Történelmi pillanat: pénteken átadjuk a felújított Lánchidat

Budapest, 2023. július 31. – Másfél hónappal a határidő előtt befejeződik Magyarország történelmi hídjának, a Lánchídnak a felújítása. Az újjáépített híd megkapta a teljes körű forgalomba helyezéshez szükséges hatósági engedélyeket, így augusztus 4-én, pénteken immár a gyalogosok előtt is megnyílik. A járdák és velük együtt a hídfőkben lévő aluljárók megnyitása egyúttal a Lánchíd szerkezeti és műemléki rekonstrukciójának végét is jelenti, ezért történelmi pillanatnak számít Budapest és hazánk életében.

A felújított Lánchíd nappal.

Eredményesen zárult a Lánchíd műszaki átadás-átvételi eljárása, ezzel véget ér a dunai átkelő felújítása. A kivitelező A-Híd Zrt. munkatársai a napokban befejezik az utolsó simításokat, kisebb javításokat, a felvonulási területen álló konténerváros bontását, majd a terület helyreállítását követően elbontják az azt határoló palánkkerítést.

A végleges forgalombahelyezési eljárás is eredményes volt, így a korszerűsítés mintegy másfél hónappal az eredetileg tervezett időpont előtt befejeződik. A gyalogosok már augusztus 4-én, péntek déltől átkelhetnek a felújított Lánchíd két oldalán végigfutó járdákon, és birtokba vehetik a hídfőkben lévő átépített, a korábbinál biztonságosabb gyalogos-, illetve gyalogos-kerékpáros aluljárókat is.

Az augusztus 4-ei programokról a BKK és a Fővárosi Önkormányzat később részletesen tájékoztat.

 

A terveknél gyorsabban befejeződik a hídfelújítás

A járdákat 2021. március 17-én zárta le a kivitelező A-Híd Zrt., hogy elvégezze a felújításhoz szükséges előkészítő munkákat, vizsgálatokat és felméréseket. A hidat és környezetét csak 2021. június 16-án zárták le teljesen.

A híd megújult útpályáján tavaly december 16. óta közlekedhetnek a közösségi közlekedés autóbuszaival, taxival, motorral, kerékpárral, rollerrel, valamint a megkülönböztető jelzést használó járművekkel utazók. A budapestiek döntése nyomán, továbbá civil és szakmai szervezetek egyetértésével a felújítás befejezése után is marad a jelenlegi forgalmi rend az útpályán.

A kivitelezés idén főként a hídfőkre és a járdákra összpontosult. Az elmúlt hónapokban folyamatosan kerültek helyükre a gyalogoskorlátok, a konzolok, a mellvédek, illetve befejeződtek az örökségvédelmi munkák és a díszvilágítás kiépítése is.

A kivitelező gyors ütemben haladt a munkákkal, ennek köszönhetően a felújított Lánchíd műszaki átadás-átvétele és végleges forgalombahelyezési eljárása kevesebb mint két évvel a híd teljes lezárása után – és az eredeti szerződésben vállalt 2023. augusztus 3. előtt másfél hónappal –, már június 15-én elkezdődhetett.

A felújított Lánchíd díszvilágítása.

A Lánchíddal kapcsolatos hírek, információk és aktualitások a www.lanchid.hu oldalon folyamatosan nyomon követhetők, a felújítás eddigi jelentősebb eseményeit ezen a linken, idővonal formájában érhetik el.