A hétvégén ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart

Budapest, 2023. augusztus 30. – Folytatódik a népszerű hagyomány: a szeptember 2–3-i hétvégétől újra rendszeresen szabad lesz a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt. A Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó közötti rakpartszakaszt minden hétvégén autómentes környezetben lehet használni.

A pihenni, mozogni vagy edzeni vágyók szeptember 2-án és 3-án (szombaton és vasárnap) újra birtokukba vehetik a Pesti alsó rakpartot. A Margit híd és az Irányi utcai lehajtó között teljes szélességében megnyitott rakpartszakasz lehetővé teszi, hogy a budapestiek és az idelátogatók csendes, nyugodt, gépjárműforgalomtól mentes környezetben élvezzék Budapest egyik legszebb, világhírű panorámával büszkélkedő területét.

A BKK azt kéri a kerékpárral, rollerrel vagy gördeszkával közlekedőktől, hogy fokozottan figyeljenek a gyalogos felnőttekre és gyermekekre.

 

Így lehet megközelíteni a bejárható útszakaszt

A Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó közötti útszakaszra a péntekről szombatra virradó éjszakától vasárnap este 11 óráig nem hajthatnak be a gépjárművel közlekedők. A déli irányú közúti forgalom az Irányi utcai lehajtón térhet le a rakpartra; a Közraktár utcától északi irányba közlekedők a Havas utcánál hagyhatják el azt.

Az Erzsébet híd (Irányi utca) és a Közraktár utca között nem szabad az útpályán gyalogolni. A megnyitott rakpartszakaszt déli irányból az alsó rakpart járdáján vagy a felső rakparton közlekedő villamosokkal lehet megközelíteni.

Az Erzsébet híd pesti hídfőjétől érkezők a Március 15. tér villamosmegállóból déli irányba sétálva érik el a megnyitott rakpartot.

 

Tartalmas szórakozást nyújtott az egy hónapos nyári nyitás

A szakemberek jelenleg is dolgoznak a jövő Pesti alsó rakpartjának tervezésén, és kíváncsiak a rakparthasználók véleményére is. Augusztus 10-én a BKK Agóra fórumon a Fővárosi Önkormányzat és a BKK munkatársaival lehetett kötetlenül beszélgetni a rakpart tervezett átalakításáról. Szeptember 3-áig egy kérdőív kitöltésével is mindenki véleményt nyilváníthat arról, milyennek szeretné látni a Pesti alsó rakpartot, melyek azok a funkciók, eszközök, programok, amelyek még élvezetesebbé tehetik az itt eltöltött időt.

Az egy hónapig tartó nyári rakpartnyitás idején változatos programok, koncertek, versenyek várták a látogatókat Budapest legszebb panorámájú nyilvános „teraszán”, a Pesti alsó rakpart Eötvös tér és Irányi utca közötti szakaszán.