Paradigmaváltás a közterületi tervezésben

Budapest, 2024. június 7. A Budapesti Közlekedési Központ közzé tette a közterületi tervezés új szemléletét tükröző szakmai útmutatóit. A kiadványok célja, hogy a fővárosi közterületek kialakításában funkcionálisan és megjelenésében is egységes arculatot hozzanak létre, miközben a fővárosban élők és közlekedők komplex igényeit is kielégítik.

 

Számos szakmai egyeztetést és fórumot követően újjászülettek azok a mérnöki dokumentumok, amelyek a jövőben iránytűi lehetnek a budapesti közterületfejlesztéseknek. A BKK által kiadott ún. tervezési útmutatók a korábbi gyakorlattól eltérő metodikával ismertetik meg a tervezőket.

A jövőbeni tervezések középpontjába a komplex közterülethasználat került. Az új módszertan

  • a közterület határaitól az úttengely felé haladva („faltól-falig”) alakítja ki a környezetet, figyelembe véve az ingatlanok jellemző földszinti funkcióit és az ezekhez kapcsolódó közterületi elemeket.
  • A közlekedők arányának megfelelően a zöldfelületek és rekreációs elemek nagyobb hangsúlyt kapnak azzal a céllal, hogy egészséges egyensúly alakuljon ki a fenntartható közlekedési módok és a motorizált egyéni közlekedés között.

A BKK új tervezési útmutatóinak alapvető célja, hogy valamennyi budapesti közterület esetében használhatók legyenek.  Egységesítik a fővárosban a közutakon, közterületeken alkalmazott megoldásokat, hogy közútjaink önmagukat magyarázók, megbocsátók, zöldek, élhetők legyenek. A dokumentumok összhangban vannak a nemzeti és európai szabványokkal, jogszabályi előírásokkal, valamint a kezelői-üzemeltetői elvárásokkal, biztosítva ezzel a budapesti közterületek magas színvonalú kialakítását és fenntarthatóságát.

Az egyeztetések során kialakított végleges dokumentumokat a BKK részletesen is be fogja mutatni a szakmai szervezeteknek és a fővárosi kerületeknek.

 

Mi is az a tervezési útmutató?

A tervezési útmutatók olyan részletes dokumentumok, amelyek meghatározzák a közterületek kialakításával kapcsolatos elvárásokat és szabványokat. Korábban a Budapesti Mobilitási Tervre alapozva elkészült a Közlekedésbiztonsági Stratégia, valamint a főváros kerékpárhálózati terve. Az útmutatók ezekre a hosszú távú tervekre támaszkodva azt írják le, hogyan kell újraosztani a fővárosban rendelkezésre álló közterületeket. A BKK az útmutatók révén kíván hidat teremteni az átfogó SUMP (Fenntartható Városi Mobilitási Terv) és a konkrét projektek között. Ezek a köteteksegítik majd a tervezőket és a kivitelezőket abban, hogy egységes és funkcionális közterületeket hozzanak létre. Az útmutatók célja, hogy a közterületek mindenki számára biztonságosak, kényelmesek és esztétikusak legyenek, valamint, hogy megfeleljenek a fenntarthatósági és közlekedési követelményeknek.

A BKK új tervezési útmutatói bárki számára elérhetők a társaság weboldalán. A dokumentumokkal kapcsolatos társadalmi egyeztetés elkezdődött, az észrevételeket a tervezesiutmutatobkk.hu e-mail-címre várja a társaság 2024. június 20-ig.