Európai Mobilitási Hét 2023

Látogatok a 2022-es EMH járműkiállításán

 

A Budapesti Közlekedési Központ és a Fővárosi Önkormányzat az Európai Mobilitási Hét keretében szeptember 16. és 22. között számos programmal készül, hogy népszerűsítse a környezetkímélő, fenntartható közlekedési eszközöket. 2023-ban a rendezvény mottója: „Takarékoskodj az energiával!” Az esemény a 150 éves Budapest programsorozat része.

Az Európai Mobilitási Hét hivatalos weboldala itt elérhető.

 

 

Tartalom

 

Programok

► 2023. szeptember 16-17., az Autómentes Hétvége programjai

► Járműkiállítás: nosztalgia- és modern járművek

► Gasztrosétány

► Programok a BKK sátránál: gyereksarok, mobilitási séták, bemutatkozik a MOL Bubi, a BudapestGO és a BKK Futár

► Programok a Főpolgármesteri Hivatal sátránál: kerékpáros oktatótúra, kerekasztal-beszélgetés, városi séta

► BKV Játszóbusz 

► Programok a Budapesti Közművek sátránál

► Interaktív kísérletek a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. sátránál

► Képzeletbeli utazás Budapest útjain a Budapest Közút sátránál

► Mercedes-Benz eCitaro elektromos busz a MÁV-Volán sátránál

► Buszszimulátor az ArrivaBus sátránál

► Elektromos autóbusz az Omnibus Hungária Kft. sátránál

► Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség

► VR-szemüveges túra az Aktív Magyarország sátránál

► Lime rollerek

► Civil szervezetek programjai a pesti alsó rakparton

► Átalakuló köztereink kiállítás

► 2023. szeptember 19., Bringás reggeli

► 2023. szeptember 20., A kerékpáros és a gyalogosközlekedés fejlesztése Bécsben

► 2023 szeptember 22., az Autómentes Nap programja

► Dalos Pont az Autómenes Napon

► Fotópályázat

 

Forgalmi változások

 

Programok

 

2023. szeptember 16-17.
Az Autómentes Hétvége programja

Helyszín: Szabadság híd, Fővám tér, Vámház körút és Pesti alsó rakpart

Az Autómentes Hétvége rendezvény térképe
Kattints a nagyobb méretű térképért!

 

 

Járműkiállítás a 2022-es EMH-n

Járműkiállítás

Az Autómentes Hétvégén a Budapestre jellemző nosztalgiajárművekre szállhattok fel a Vámház körúton és a Szabadság hídon a BKK és a BKV Zrt. szervezésében. Akár a villamosvezetői fülkébe is beülhettek, hogy megtapasztaljátok, milyen volt régen villamosvezetőként jelezni a pályacsengővel. A kiállításon többek között a legidősebb üzemképes favázas villamosokra, az egyik legszebbnek tartott FVV „Bengálira” és a legmodernebb, szeptembertől már Hűvösvölgyben közlekedő CAF-villamosra is felszállhattok. Találkozhattok retró és modern trolibusszal, régi és új autóbuszokkal egyaránt.

Az alábbi járművek várnak a kiállításon:

Villamosok: CAF 3/5, Tátra T5C5K2, Hannoveri TW6000/6100, 2624 (G típus), 7122 (Budafok hógépe), 2806-5005 (K típus +O pótkocsi), 1522 (F1A típus), 611 (S típus), 3430 (MUV típus), 3720 (fehér-vörös Bengáli)

Buszok és trolik: Ikarus 60 nosztalgia busz, ZIU-9-es nosztalgia trolibusz, Solaris SST12-es trolibusz, Mercedes Connecto NG autóbusz (BKV), MAN autóbusz (ArrivaBus)

 

Gondolj másként a járművekre!

