Még tesztelik a Lánchíd díszvilágítását, a híd gyöngysora az év túlnyomó részében fehér színben pompázhat

Budapest, 2023. július 19. – Jelenleg is zajlik a Lánchíd díszvilágításának tesztüzeme, ezért a híd vagy annak részei hosszabb-rövidebb időszakokra éjjel és nappal különböző színekben pompáznak. Az éppen arra járók tapasztalhatják, hogy az új, energiatakarékos díszvilágítás sokféle színben ragyog, de a füzér a híd teljes átadása után – tiszteletben tartva hazánk egyik legfontosabb kulturális örökségét és jelképét – az év túlnyomó részében várhatóan egyszínű melegfehér fényben látható majd.

A Lánchíd díszvilágításának próbája.

A Lánchíd teljes átadásának feltétele a díszvilágítás beállítása is. A hálózat és az újonnan felszerelt világítótestek működésének tesztelését az elmúlt hetekben folyamatosan végezték, és a beruházás befejezéséig hátralévő hetekben is dolgoznak rajta a szakemberek. Ezért hosszabb-rövidebb időszakokra éjjel és nappal is díszvilágításban látható a Lánchíd, illetve egyes részei.

A rendszer tesztelésekor kipróbálnak több színt, fényerősséget és a futófényt is. Az új, automata díszvilágítás színképe dinamikusan változtatható, a füzérvilágítást biztosító 1180 lámpatest helyére korszerű LED-technológiás égősor került.

A korszerű világítás lehetővé teszi, hogy a híd többféle színben ragyogjon, ám tiszteletben tartva hazánk egyik legfontosabb jelképét, a füzér az év túlnyomó részében várhatóan egyszínű, melegfehér fénnyel világít majd. A rendszer természetesen alkalmas arra is, hogy ünnepeken nemzeti színekbe öltöztesse a hidat, vagy jeles napokon – nagyon indokolt esetben – más színekben ragyogjon.

A Lánchíd díszvilágításának próbája.

„A világítási próbák célja, hogy a tervezőkkel, az örökségvédelmi hatóság munkatársaival, a kivitelezővel és a majdani üzemeltetőkkel közösen állítsuk be a fényeket – mondja Erő Zoltán, Budapest főépítésze. – Ennek során meg kellett találni a megfelelő színhőmérsékletet és a fényintenzitást. A mai LED-technológia kétségtelenül sokkal többre képes, mint az évtizedek óta használt hagyományos rendszerek. Éppen ezért sokkal több törődést és figyelmet érdemel a beállítása, illetve a működtetése. Ugyanakkor önuralomra is szükség van ahhoz, hogy méltósággal használjuk ezt a világítási rendszert az ország legfontosabb műemlékén: javaslatunk szerint évente csupán néhány napra – elsősorban a nemzeti ünnepekre –, akkor is csak néhány órára kaphat színes díszvilágítást a Lánchíd.”

 

Elkezdődött a pesti hídfőnél a konténerváros lebontása

Közben célegyenesbe fordult a Lánchíd felújítása: az utolsó simításokat végzik a kivitelező A-Híd Zrt. munkatársai. A kisebb-nagyobb befejező munkák mellett elkezdődött a felvonulási területen álló konténerváros bontása. A híd járdáinak megnyitásáig – azaz a felújítás teljes befejezéséig – a felvonulási terület helyreállítása, valamint az azt határoló palánkkerítés bontása is megtörténik.

Amennyiben a hivatalos eljárások eredményesen zárulnak, és ezzel párhuzamosan a még hátralévő kisebb munkák és javítások is befejeződnek, a gyalogosok már augusztusban átkelhetnek a Lánchíd két oldalán végigfutó járdákon.

A kivitelezéssel kapcsolatos hírek, információk és aktualitások a www.lanchid.hu oldalon folyamatosan nyomon követhetők, a felújítás eddigi jelentősebb eseményeit pedig ezen a linken, idővonal formájában érhetik el.