Forgalmas metróállomások aluljáróit akadálymentesíti a BKK

Budapest, 2021. december 10. – Megújulhat két fővárosi gyalogos-aluljáró az M3-as metró vonalán: a BKK beruházásában korszerűsítik és akadálymentesítik a Göncz Árpád városközpont, valamint a Határ út metróállomáshoz kapcsolódó aluljárót. A felújítási munkák a szükséges forrás rendelkezésre állása esetén, várhatóan 2022 tavaszán kezdődhetnek.

Göncz Árpád városközpont, látványterv.

(Látványterv a Göncz Árpád városközpont metróállomás felújításáról)

 

A tervek szerint az M3-as metró felújításához kapcsolódóan, annak kiegészítéseként korszerűsítik a gyalogos-aluljárókat a Göncz Árpád városközpont, valamint a Határ út metróállomásnál, így biztosítva a kényelmesebb és biztonságosabb utazást a fővárosban közlekedőknek. A Budapesti Közlekedési Központ aláírta az aluljárók felújításához kapcsolódó vállalkozási szerződéseket.

 

A beruházás során mindkét helyszínen:

megújul a burkolat a járófelület és az oldalfalak szintjén;

világosabb lesz az aluljáró a fényforrások cseréjével;

új térfigyelő és tűzjelző rendszert, valamint az M3-as metróvonal rendszerébe illesztett segélykérő berendezéseket telepítenek a biztonság fokozása érdekében;

felvonók épülnek a felszín és az aluljárószint között, így a metróállomás peronjai akadálymentesen elérhetővé válnak;

megújul az utastájékoztatás az utasforgalmi terekben;

korszerűsítik az elektromos energiaellátást és a vízi közműveket;

egységes arculatú üzlethelyiségeket alakítanak ki.

(Látványterv a Határ út metróállomás felújításáról)

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet:
tavasszal kezdődött a korszerűsítés előkészítése

A BKK és a Fővárosi Önkormányzat a közterület-fejlesztések és -felújítások során elkötelezett az élhető város megvalósítása mellett, ezért a használhatóságra, a kényelemre, illetve a biztonságra is hangsúlyt fektet.

A közlekedésszervező március végén döntött kettő, az M3-as metró megállóihoz kapcsolódó, fővárosi tulajdonú gyalogos-aluljáró felújításáról és felszíni akadálymentesítéséről. Áprilisban indult a feltételes kivitelezési közbeszerzési eljárás, december elején mindkét állomás esetében lezárult a szerződéskötés folyamata, a tervezett munkák – a szükséges forrás rendelkezésre állása esetén – 2022 tavaszán indulhatnak. A kivitelezés előreláthatóan másfél évig tart.

A Göncz Árpád városközponti és a Határ úti munkákat egyaránt a STRABAG Generálépítő Kft. végzi el, az előbbi aluljárót tartalékkeret nélkül nettó 3,973 milliárd forintos, míg az utóbbit ugyancsak tartalékkeret nélkül nettó 2,098 milliárd forintos szerződéses értéken újítja fel.

 

Galériánkban további látványterveket találni a metróállomások gyalogos-aluljáróinak korszerűsítéséről.