A korszerű, alacsony padlós és légkondicionált CAF-villamosok, a MAN- és Mercedes buszok, valamint a Solaris trolik komoly előrelépést jelentettek az akadálymentes közlekedés megteremtésében. A járművekre általában csak funkcionálisan gondolunk: megbízhatóan vigyenek el oda, ahova igyekszünk. Érdemes azonban egy kicsit másként is megvizsgálnunk őket, hiszen a legújabb buszok, trolik és villamosok nemcsak tágasak, komfortosak az utazáshoz, hanem ezen a hétvégén Budapest 150. születésnapi évének ünnepi helyszíneivé is válnak.

Új nézőpontból ismerhetitek meg a megvalósuló programokon keresztül a korszerű járműveket: a CAF-villamoson gyerekműsorral, a legmodernebb MAN-buszon DJ-szettel, a Mercedes buszon élő koncerttel, a Škoda–Solaris trolin arcfestéssel várunk.

 

Gasztrosétány

A Vámház körúti Gasztrosétányon a legmenőbb foodtruckok kínálják az ízletesebbnél ízletesebb nemzetközi finomságaikat. Szombaton éjfélig, vasárnap este 10 óráig várják az enni, inni, szórakozni vágyókat.

Az alábbi foodtruckok kínálják finomságaikat: Belfrit, Borkas, Bistro Classy, CheChe Nemburger, Costa Coffee, Corcovado, Cubano, Dream Steam, Froyo Like, Fecsketető, Happy Churros, Jack Daniels Bar, Legenda Sörfőzde, Meraki, Mexikói Gourmet Truck, Nemo, Peter's HotDog, Paneer, Pizza Me, PizzBurger, Popfröccs, Smokey Monkies, Sörbi, SzürkeHarcsa Halbár, Tésztafeszitő kisiparos, Tom Yum, Zabáljcsak, Zing Burger

 

Budapesti Közlekedési Központ

A BKK forgalmi zavarelhárítás gépjárműje

MOL Bubi sátor a 2022-es EMH-n

A BKK A jövő mobilitása – a mobilitás jövője sátránál életre kelthetitek Budapest mobilitási térképét: játékos, interaktív módon közösen tesszük kézzelfoghatóvá a főváros legnépszerűbb útvonalait. Emellett most nektek is lehetőségetek lesz újratervezni egy kiválasztott útszakaszt úgy, ahogy elképzelitek el a jövő közterületét.

Itt kipróbálhatjátok a MOL Bubi közösségi bringákat, vagy egy kvízjátékon vehettek részt, amiért cserébe MOL bubis ajándékokkal térhettek haza.

Megismerkedhettek a BudapestGO alkalmazással és az új, egylépéses jegyérvényesítést is kipróbálhatjátok. Ha szeretitek a járműves feladványokat, akkor is itt a helyetek. Ha jól válaszoltok a kérdésekre, ajándékcsomagot nyerhettek. A kisebbek trolis, villamosos vagy buszos tetoválással is távozhatnak.

Ha érdekel a modern utastájékoztatás, akkor várunk a BKK Futár sátránál, ahol a járműveken és a közterületeken található fedélzeti rendszer működésével és az újdonságnak számító átszállási kapcsolatok megjelenítésével is megismerkedhetsz. Nemcsak az utastájékoztató monitorokat, de azok vezérlését is kipróbálhatod.

A BKK Gyereksaroknál közlekedési járművekkel kapcsolatos kézműves-foglalkozással várjuk a legkisebbeket.

 

BKK Mobilitási séták

Ha már mobilitás: hétvégén a BKK A jövő mobilitása sátrától a BKK munkatársai vezetett sétákon és kerékpáros bejárásokon mutatják be az adott helyszíneken a kiemelt projektek hátterét és szakmai tartalmát. Az alábbi sétákon vehetsz részt:

► Adatforradalom a várostervezésben – 2023. szeptember 16.

► Adatforradalom a várostervezésben – 2023. szeptember 17.

► A budapesti forgalomcsillapítás rövid története – 2023. szeptember 17.

► Bikeboom és Bikelash Budapesten – 2023. szeptember 17.

► Budapest monopoly - projektből városi tér – 2023. szeptember 16.

