Télen is rekordokat dönt, illetve bővül a MOL Bubi közbringa-szolgáltatás

Budapest, 2023. február 21. ­­­ A hidegebb hónapokban is érdemes kerékpárral tervezni a városi közlekedés során. A BKK legfrissebb adatai szerint ezzel a budapestiek is tisztában vannak, ugyanis a MOL Bubi a téli hónapokban is kiemelkedő eredményeket mutatott fel. Ezzel egyidőben az új gyűjtőállomások száma is bővült, így már a VI. és a VIII. kerület újabb pontjain is el lehet érni a közbringákat.

 

A MOL Bubi közbringa-szolgáltatás az elmúlt hónapokban is igazolta, hogy népszerű a fővárosiak körében. A közbringa-rendszer a tavaly nyáron elért rekordok mellett télen is kiemelkedő eredményeket produkált.

2021 decemberében a MOL Bubi napi használati csúcsa még 3531 volt, egy évvel később, 2022 decemberében már 7117 volt a legmagasabb napi szám. 2023 elején is komoly emelkedés volt megfigyelhető: tavaly januárban még 3493, idén az első hónap leginkább kihasznált napján már 6009 alkalommal vették igénybe a közbringákat.

Hasonló eredményeket a MOL Bubi korábban egy novemberi és márciusi időszakban ért el. A közbringa-rendszer havi és átlagos napi használata 60-70 százalékkal bővült, ami annak ismeretében különösen kiemelkedő, hogy a közbringa flottája 30 százalékkal nőtt.

 

Télen is jó választás a kerékpár

A kerékpározás feltételeinek javítása azért is fontos, mert a jól kerékpározható városokban sokkal többen kerékpároznak egész évben – akár télen is – az időjárástól függetlenül. A városon belül rövidebb, 2-3 kilométeres távolságokat 10-15 perc alatt télen is könnyen meg lehet tenni, főleg úgy, hogy évről évre csökken a korábban megszokott hideg és a havas téli napok száma. A kerékpár ideális választás lehet bármely évszakban a lakóhelyhez vagy munkahelyhez közeli boltok, oktatási és egyéb intézmények vagy közösségi közlekedési megállók megközelítésére.

Az adatok alapján is az látszik, hogy Budapesten évről évre nő a télen is kerékpározó emberek száma. Azonban azok számára, aki korábban ősztől tavaszig nem használták a kerékpárjukat az indulás előtt érdemes átgondolni, hogy mire kell ilyenkor figyelni.

A BKK számára  is fontos, hogy a megfelelő téli kerékpárhasználatra is felhívja az ügyfelek figyelmét. Például a korai sötétedés miatt fokozottan figyelni kell a láthatóságra, a lámpák mielőbbi bekapcsolására. Télen fontos a fékek még gyakoribb ellenőrzése és a hideg és nedves hónapokban fokozottan figyelni kell arra, hogy a kanyarokat lassabban vegyék be a felhasználók. Érdemes nagyobb fék- és követési távolságot tartani, mert a nedves fékekkel nehezebb megállni. Kerülni kell a hirtelen fékezéseket, továbbá a jeges és havas útfelületet, mert könnyen elcsúszhat a kerékpár. A vizes, havas útviszonyok miatt érdemes a kerekekre hosszú sárvédőt szerelni, ezzel az ruházat is megvédhető.

Ehhez kapcsolódóan a MOL Bubi kerékpárok egyik nagy előnye, hogy mind első és hátsó lámpával, valamint sárvédővel is fel vannak szerelve, így ideális választás egész évben időjárástól függetlenül.

A városi kerékpározáshoz bármely évszakban lehet mindennapos utcai ruházatot viselni, azonban az izületek védelme érdekében télen fontos a kényelmes, réteges öltözet. Emellett egy vízálló dzseki bármikor praktikus lehet, a kapucni helyett viszont ajánlatos sapkát viselni, amely nem akadályozza a látást oldalirányban.

 

Hard Rock Hotel, Orczy tér: tovább bővül
a MOL Bubi szolgáltatási területe

A MOL Bubi töretlen népszerűsége is indokolja, hogy a közbringa-szolgáltatás minél szélesebb körben váljon elérhetővé. Ennek érdekében újabb helyszíneken lehet kerékpárokat felvenni és letenni, miután a főváros két újabb pontján, a VI. kerületben a Hard Rock Hotel mellett, a VIII. kerületben pedig az Orczy téren is létrejött egy gyűjtőállomás.  A VI. kerületben, a Nagymező utca és a Zichy Jenő utca sarkán található új gyűjtőállomás a Hard Rock Hotel Budapest támogatásával valósult meg.

A BKK legutóbb szintén Terézvárosban adott át 4 vadonatúj gyűjtőállomást, valamint a megújult Blaha Lujza téren is két állomás várja a felhasználókat. A BKK a tervek szerint idén folyamatosan bővíti a MOL Bubi hálózatát.

A MOL Bubi eszközparkja jelentősen nőtt a 2021-es megújulása óta és dinamikusan bővült a közbringra-rendszer szolgáltatási területe: jelenleg összesen 180 gyűjtőállomáson lehet felvenni és leadni a kerékpárokat. A BKK 2022-ben összesen 500 vadonatúj MOL Bubi biciklit állított forgalomba, legutóbb október elején 200 vadonatúj kerékpárral nőtt az állomány. Ma már összesen 2060 közbringa áll az ügyfelek rendelkezésére.

A közbringarendszer a felhasználóbarát applikációnak, a könnyű regisztrációnak és a megújult kerékpároknak köszönhetően a 2021 májusi megújulása óta sorra döntötte a rekordokat, 2023 februárjában pedig átlépte a 4,4 milliós utazásszámot a rendszer.

A társaság a 2023-as évre a MOL Bubi rendszer fejlesztését tűzte ki célul, a területi és a flottabővítések mellett továbbra is versenyképes, vonzó feltételekkel biztosítja a közbringák elérhetőségét a fővárosban. Havi ezer forintért megéri váltani havi vagy 8500 forintért éves bérletet, amivel 30 percig díjmentesen használhatják a fővárosiak a MOL Bubikat.

Fontos, hogy továbbra is díjmentes marad a második kerékpár bérlése. Azaz aki barátokkal vagy ismerősökkel együtt venné igénybe a szolgáltatást, egyidejűleg két kerékpárt vehet fel. Viszont a 30 percen túli folyamatos használatért külön használati díjat kell fizetni.