelentenek majd az autós közlekedéssel szemben, mely a környezeti terhelés csökkenését fogja eredményezni. Ezáltal a főváros tisztábbá, csendesebbé, élhetőbbé válik.

Az 1-es vonal Bécsi úti végállomás és a Puskás Ferenc Stadion közötti szakaszán 8,3 km hosszan újjáépítjük a villamospályát. A Vörösvári úton és Újbudán füves pályán közlekedhetnek majd a járművek.
Délen 3,3 km hosszú teljesen új villamospálya épül a Rákóczi híd–Szerémi út–Hengermalom út útvonalon.

A 3-as villamos vonala teljesen megújul a Mexikói úton, az Erzsébet királyné útján, a Fehér úton, az Élessaroknál, a Kőrösi Csoma Sándor úton. Az Ónodi utca és Kőbánya alsó vasútállomás megállóhely között a járművek füvesített pályán közlekednek majd. A Bihari utcai szakasz is kétvágányú lesz.

A felújított vágányokon a járművek akár 60 km-es óránkénti sebességgel is közlekedhetnek majd, ezért csökken a menetidő.

A pontosabb tervezhetőség érdekében teljesen új forgalmi rendet vezetünk be.

A vonalon akadálymentes megállókat létesítünk, melyek peronszintje az új, alacsonypadlós járművekéhez igazodik, így a járművekbe akadálymentesen lehet beszállni, valamint a peronokat is nehézségek nélkül lehet megközelíteni.

A közlekedés a korábbinál energiatakarékosabb lesz: a villamosok áramellátása alkalmassá válik a visszatáplálásra. A fékező villamosok által termelt energiát a gyorsítást végző villamosok tudják felhasználni, ezért a járatok üzemeltetése energiatakarékosabbá válik.

Ütemezés

A villamosvonalak felújításának, illetve az 1-es vonal meghosszabbításának tervezett befejezési határideje 2015 januárja.

A fejlesztés az alábbi ütemezés szerint valósul(t) meg:

1-es villamosvonal

 • Bécsi út–Árpád híd M: 2013. október–2014. május
 • Árpád híd M–Lehel utca 2013. október–2013. december
 • Lehel utca–Kerepesi út: 2014. június–2014. november
 • Kerepesi út–Közvágóhíd: 2014. június–2014. augusztus
 • Meghosszabbítás: 2014. január–2015. január

3-as villamosvonal

 • Örs vezér tere–Mázsa tér: 2013. november–2014. július
 • Mázsa tér–Üllői út: 2014. II. negyedév–2014. III. negyedév
 • Mexikói út–Örs vezér tere: 2014. II. negyedév–2014. IV. negyedév
 • Üllői út–Gubacsi út: 2014. III. negyedév–2015. január

Finanszírozás

A beruházás hivatalos elnevezése „Az 1-es és 3-as villamos vonalak továbbfejlesztésének I. üteme, a budapesti körgyűrűs, kötöttpályás hálózat fejlesztésének részeként”, összköltsége 44 442 766 742 Ft. Ezt a Közlekedési Operatív Programban, európai uniós és hazai költségvetési forrásból finanszírozzuk. A szükséges önrészt Budapest Főváros Önkormányzata biztosítja.

A projekt bemutatása

KÖZOP azonosító: KÖZOP-5.5.0-09-2010-0025

Projekt címe: 1-3 villamosvonalak továbbfejlesztésének I. üteme, a budapesti körgyűrűs, kötöttpályás hálózat fejlesztésének részeként

A Támogatás intenzitása: 93,92%

A támogatási konstrukció keretében igényelt támogatás (KÖZOP): 40 948 261 782.- Ft

Projekt összköltsége: 44 442 766 724.- Ft

Az 1-es és a 3-as Budapest legfontosabb villamosvonalai közé tartozik. Felújításuk elengedhetetlen ahhoz, hogy a járatok ismét teljes körűen elláthassák feladataikat, azaz ügyfeleinket gyorsan, kényelmesen, a korábbinál tervezhetőbben és az akadálymentességi elvárásoknak megfelelve elszállítsák céljukhoz.

Mi változik az 1-es villamos vonalán?

A vonalat teljesen felújítjuk a Bécsi út/Vörösvári út és a Rákóczi híd között. A Bécsi úti végállomás és a Puskás Ferenc Stadion között 8,3 kilométer hosszban új pálya épül a régi, elhasználódott vágányok helyén.
A Vörösvári úton és Újbudán fűburkolatú pálya létesül, melynek zölden tartásáról automatikus öntözőrendszer gondoskodik.
Megújul a felsővezeték-hálózat, az új áramellátási rendszer alkalmas lesz arra, hogy a villamosok fékezéskor energiát tápláljanak vissza, ezáltal csökkentve az áramfelhasználást.
A vonalon korszerű megállók épülnek: az egységesen 26 centiméter magas peronokról a 2015-től közlekedő új, alacsonypadlós CAF villamosokba akadálymentesen lehet majd beszállni. A Flórián tér, Szentlélek tér, Népfürdő utca, Árpád híd M, Kacsóh Pongrác út, Nádorkerti út és Budafoki út megállóban lift segíti majd a kerekes székkel, babakocsival közlekedőket, a látásukban korlátozottak számára vakvezető sávokat alakítunk ki. A fontosabb megállók fedettek lesznek.