► Közel a Duna – 2023. szeptember 16.

► Láthatatlan BKK – 2023. szeptember 17.

► A 170 éves rakpart álmai: történet és tervezés – 2023. szeptember 16.

Az események ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

 

BKK mobil ügyfélpont

A Fővám téren találod a BKK mobil ügyfélpontját, ahol megveheted jegyedet vagy bérletedet, valamint a BKK szolgáltatásairól kapsz tájékoztatást.

 

A Fővárosi Önkormányzat programjai

 

A Főpolgármesteri Hivatal Zöld Budapest sátránál megtudhatjátok, hogyan küzd a főváros a klímaváltozással, milyen eszközökkel dolgozik a jobb környezetért. Szakértőkkel beszélgethettek a levegőminőségről, egy új szemléletű városi logisztikai rendszer kialakításáról, energiahatékonyságról, környezetbarát fűtési módokról, megújuló energiaforrásokról, valamint a komposztálásról. A gyerekek számára színezőkkel, foglalkoztató feladatokkal, a változatos nyereményekért pedig kvízzel készülnek.

A Nyitott Budapest sátornál a szeptemberben zajló közösségi költségvetés ötleteire is szavazhattok, 1 milliárd forint sorsáról dönthetnek a budapestiek. Döntsünk közösen!

 

Városi kerékpáros oktatótúra

A 2-2,5 órás elméleti és gyakorlati oktatás a városi kerékpározás legfontosabb írott és íratlan szabályaival, különböző közlekedési helyzetekkel ismertet meg. Kezdőknek és középhaladóknak is ajánljuk 12 éves kor fölött. A szombaton és vasárnap is 10 órakor kezdődő esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit itt tudtok megtenni.

 

A Qubit.hu Városi Szövettan élő podcastadása

Szeptember 17-én a színpadon 14 órától a Qubit.hu Városi Szövettan élő podcastadását hallgathatjátok meg a közösségi, gyalogos-, kerékpáros közlekedésről mikromobilitási szakemberekkel a Qubit.hu Városi Szövettan podcast készítője, Édes Balázs vezetésével.

 

Hogyan közlekedik a főváros? – kerekasztal-beszélgetés

Szeptember 17-én, vasárnap 15:30 és 17 óra között kerekasztal-beszélgetéssel várjuk az érdeklődőket a Fővám téri színpadnál.

Elérhető és hozzáférhető a főváros és annak szolgáltatásai minden közlekedő számára? Ki mivel közlekedik? Mindenki közlekedhet biztonságosan, akadálymentesen, fenntarthatóan és aktívan Budapesten?

A kerekasztal-beszélgetés témája: a budapesti közlekedési hálózat előnyei és hiányosságai; milyen infrastrukturális fejlesztésekre lenne még szükség. Milyen kihívásokba ütköznek a városlakók különböző csoportjai a mindennapok során, ha útra kelnek? Milyen kompromisszumokat kell kötniük azoknak, akik mozgásukban korlátozottak, kisgyerekkel közlekednek vagy a fenntartható és aktív közlekedési módokat preferálják.

Balogh Samu - várostervező, a főpolgármester kabinetfőnöke; Dalos Eszter - ügyvezető, Város és Mobilitás Intézet; Irmai Krisztián - a Lime Magyarországi vezetője; Ivicsics Borbála - hozzáférhetőségi referens, BKK-Budapesti közlekedési Központ; Vitézy Dávid - közlekedési szakértő

További részleteket itt olvashattok.

 

Akadálypálya a város? – városi séta a Járókelővel

Szeptember 17-én, vasárnap 17:30-kor kezdődik az Akadályos a város? című városi séta, ami a Fővám téri színpadtól indul.

A legsérülékenyebb csoportok (idősek, mozgásukban korlátozottak, kisgyerekkel és babakocsival közlekedők) számára is hozzáférhető-e az akadálymentes közlekedés? Az utcáink és tereink kialakítása során figyelembe vesszük-e az igényeiket? Milyen városi funkciókat és szolgáltatásokat érhetnek el, és melyeket nem? Milyen kompromisszumokat kell hozniuk a mindennapokban, ha Budapesten belül útra kelnek?

