Társadalmi egyeztetés indul észak-pesti közösségi közlekedési fejlesztésekről

Budapest, 2024. március 20.  Káposztásmegyer, Megyer és Újpest közösségi közlekedési kapcsolatai is javulhatnak azoknak a fejlesztéseknek köszönhetően, amelyekkel kapcsolatban a BKK társadalmi egyeztetést indít. A témában már korábban is zajlottak megbeszélések. Az érintettek többek között a BKK Agóra lakossági fórumán is megoszthatták észrevételeiket, javaslataikat a káposztásmegyeri és megyeri hálózatfejlesztésről.

 

Új autóbuszos kapcsolat jöhet létre Megyer és Káposztásmegyer között, valamint Káposztásmegyer belső közlekedése is megújulna a BKK tervei szerint.

Az utóbbi időben jelentős, a közösségi közlekedési hálózatot befolyásoló változások történtek Újpest térségében, és több önkormányzati és lakossági bejelentés is érkezett a BKK-hoz a meglévő hálózati kapcsolatok felülvizsgálatára. Ezek közül a legfontosabb megoldandó feladatok:

  • Káposztásmegyer I. és Megyer jelenleg nem rendelkezik közvetlen autóbuszkapcsolattal, amire az oktatási intézmények, a sportközpont és a kereskedelmi létesítmények elérése miatt helyben igény jelentkezett;
  • az Auchan áruház időbeli kiszolgálása változik, és ez befolyásolja Káposztásmegyer belső közlekedését is;
  • több nagy üzem megszűnt a Váci út mentén, emiatt átalakultak a közlekedési szokások.

A Budapesti Közlekedési Központ Újpest önkormányzatának támogatásával 2024 nyarától tervezi bővíteni az autóbusz-hálózatot. A témában már korábban is zajlottak lakossági egyeztetések, az érintettek többek között a BKK Agóra fórumbeszélgetésén is megoszthatták észrevételeiket, javaslataikat a fejlesztésekről.

 

A tervezett változások

Az autóbusz-közlekedés az alábbiak szerint változna a IV. kerületen belül, Megyer és Káposztásmegyer városrész között:

  • Az A változat bevezetése esetén a 147-es busz hosszabb és módosított útvonalon, Újpest-központ metróállomás és Káposztásmegyer, Szilas-patak között közlekedne.

 

 

  • A B változat szerint a 196-os autóbusz Újpesten új és hosszabb útvonalon, Újpalota, Szentmihályi út és Káposztásmegyer, Szilas-patak között közlekedne.

 

 

A IV. kerületen belül, a Káposztásmegyer belső területét kiszolgáló autóbusz-közlekedést az alábbiak szerint fejlesztenék:

  • A 126-os járat útvonala és megállóhelyei nem változnának, a dunakeszi Auchan áruház nyitvatartási idejében közlekedne. Kora reggel, késő este és az áruház zárva tartása esetén a 126A betétjárat a jövőben nem közlekedne, helyét a meghosszabbított 296A és 296-os járat venné át.
  • Az A változat szerint a 296-os és a 296A járat nem térne be a jövőben a Káposztásmegyer, Szilas-patak csomóponthoz, a 296A járat meghosszabbított útvonalon, Káposztásmegyer, Mogyoródi-patakig közlekedne Szilas-patak érintése nélkül.

 

 

A B változat szerint:

  • A 296-os és a 296A járat nem érintené a jövőben a Fóti út–Sporttelep utca útvonalat, ehelyett a Külső Szilágyi úton keresztül érné el Káposztásmegyer, Szilas-patak csomópontot. A 296A járat hosszabb útvonalon, Káposztásmegyer, Mogyoródi-patakig közlekedne a Külső Szilágyi úton keresztül a Szilas-patak érintésével.
  • A 121-es autóbusz a jövőben meghosszabbított útvonalon közlekedne Káposztásmegyer, Szilas-patak végállomásig, segítve a 296-os és a 296A járat által nem érintett Fóti úti szakasz közlekedését, és bővítve a vasútállomás elérését.

 

 

A Megyert és Káposztásmegyert érintő változásokat 2024 nyarától tervezi bevezetni a BKK. A változásokkal kapcsolatban április 3-ig várja a közlekedésszervező a véleményeket a társaság weboldalán található kérdőív kitöltésével.