Közlekedés ezen a hétvégén a Szabadság hídi rendezvény idején

Budapest, 2024. május 2.Rendezvényt tartanak az Európai Unióhoz való csatlakozás 20. évfordulója alkalmából a fővárosban, ezért május 3-án, pénteken 18 órától 5-én, vasárnap éjfélig lezárják a Szabadság hidat, valamint esténként a Fővám teret és a Közraktár utcát a Bakáts utca és a Fővám tér között. Az érintett BKK-járatok közlekedése módosul. A pesti oldalon a kiskörúti  47-es, 48-as és 49-es villamos helyett az M3-as és M4-es metróval, valamint a 9-es és 72-es járatokkal, Pest és Buda között pedig az M4-es metróval, illetve a 7-es és a 133E busszal utazhatnak.

 

Közúti korlátozások

A rendezvény idején lezárják a Szabadság hidat pénteken 17:45-től vasárnap éjfélig, a Veres Pálné utcáról nem lehet kihajtani a Vámház körútra, helyette a Só utcán át érhető el a Belgrád rakpart, és onnan az esti órák kivételével vissza lehet hajtani a Vámház körútra is.

Minden este (pénteken 21 órától, szombaton és vasárnap pedig 19:30-tól 24 óráig) lezárják a Vámház körutat is a Fővám tértől a Lónyay utcáig. Ebben az időszakban a Belgrád rakpartról, illetve a Salkaházi Sára rakpartról csak a Havas utca felé lehet majd továbbhaladni. A Vámház körút–Lónyay utca csomópontból nem lehet a Vámház körútra a Szabadság híd felé bekanyarodni. A Közraktár utcában a Boráros tér felől érkezőket a Bakáts utcán át a Lónyay utcába terelik. A Közraktár utcában a Fővám tér és a Bakáts utca közötti szakaszon a Salkaházi Sára rakpart felé, illetve a Boráros tér felé is lehet közlekedni. 

A turistabuszok számára esténként a Fővám tér környékén kijelölt terelőutak nem járhatók. A Boráros tér felől érkező autóbuszok csak a Bakáts utca–Lónyay utca útvonalon tudnak továbbhaladni. 

 

Szabadság hídi villamosok menetrendje hétvégén

 

Közösségi korlátozások

Május 3-án, pénteken 18 órától:

    • A 47-es és a 49-es villamos módosított útvonalon közlekedik a Városház tér, illetve Kelenföld vasútállomás M végállomás és a Batthyány tér között.
    • A pesti oldalon az M3-as metróval, a 9-es autóbusszal, vagy a 72-es trolibusszal lehet utazni a Deák Ferenc tér és a Kálvin tér között, onnan a Fővám tér az M4-es metróval érhető el.
    • Alternatív útvonalként a Budáról Pestre utazók részére az M4-es metrót, valamint a 7-es és a 133E autóbuszt ajánljuk.
    • 21 órától a 15-ös autóbusz mindkét irányban és a 979-es első járata Újpalota felé módosított útvonalon közlekedik:
      • a Gyöngyösi utca / Újpalota felé a Bakáts utca és a Kálvin tér között,
      • a Boráros tér felé a Március 15. tér és Kálvin tér között.
    • 21 órától a 83-as trolibusz módosított útvonalon közlekedik a Lónyay utca és Kálvin tér között.

Május 4-én és 5-én, szombaton és vasárnap:

    • A 47-es, a 48-as, a 49-es és a 61-es villamos nem közlekedik, helyettük a budai oldalon a 61A villamos Hűvösvölgy és a Savoya Park és a 61B Hűvösvölgy és a Városház tér között közlekedik;
    • az 56A villamos meghosszabbított útvonalon, Hűvösvölgy és Kelenföld vasútállomás M végállomások között közlekedik.
    • A pesti oldalon az M3-as metróval, a 9-es autóbusszal, vagy a 72-es trolibusszal lehet utazni a Deák Ferenc tér és a Kálvin tér között, onnan a Fővám tér az M4-es metróval érhető el.
    • Alternatív útvonalként a Budáról Pestre utazóknak az M4-es metrót, valamint a 7-es és a 133E autóbuszt ajánljuk.
    • A 9-es, a 100E autóbusz és a 72-es trolibusz Astoria M megállóhelyét mindkét irányban áthelyezik a közútra.
    • 19:30-tól a 15-ös autóbusz mindkét irányban és a 979-es első járata Újpalota felé módosított útvonalon közlekedik:
      • a Gyöngyösi utca / Újpalota felé a Bakáts utca és a Kálvin tér között,
      • a Boráros tér felé a Március 15. tér és a  Kálvint tér között.
    • 19:30-tól a 83-as trolibusz módosított útvonalon közlekedik a Lónyay utca és a Kálvin tér között.

A valós idejű közlekedési változások folyamatosan frissülnek a közösségi közlekedéssel kapcsolatosan a BKK Info oldalon, a közúti információk pedig a BKK Info – Közút oldalon is olvashatók.

Az utazás megtervezéséhez érdemes az év applikációjának választott BudapestGO alkalmazást használni, amely többek között valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat az úti cél eléréséhez, sőt jegyét, bérletét is megvásárolhatja az applikáció segítségével.