A sétán a gyakorlatban is kipróbáljuk, milyen kerekesszékkel vagy babakocsival közlekedni az V. kerületben, illetve a VIII. és IX. kerület egyes részein.

További részleteket itt olvasattok.

 

Szeptember 16-án, a megnyitott Pesti alsó rakparton sétálva eljuthattok a Lánchíd-fesztiválra is! Kattints a képre a részletekért.

Lánchíd-fesztivál szeptember 16-án

A Pesti alsó rakparton 10-től 18 óráig a Fővárosi Önkormányzat jóvoltából ingyenes gyerekprogramok és Lánchíd-történeti kiállítás vár benneteket a Valyo állandó programjai mellett, továbbá találkozhattok az ÉnBudapestem applikáció kihelyezett standjával is. Ezt követően, 19.30-tól késő estig koncertekkel várnak a Clark Ádám téren.

 

Autómentes Hétvége a Gárdonyi téren

Kerékpártúra, -kiállítás és -előadás, triálbemutató, valamint bringásoktatás vár a Bartók Béla út 28–30. előtt az Eleven Ősz fesztivál szervezésében szeptember 16-án, 9:30 és 17:30 között. További részletek itt.

 

A BKV játszóbusza a 2022-es EMH-n

BKV Játszóbusz

A Fővám téren a BKV Játszóbuszán a kisebbek is jól szórakozhatnak. Az egyetlen dupla csuklós, 25 méteres játszóházzá átalakított Van Hool AGG 300 típusú buszt gyerekrajzok díszítik.

 

 

 

 

 

 

Budapesti Közművek

Gyere el a Budapesti Közművek sátrához, ahol a gyermekek is játszva ismerhetik meg a társaság szerteágazó közszolgáltatási tevékenységeit, például a szelektív hulladékgyűjtés szabályait és a városi zöldkörnyezet megóvásának lehetőségeit. Emellett bepillanthatsz a városi fák életébe, és megismerheted, hogy milyen különleges kihívásokkal kell megküzdeniük egy nagyvárosban, hogyan tudják segíteni őket. Miért kell becsukni az ablakot, ha megy a fűtés? Miért nem szabad eldobni a szemetet? Elárulják ezt is.

Ha már tudod mindezt, vagy megpihennél, a könyveskuckóban, a Könyvespolc projekt jóvoltából találhatsz magadnak izgalmas olvasnivalót, amit akár haza is vihetsz, vagy elhozhatod régi kedvenc, de már megunt könyvedet – esélyt adva arra, hogy új gazdára találjon.

 

Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. interaktív vizes kísérletekkel várja a gyermekeket. A környezettudatos nevelés program keretében tanárok segítségével mutatják meg a szennyvíztisztítás folyamatát, és az ehhez kapcsolódó kiadvánnyal segítik a látottak-hallottak könnyebb befogadását.

A játékos kedvű látogatók egy szókirakós játék megfejtésével megismerhetik a csatornába nem engedhető anyagokat. A legügyesebbek jutalomban részesülnek.

 

Budapest Közút

A Budapest Közút sátránál játékok segítségével kaphatsz ízelítőt a társaság tevékenységeiből. A látogatók képzeletbeli utazást tehetnek Budapest útjain és hídjain, valamint tesztelhetik, jól tudják-e a KRESZ-táblák jelentését. Budapest születésének 150. évfordulójáról megemlékezve a vállalkozókedvűek egy kvíz segítségével próbára tehetik tudásukat, hogy mennyire ismerik Budapest közlekedéstörténetét. Akinek jól sikerül a teszt vagy valamelyik játék, jutalomra számíthat.

