Jó hír az ügyfeleknek, rossz hír a csalóknak: a BKK az elmúlt években még biztonságosabbá tette a jegykiadó automatákat

Budapest, 2024. augusztus 8.  Az elmúlt napokban téves hírek jelentek meg a jegykiadó automatákkal kapcsolatos csalásokról: a BKK biztonsági intézkedéseinek köszönhetően nem lehet a készülékek nyílásainak eldugításával megkárosítani az utasokat, 96 százalékkal csökkent a jegykiadó automatákat érintő manipulációs kísérletek száma. A BKK nemrég előzetes piaci konzultációt indított az automaták megújítására, melynek következében legkésőbb 2026-ra vadonatúj, illetve felújított készülékek is megjelenhetnek több forgalmas fővárosi csomópontban.

 

Új jegy- és bérletautomata.

 

Közel tíz éve szolgálják a BKK új típusú jegy- és bérletautomatái a fővárosban közlekedőket. A 300-nál is több, Budapest és az agglomerációs települések forgalmas csomópontjaiban, illetve megállóiban éjjel-nappal elérhető készülékek üzembe helyezése óta a társaság ügyfelei összesen 145 millió jegyet és bérletet vásároltak bruttó 260 milliárd forint értékben.

Az automaták közterületen találhatók, ezért nemcsak a környezeti hatásoknak, hanem rongálásnak és manipulációnak is ki vannak téve. A BKK mindent megtesz, hogy visszaszorítsa ezeket a kísérleteket: a társaság az elmúlt időszakban egyedi tervezésű jegy- és bérletkiadó tálcákkal látta el az automatákat, amelyekkel 2023 augusztusára a teljes hálózatot lefedte. A hagyományos jegy- és bérletkiadó tálcák lecserélésével a bűncselekmények száma 96 százalékkal csökkent tavaly óta.

 

Új funkció a még biztonságosabb fizetésért

A társaság 2017 márciusában egy új funkciót is bevezetett a teljes hálózat készülékeire: a bankjegyvisszahúzás megakadályozza, hogy illetéktelenekhez jussanak az ügyfeleknek visszajáró bankók. Az automaták a tranzakciót követően (60 másodperc után) visszahúzzák a nem elvett bankjegyeket. Ez alatt az idő alatt a készülékek 10 másodpercenként figyelmeztetnek a visszajáró elvételére („Kérjük, vegye el a visszajáró bankjegye(ke)t!”), melyet sípoló hangjelzés is követ.

A társaság mindemellett hangsúlyozza, hogy amennyiben bárki hasonló esetnek lesz szemtanúja vagy áldozata, jelentse a visszaélést a rendőrségnek. A BKK ügyfelei a konkrét eset kivizsgálását követően természetesen visszakapják a pénzüket, hiszen a háttérrendszerben látszik, ha az automata visszahúzta a pénzt az adott tranzakció során.

 

Megújulhat a teljes hálózat

Jelenleg 317 darab BKK-automata üzemel Budapesten és az agglomerációban, ebből 79 kizárólag készpénzmentesen működik. A hálózat a 2021-ben történt üzemeltetőváltásnak, illetve szoftvercserének köszönhetően a magas kihasználás ellenére is stabil. Az intenzív mindennapos használat miatt azonban időszerűvé vált a gépek korszerűsítése. A BKK célja, hogy a jelenlegi hálózat továbbra is a megbízhatóan, stabilan, a kor kihívásainak megfelelően működjön. Ezért a társaság 2024 júniusában tesztüzembe helyezett felújított, illetve vadonatúj készülékeket, illetve előzetes piaci konzultációt indított jegykiadó automaták felújítására, újak beszerzésére és a flotta üzemeltetésére.

A konzultációt követően a társaság várhatóan 2024 őszén írja ki a közbeszerzést, melynek lefolyása hozzávetőlegesen 6 hónap, így a szerződéskötés tervezetten 2025 áprilisa és szeptembere közé tehető. Mindennek következtében legkésőbb 2026-ra felújított, illetve vadonatúj, modern készülékek is megjelenhetnek több forgalmas fővárosi csomópontban.