MOL Bubi: elkészült a 200-ik gyűjtőállomás

Budapest, 2023. szeptember 21. Egy újabb apró, de fontos lépéssel került közelebb Budapest a fenntarthatóbb városi életmódhoz. A Mobilitási Héten átlépte a 200-at a MOL Bubi gyűjtőállomások száma.

A Budapesti Közlekedési Központ az Európai Mobilitási Hét alkalmából 4 új helyszínen bővítette a MOL Bubi hálózatát. Ennek köszönhetően szeptember 21-től városszerte már több mint 200 helyszínen elérhetők a sokak által kedvelt, jellegzetes, zöld biciklik.

A legújabb állomások mindegyikét a IX. kerületben hozták létre, az önkormányzat finanszírozásában:

  • a Ferenc körút és a Mester utca sarkán,
  • a Haller utca és a Mester utca kereszteződésében,
  • a Haller utca és Soroksári út sarkán, valamint
  • a Nádasdy utcában, a játszótérnél.

A közbringarendszer új gyűjtőállomásait egy sajtónyilvános eseményen adták át a fővárosban közlekedőknek, amelyen Karácsony Gergely főpolgármester elmondta: „Köztudomású, hogy a Fővárosi Önkormányzat elkötelezett a fenntartható közlekedés fejlesztése iránt. Budapest városvezetése nem külön autósokra, kerékpárosokra, gyalogosokra vagy közösségi közlekedőkre gondol a tervezéskor, hanem a budapestiekre úgy tekint, mint városlakók, és számukra kell minél több lehetséges és zöld közlekedési alternatívát nyújtanunk.” A főpolgármester megköszönte a partnerek, kiemelten a IX. kerületi önkormányzat együttműködését.

Dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója rámutatott, hogy a MOL Bubi indulásakor csak a Nagykörúton belül lehetett felvenni a kerékpárokat, azonban a mostani bővítéssel már a Hungária körút mentén is szinte bárhol könnyen elérhető a szolgáltatás.

„A fenntartható közlekedést, a fenntartható Budapestet csak sok kis, összehangolt lépéssel lehet elérni. Jó irányba haladunk, hiszen hónapokkal a közbringarendszer megújulása után még mindig születnek rekordok. Legutóbb most, szeptember közepén, egyetlen nap alatt több mint 18 ezerszer használták a zöld bicikliket. Ez jól mutatja, hogy a budapestiek egyre nyitottabbak a fenntartható közlekedési módokra.” – tette hozzá a BKK vezetője.

„Kerékpározni és ezen belül is a MOL Bubit használni nemcsak egészséges, de hasznos is. Bringázáskor semmilyen káros anyagot nem bocsátunk ki, ami a klímaválság idején kiemelkedően fontos. Ráadásul gyorsabban és rövidebb úton érhetjük el a célunkat. Csúcsforgalomban gyorsabb, mint az autó, vagy a közösségi közlekedés, 5 km távon belül szinte teljességgel verhetetlen. Az utazást rugalmassá, gyorsabbá, élvezhetőbbé, örömmé teszi – ezt már Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere osztotta meg az átadóra érkező érdeklődőkkel. A kerület vezetője hozzátette: A bringázás igazi win-win helyzetet teremt: jó a közlekedőnek és jó a városnak. Köszönöm minden ferencvárosinak, hogy egyre többet használják a MOL Bubit és a saját bringájukat is.”

 

Középpontban a fenntartható közlekedési módok

Az Európai Mobilitási Hét szeptember 16–án kezdődött és 22-én, pénteken zárul az Autómentes Nappal. A nemzetközi rendezvénysorozat célja, hogy világszerte növekedjen a fenntartható közlekedési módok népszerűsége, és javuljon a környezetbarát közlekedési eszközök aránya. Ebben kiemelt szerep hárul a klasszikus közösségi közlekedési formák mellett a kerékpárhasználatra is, amelyre kényelmes és gazdaságos megoldást nyújt a 2014 szeptemberében indult, majd 2021-ben teljesen megújult MOL Bubi.

A fenntartható közlekedési módok támogatása lehetőséget teremt arra is, hogy köztereinken nagyobb hely maradjon találkozási pontok, zöldfelületek, teraszok kialakítására.