 

MÁV–Volán

Idén a MÁV–Volán-csoport standjánál gyermekfoglalkoztató programokkal, vasútbiztonsággal kapcsolatos edukációs játékkal, kvízzel és különféle ajándékokkal várják az érdeklődőket. A folyamatosan bővülő elektromosbusz-flottát a sátornál egy Mercedes-Benz eCitaro típusú, lokálisan zéró károsanyag-kibocsátású jármű képviseli, amellyel közelebbről is megismerkedhettek, sőt akár a vezetőülésben is helyet foglalhattok. A közösségi közlekedés igénybevételével mindenki közvetlenül is hozzájárul ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez.

 

ArrivaBus

Tudtad, hogy Budapesten minden harmadik kék busz Arriva-busz? Gyere el az ArrivaBus standjához, és ismerd meg az ArrivaBus legújabb és legmodernebb buszflottáját, amelynek járműveivel május 1-jétől már te is találkozhattál Budapest utcáin! Próbáld ki a buszvezetést egy profi buszszimulátoron, és ha megtetszett, kollégáink elmondják, hogyan lehetsz te is autóbusz-vezető az ArrivaBusnál. Szombaton és vasárnap egy igazi kuriózummal várunk 13 és 16 óra között, ahol az autóbusz-vezetői iskola kulisszatitkairól kérdezi Somogyi Zoltán műsorvezető a Speedzone kollégáit, Brúdert és Petit, akik arra adták a fejüket, hogy kitanulják a buszvezetői szakmát. Egész nap buszsimogató és gyermekfoglalkoztató várja a legkisebbeket. Forgasd ki az óriáspuzzle-t a megadott idő alatt, és tiéd lehet egy Arriva-tornazsák!

 

Omnibus Hungária Kft.

Az Omnibus Hungária Kft. négy márkát képvisel Magyarországon: a Mercedes-Benz és a Setra típusú autóbuszok értékesítése mellett a saját szervizellátást biztosító OMNIplus szolgáltatásokkal, valamint a használtautóbusz-értékesítési üzletág a BusStore kínálatával is ügyfelei rendelkezésére áll.

Aki ellátogat kiállítási területükre, megismerheti a világ egyik legmodernebb, kifejezetten a nagyvárosi közlekedésre tervezett 100%-ban elektromos hajtású, megnövelt hatótávolságú járművét, a Mercedes-Benz eCitaro G csuklós autóbuszt, amely akár 400 kilométert is képes megtenni egy feltöltéssel! Budapesti tesztprogramját megszakítva állítják ki az Autómentes Hétvégén.

 

Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség

Próbáld ki az elektromos kerékpárokat, szerezz új élményt a bringázásban!

Mindezt megteheted egy 100 méter hosszú kétsávos pályán a rakparton, ahol annyiszor fordulsz, amennyiszer szeretnél. A tesztpálya mellett hat gyártó és forgalmazó kerékpárjait próbálhatod ki, sátraikban díjmentesen kölcsönözhetsz bringákat, és egy teljesen biztonságos elkerített pályaszakaszon próbálhatod ki azokat. A kerékpárokat felelősségvállalási nyilatkozat aláírása után bukósisakban tesztelheted.

 

Aktív Magyarország

Az Aktív Magyarország sátránál megmutatják, milyen sok felfedezni való tájat tartogat hazánk. Kiadványaikban az ország 26 térségére találtok ajánlatokat, ha gyalog, kerékpáron vagy evezve fedeznétek fel Magyarországot. A túrajavaslatok mellett különleges látni- és kóstolnivalókat is találtok a füzetekben. Sőt, bringára pattanva Magyarország tájain vagy épp a fővárosban is tekerhettek – a VR-szemüveg biztosan megvéd a menetszéltől. Ha úgy érzitek, nagyon otthon vagytok az itthoni természetjárásban, tegyétek próbára magatokat a kvízen, és nyerjetek izgalmas ajándékot!

 

Lime

A Lime sátránál kipróbálhatjátok az elektromos rollereket, és hazavihettek ajándékokat is. A Lime célja, hogy a díjmentesen kipróbálható rollereken túlmutatóan a felelősségteljes közlekedésre is felhívja a figyelmet, népszerűsítve a mikromobilitáshoz köthető alternatív közlekedési formát is, ami nagyban hozzájárul a városok „zöldítéséhez”.

