Kelenföldön bővül tovább a MOL Bubi közbringa-szolgáltatás

Budapest, 2024. március 28. – Öt új MOL Bubi gyűjtőállomással bővült a XI. kerületben, Kelenföldön és Lágymányoson a közbringa-szolgáltatás, így városszerte már 207 helyszínen elérhetők a rendkívül népszerű, jellegzetes zöld kerékpárok. A fejlesztés célja, hogy újabb területeken legyen elérhető a MOL Bubi, és ösztönözze a fővárosban közlekedőket a közbringa-szoltáltatás igénybevételére, illetve hogy egyre többen és többször döntsenek a kerékpározás mellett, akár a közösségi közlekedéssel társítva is.

 

Öt új állomással bővítette MOL Bubi hálózatát a XI. kerületben a Budapesti Közlekedési Központ. A fejlesztés társadalmi egyeztetés után, a kerületi önkormányzat közreműködésével valósulhatott meg. Az új gyűjtőállomásokkal városszerte már 207 helyszínen elérhetők a MOL Bubi kerékpárok.

 

Az új állomásokat ezeken a XI. kerületi csomópontokon alakította ki a BKK:

 

  • a Budafoki út és a Karinthy Frigyes út sarkán;
  • a Vincellér utca és a Bocskai út sarkán;
  • Hengermalom út–Budafoki út: a Budafoki úthoz közeli gyalogos-átkelőhelynél;
  • Hauszmann Alajos utca–Szerémi út: a Szerémi úton, a kerékpárút mellett, a gyalogátkelő után, valamint
  • az Etele út–Fehérvári úthoz tartozó kerékpársáv mellett.

 

 

A XI. kerületben összesen már 36 helyszínen elérhető a MOL Bubi, amely a népszerű kerületi szabadtéri szórakozóhelyek kerékpáros megközelítését is segíti. Az új Hengermalom út–Budafoki út gyűjtőállomás válik a rendszer legdélebbi pontjává. A BKK továbbra is vizsgálja, mely városrészeken érdemes új gyűjtőállomásokat kialakítani, hogy a lehető legtöbbeknek biztosíthassa a könnyen elérhető, gyors, kényelmes és egészséges közlekedési lehetőséget.

 

Sok kis lépéssel a fenntartható közlekedés felé

 

A közbringa-szolgáltatás új gyűjtőállomásait egy sajtónyilvános eseményen adták át a fővárosban közlekedőknek, amelyen Kovács Bendegúz, a BKK Társadalmi kapcsolatok vezetője, szakszóvivő elmondta: „A BKK a Fővárosi Önkormányzattal és az érintett kerületekkel szorosan együttműködve igyekszik megteremteni annak a feltételét, hogy a közlekedők mindig a nekik legmegfelelőbb közlekedési eszközt választhassák. Sok kis, összehangolt lépéssel haladunk a fenntartható közlekedés eléréséhez: a fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy fővárosunk élhetőbb, még inkább ember- és környezetbarát legyen, azaz egyre többen dönthetnek a kerékpározás és a megosztott szolgáltatások mellett, társítva ezeket akár a közösségi közlekedéssel is.”

 

Évről évre többen bubiznak

 

A MOL Bubi évek óta egyre népszerűbb: a BKK legutóbbi, tavalyi évre vonatkozó összegzéséből kiderül, hogy 2023-ban a Budapesten közlekedők több mint 3,4 millió alkalommal használták a közbringa-szolgáltatást, mely során összesen közel 7 millió kilométernyi utat tettek meg. Mindösszesen az új MOL Bubi 2021. május 20-i indulása óta már több mint 8 milliószor utaztak a kerékpárokkal. A hatalmas érdeklődést mutatja, hogy a megújulás előtti időszakhoz képest nagyságrendekkel jobb a megosztott kerékpárok kihasználtsága: az előző rendszer utolsó teljes évéhez (2019) képest tavaly már 10-szer annyian választották a MOL Bubit.

 

Évről évre egyre több gyűjtőállomás áll a felhasználók rendelkezésre. Tavaly szeptemberben, a Mobilitási Héten a MOL Bubi-állomások száma elérte a 200-at, idén tavasszal pedig még a XIII. kerületi Váci út 20. szám alatt jött létre gyűjtőállomás az EY (korábbi nevén Ernst & Young) közreműködésével.