Hamarosan kezdődhet a munka a Határ úti aluljáróban

Budapest, 2022. március 9. – Megújul és akadálymentes lesz a BKK beruházásában a Határ út metróállomáshoz kapcsolódó gyalogos-aluljáró. A felújításhoz szükséges forrást teljes mértékben a Fővárosi Önkormányzat biztosítja, a korszerűsítési munkák előkészítése már ebben a hónapban kezdetét veheti.

Az M3-as metró felújításához kapcsolódóan, annak kiegészítéseként korszerűsíti a Budapesti Közlekedési Központ a gyalogos-aluljárót a Határ út metróállomásnál, így biztosítva kényelmesebb és biztonságosabb utazást a fővárosban közlekedőknek.

A BKK tavaly decemberben írta alá az aluljáró felújításához kapcsolódó vállalkozási szerződést. Hatályba lépése annak köszönhető, hogy a Fővárosi Önkormányzat – a pénzügyi nehézségek ellenére – a megállapodás módosításával rendelkezésre bocsáthatja a szükséges forrást, miután hiába várt a Magyar Kormány támogatására. A Fővárosi Közgyűlés február 23-án döntött arról, hogy Budapest saját erejéből vállalja a Határ úti gyalogos-aluljáró felújítását. A korszerűsítési munkák előkészítése a vállalkozási szerződés március 9-i hatályba lépése után, még ebben a hónapban elkezdődhet.

A Határ úti kivitelezés előreláthatóan másfél évig tart, a beruházás során

megújul a burkolat a járófelületen és az oldalfalakon;

világosabb lesz az aluljáró a fényforrások cseréjével;

új térfigyelő és tűzjelző rendszert, valamint az M3-as metróvonal rendszerébe illesztett segélykérő berendezéseket telepítenek a biztonság fokozása érdekében;

felvonók épülnek a felszín és az aluljárószint között, így a metróállomás peronjai akadálymentesen elérhetővé válnak;

megújul az utastájékoztatás az utasforgalmi terekben;

korszerűsítik az elektromos energiaellátást és a vízi közműveket, valamint

egységes arculatú üzlethelyiségeket alakítanak ki.

A munkákat a STRABAG Generálépítő Kft. végzi el, az aluljárót tartalékkeret nélkül nettó 2,098 milliárd forintos szerződéses értéken újítja fel.

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet:
tavaly tavasszal kezdődött a korszerűsítés előkészítése

A BKK és a Fővárosi Önkormányzat a közterület-fejlesztések és -felújítások során elkötelezett az élhető város megvalósítása mellett, ezért a használhatóságra, a kényelemre, illetve a biztonságra is hangsúlyt fektet.

A közlekedésszervező 2021 márciusában döntött kettő, az M3-as metró állomásaihoz kapcsolódó, fővárosi tulajdonú gyalogos-aluljáró felújításáról és felszíni akadálymentesítéséről. Áprilisban indult a feltételes kivitelezési közbeszerzési eljárás, december elején a Határ út és a Göncz Árpád városközpont esetében is lezárult a szerződéskötés folyamata azzal a kikötéssel, hogy a megállapodások hatályba lépésének feltétele a szükséges források rendelkezésre állása.