 

Civil szervezetek

A Pesti alsó rakparton 17 civil szervezet várja sátrainál az érdeklődőket különböző programokkal, kvízekkel, játékokkal. Olyan fontos fenntarthatósági és társadalmi témák kerülnek elő, mint például a városok tisztasága, az akadálymentes közlekedés, a természet kincsei, a társasházak energiaközösségei, a klímavédelem, a hulladékgazdálkodás és még sok más!

Az Belgrád rakparton az alábbi civil szervezetekkel ismerkedhettek meg a hétvégén: Bábozd Zöldre Környezeti Nevelési Egyesület, EcoEdu, Fenntarthatóság Felé Egyesület, Járókelő Közhasznú Egyesület, Kiserdővédők, Kis Távolságok Városa Alapítvány / Színes Erzsébetváros, Kulcs a városhoz, kulcs a közélethez egyesület, Magyar Kerékpárosklub, Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, Magyar Közlekedési Klub, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyar Természetvédők Szövetsége, Miutcánk, Tilos Rádió, WWF Magyarország, Magosfa, Zöld Tabán Egyesület

 

Átalakuló köztereink kiállítás

Budapest régi képeit nézegetve mintha egy másik várost látnánk. Ahol ma a zaj és a légszennyezés miatt minél gyorsabban szeretnénk átjutni, ott elegáns urak és hölgyek korzóztak. A közelmúlt képeit nézve nem értjük ugyanakkor, hogy mai kedvenc tereink, sétálóutcáink helyén miért parkolnak és közlekednek autók. Ez a kiállítás ikonikus utcáink és tereink átalakulását mutatja be, hogy könnyebben elképzeljük a 150 éves Budapest következő élhetőbb, biztonságosabb, egészségesebb évtizedeit.

Időpont 2023. szeptember 15–24.

Helyszín: Városháza park

 

2023. szeptember 19.

Bringás reggeli a Városháza Parknál

Bringás reggeli

Kezdd velünk a napot! A BKK munkatársai reggelivel várnak szeptember 19-én, reggel 7 és 9 óra között az Erzsébet téren található MOL Bubi gyűjtőállomás mellett. Érkezz saját vagy MOL Bubi bringával, és indítsd a napot péksüteménnyel, gyümölccsel és innivalóval. Gyere, és reggelizz velünk a napi munka vagy az iskolai feladatok előtt!

 

 

 

 

 

2023. szeptember 20.

A kerékpáros és a gyalogosközlekedés fejlesztése Bécsben

Szeptember 20-án a bécsi mobilitási ügynökség tisztségviselője mutatja be Bécs aktuális kerékpáros- és gyalogosfejlesztéseit, jó gyakorlatait, kihívásait, illetve azok megoldásait. Az eseményen megtudhatjuk, hol tart Bécs a budapestihez hasonló közlekedési aránycéljainak elérésében, milyen szervezeti, politikai, lakossági, műszaki akadályokat azonosítottak, és hogyan küzdik le azokat a vállalások teljesítése érdekében. Az infrastruktúra fejlesztése mellett megismerhetjük a fenntartható közlekedés elterjesztésében a szemléletformálás, a népszerűsítés és a pénzügyi ösztönzés szerepét is.

Az esemény nyelve angol, szinkrontolmácsolással. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

További részleteket itt olvasattok: A kerékpáros és gyalogos közlekedés fejlesztése Bécsben és Budapesten Facebook

 

2023. szeptember 22.

Az Autómentes Nap programja

 

A Dalos Pont logója

Dalos Pont az Autómentes Napon

Az Európai Mobilitási Hét zárásaként szeptember 22-én, az Autómentes Napon a Fővám téri metróállomáson koncerttel várunk este 6 órakor.

