Újabb készpénzmentes automatákkal korszerűsíti szolgáltatásait a BKK

Budapest, 2023. július 28. A megváltozott vásárlási szokásokhoz igazodva, az ügyfelek gyorsabb és biztonságosabb kiszolgálása érdekében augusztus 1-től a BKK újabb jegy- és bérletautomatákat tesz készpénzmentessé. A lépéssel csökken az ügyfelek megkárosítását célzó visszaélések lehetősége, a készülékek üzemeltetése pedig kiszámíthatóbb és üzembiztosabb lesz.

 

Egyre többen vásárolnak jegyet és bérletet bankkártyával, ezért a Budapesti Közlekedési Központ úgy döntött, hogy az ügyfelek gyors és kényelmes kiszolgálása érdekében augusztus 1-től további 25 automatát tesz készpénzmentessé. A társaság intézkedésének köszönhetően a jelenlegi 315 automata 25 százalékának üzemeltetése lesz kiszámíthatóbb és üzembiztosabb. Az automaták élettartama tovább nőhet, így gazdaságosabb lesz a hálózat fenntartása. A lépésnek köszönhetően egyre több olyan készülék lesz a városban, amelyeket már semmilyen módon nem lehet manipulálni, azaz nem tudják megkárosítani az ügyfeleket az erre szakosodott bűnelkövetők.

A BKK decemberben 25, májusban pedig 30 jegy- és bérletautomatát készpénzmentesített, amely most továbbiakkal bővül. Az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy a vásárlók ugyanúgy igénybe vették a bankkártyás automatákat, mint a készpénzzel működőket, viszont így kevésbé alakultak ki sorok a készpénzes automatáknál.

A készpénzmentesített készülékek megjelenése alig változik: letakarják az automaták készpénzt elfogadó és kiadó nyílásait, illetve egy matrica is figyelmezteti majd az ügyfeleket a vásárlási módokra.

 

 

Augusztustól a következő helyszíneken lesznek készpénzmentes automaták:

Astoria;

Batthyányi tér, aluljáró;

Bikás park;

Boráros tér, 2-es villamos és HÉV-állomás;

Csepel, HÉV-állomás;

Deák Ferenc tér;

Déli pályaudvar;

Kelenföld vasútállomás;

Keleti pályaudvar;

Lehel tér, metróbejárat, 14-es villamos-megálló;

Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér, 2A és 2B terminál;

Mexikói út;

Nagyvárad tér;

Népliget;

Nyugati pályaudvar;

Örs vezér tere;

Puskás Ferenc Stadion;

Rákoskeresztúr-városközpont;

Rákospalota, vásárcsarnok;

Rákóczi tér;

Újpest-központ;

Újpest-városkapu.

Az átalakítást követően továbbra is minden egyes helyszínen, vagy annak közvetlen közelében lesz olyan automata, amelynél készpénzzel lehet vásárolni. A jegy- és bérletértékesítő pontok teljes listája a bkk.hu/pontkereso oldalon található.

 

Vonzó a kártyás fizetés és a digitális megoldások

Az utóbbi évek statisztikái azt mutatják, hogy egyre többen vásárolnak bankkártyával. Mára Budapesten az automatás vásárlásokon belül a bankkártyás tranzakciók aránya 63 százalék fölé emelkedett – ez 2019-ben még 50 százalék alatt volt. A bankkártyás automatás-vásárlások összértéke is folyamatosan nő, idén az értékesítésen belül ez már 75 százalék felett van.

Az évek óta tapasztalható tendenciában az is szerepet játszik, hogy az ügyfelek körében egyre népszerűbbek a digitális termékek. A közösségi közlekedést használók 2023. júniusában már minden negyedik teljesárú BKK bérletet digitális formában vásároltak meg. Fél éve még csak minden ötödik bérletet váltottak meg digitálisan.

A BKK az ügyfelek igényeinek kiszolgálása érdekében folyamatosan törekszik a korszerű, digitális lehetőségek bevezetésére. A társaság 2022 elején indította el a BudapestGO applikációt, korábban pedig megújította a MOL Bubi alkalmazást. Mindkét platform népszerű az ügyfelek körében, a BudapestGO júniusban elérte a 3 milliós letöltési számot és az 50 millió útvonaltervezést, a MOL Bubi applikációval elérhető közbringákkal pedig már 6 milliószor utaztak. A BKK tervei szerint a közeljövőben újabb digitális megoldásokkal teszi könnyebbé ügyfelei utazását.