A villamos vonalát meghosszabbítjuk: 3,2 kilométer hosszú új szakasz épül ki a Rákóczi híd–Szerémi út–Hengermalom út útvonalon. Új megállók létesülnek a Nádorkerti úton, a Budafoki úton, a Hauszmann Alajos utcán, a Hengermalom úton, a Fehérvári úton. Az új és ideiglenes végállomás a Fehérvári út és a Hengermalom út kereszteződésében épül ki.

Mi változik a 3-as villamos vonalán?

Teljesen megújul a villamospálya a Mexikói úton, az Erzsébet királyné útján, a Fehér úton, az Élessarok térségében, a Kőrösi Csoma Sándor úton és az Üllői úti kereszteződésénél. A Bihari utcában a korábbi egy helyett két vágányon haladnak majd a járművek. A Kőrösi Csoma úton füves pálya létesül, melynek zölden tartásáról automatikus öntözőrendszer gondoskodik.

Megújul a felsővezeték-hálózat, az új áramellátási rendszer alkalmas lesz arra, hogy a villamosok fékezéskor energiát tápláljanak vissza, ezáltal csökkentve az áramfelhasználást.
A vonalon korszerű megállók épülnek: az egységesen 26 centiméter magas peronokról a 2015-től közlekedő új, alacsonypadlós CAF villamosokba akadálymentesen lehet majd beszállni. Fedett megállóhely épül a Mexikói úti végállomáson, részlegesen fedett lesz az Örs vezér tere–Zugló, a Szent László tér és Kőbánya alsó vasútállomás megálló.

Közbeszerzések

Budapest 1-es villamos vonalának komplex felújítása a Bécsi úttól a Kerepesi útig (Közop-5.5.0-09-2010-0025) vállalkozási szerződés keretén belül

Ajánlati felhívásPDF Formátumban (0,2 MB)

Módosított ajánlati felhívásPDF Formátumban (0,1 MB)

Előzetes vitarendezési kérelemPDF Formátumban (3,0 MB)

Előzetes vitarendezése kérelem – válaszPDF Formátumban (0,4 MB)

ÖsszegezésPDF Formátumban (0,1 MB)

SzerződésPDF Formátumban (3,0 MB)

Budapesti Közlekedési Központ – 1-es és 3-as villamosvonalak fejlesztése, Széll Kálmán tér rekonstrukciója és Budai fonódó villamosközlekedés megteremtése című projektekhez szükséges integrált tájékoztatási és nyilvánossági feladatainak ellátása

Ajánlati felhívásPDF Formátumban (0,2 MB)

Ajánlati felhívás módosításaPDF Formátumban (0,1 MB)

ÖsszegezésPDF Formátumban (0,1 MB)

Az 1-es és 3-as villamos vonalak korszerűsítéséhez és meghosszabbításához szükséges kiviteli tervek elkészítése és tervezői művezetési feladatok ellátása – tervezési szerződés

Összegezés az ajánlatok elbírálásárólPDF Formátumban (0,2 MB)

SzerződésPDF Formátumban (0,7 MB)

Budapest 3-as villamos vonalának felújítása a Mexikói út és Gubacsi út között (KÖZOP-5.5.0-09-2010-0025) vállalkozási szerződés keretén belül

Ajánlati felhívásPDF Formátumban (0,9 MB)

Módosított ajánlati felhívásPDF Formátumban (0,1 MB)

ÖsszegezésPDF Formátumban (0,1 MB)

SzerződésPDF Formátumban (3,0 MB)

Budapest 1-es villamos felújítása és meghosszabbítása a Kerepesi út és a Fehérvári út között

Ajánlati felhívásPDF Formátumban (0,2 MB)

Módosított ajánlati felhívásPDF Formátumban (0,6 MB)

ÖsszegezésPDF Formátumban (0,6 MB)

SzerződésPDF Formátumban (3,0 MB)

Szerződés 1. sz. módosításaPDF Formátumban (0,5 MB)

Az 1-es és 3-as villamos vonalak korszerűsítéséhez és meghosszabbításához szükséges előkészítő és lebonyolító mérnöki munkák

Ajánlati felhívásPDF Formátumban (0,2 MB)

Ajánlati felhívás módosításPDF Formátumban (0,1 MB)

V 1-3 mérnöki előzetes vitarendezési kérelemPDF Formátumban (0,1 MB)

Az 1-es és 3-as villamos vonalak továbbfejlesztésének I. üteméhez kapcsolódó kiviteli terv, ennek részeként forgalom-lebonyolítási terv, organizációs terv, az építési engedéllyel még nem rendelkező beruházási elemek engedélyes terveinek elkészítése, engedélyeztetése és a szükséges hozzájárulások megszervezése, valamint tervezői művezetés mindkét vonal esetében

Elérhetőségek

Budapesti Közlekedési Központ

Budapest 1075, Rumbach Sebestyén utca 19–21.

BKK Ügyfélszolgálat

 • Személyes ügyfélfogadás: Rumbach Sebestyén u. 19–21.; Deák Ferenc tér, aluljáró; Keleti pályaudvar M, aluljáró; Kelenföld vasútállomás M, aluljáró; Móricz Zsigmond körtér; Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2A és 2B terminál
 • Levelezési cím: 1241 Budapest, Pf. 200
 • Telefonszám (Call Center): +36 1 3 255 255
 • E-mail: [email protected]