Fellépőnk Suhajda Attila, aki amatőr „dalrégész”-ként műsorával szeretné megismertetni az ifjabb generációkkal az elmúlt évtizedek magyar nyelvű dalait, illetve a saját korosztályának is igyekszik kellemes, nosztalgikus élményt nyújtani.

Az általa kedvelt, leginkább felidézett előadók: Zorán, Presser Gábor, LGT, Koncz Zsuzsa, Fonográf, Bródy János, Tolcsvay László, Szörényi Levente, Dés László, Cseh Tamás, Bornai Tibor, a KFT együttes és még sokan mások.

 

Fotópályázat

Az Európai Mobilitási Hét jegyében fotópályázatot hirdetünk szeptember 15. és 21. között. Mutasd meg új, szokatlan szemszögből a mindennapokban közlekedő járműveket, vagy épp a saját bicajodat, rolleredet, e-bikodat, gördeszkádat, és nyerj egy MOL Bubi ajándékcsomagot. Így tudsz a játékban részt venni:

  1. Készíts fotót “Gondolj másként a járművekre!” tematikában.
  2. Töltsd fel a publikus Instagram-oldaladra 2023. szeptember 21., csütörtök éjfélig.
  3. Használd a #mobilitásihét2023 hashtaget feltöltéskor.

A BKK szakmai zsűrije szeptember 22-én, pénteken, az Autómentes Napon választja ki a három legkülönlegesebb alkotást. Részletes játékszabályzatunkat itt találod: https://bit.ly/bkk-fotopalyazat-2023

Fotópályázatra figyelemfelhívás

 

Forgalmi változások

Az Autómentes Hétvégén lezárják a Szabadság hidat és a Vámház körutat a Lónyay utcáig, ezen kívül a rendezvény további helyszínéül szolgál a Margit híd és az Irányi utcai lehajtó közötti gyalogosoknak megnyitott pesti alsó rakpart is. A lezárások miatt szeptember 16-án és 17-én, szombaton és vasárnap a kiskörúti 47-es, 48-as, 49-es villamosok nem közlekednek, helyettük a budai oldalon a Fehérvári úton a 61-es, a Bartók Béla út külső szakaszán pedig az 56A villamos közlekedik.

A Szabadság híd lezárása idején az M4-es metró, valamint a változatlan útvonalon és menetrend szerint közlekedő 7-es és 133E autóbuszok, a belvárosi szakaszon a kiskörúti villamosforgalom szüneteltetése miatt az ott közlekedő M3-as metró, a 9-es és 15-ös autóbuszok és a 72-es trolibuszok igénybevételét ajánljuk.

 

Közösségi közlekedési változások

 

 
47
48
49

A villamosok nem közlekednek.

 

 
61

A villamos meghosszabbított útvonalon, Hűvösvölgy és a Városház tér végállomások között közlekedik.

 

 
56A

A villamos meghosszabbított útvonalon, Hűvösvölgy és Kelenföld vasútállomás M végállomások között viszi az utasokat.

 

 
83
 
15
 

A járatok a belváros felé módosított útvonalon, a Közraktár utca helyett a Lónyay utcán keresztül érik el a Kálvin teret, a Fővám teret nem érintik.

 

 
15

Az autóbusz Boráros tér felé a József Attila utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Károly körút–Múzeum körút–Kálvin tér útvonalon jár, a Széchenyi István tér és a Fővám tér közötti megállókat nem érinti.

 

 
 
72

A járatok az Astoriánál mindkét irányban a villamosmegálló helyett a közúton, a 914-es éjszakai busz megállójában állnak meg.

 

 

Partnereink

A Budapest 150 logója A BKV Zrt. logója A Budapesti Közművek logója A Fővárosi Csatornázási Művek logója A Budapest Közút logója
Arrivabus logója Az Omnibus Hungária logója MÁV-Volán csoport logója A Lime logója Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség

Aktív Magyarország logó

Bikefun logó Csepel logó Gepida logó Neuzer logó
Pacific Cycles logója A Paul Lange Hungary logója

A Food truck show logója