Júliusban is fiatalodik a fővárosi járműállomány

Budapest, 2023. június 30. – Hétvégén forgalomba állnak a Budapesti Közlekedési Központ megrendelésére érkező 150 darabos MAN Lion’s autóbuszflotta utolsó példányai is. Az elmúlt időszak fejlesztéseinek köszönhetően a fővárosban közlekedők egyre több kényelmes, klimatizált és környezetkímélő járművet vehetnek igénybe utazásaik során.

 

 

Újabb 25 szóló és 25 csuklós autóbusz áll forgalomba Budapesten július 1-étől. Ezek a vadonatúj járművek annak a 150 darabos MAN Lion’s autóbuszflottának a részei, amelyek a BKK megrendelésére, az ArrivaBus Kft. tulajdonában és üzemeltetésében közlekednek a fővárosban.

A buszok fokozatosan álltak forgalomba: május 1-én 50, június 1-én szintén 50 új jármű kezdte el első munkanapját. Ennek köszönhetően a BKK ügyfelei már most is találkozhatnak ezekkel a modern járművekkel a város több pontján, többi között a 100E Repülőtéri Expressz vonalán is.

Júliustól további 50 vadonatúj jármű gördül ki a buszgarázsból, amelyek így már a 25-ös, a 96-os, a 120-as, a 296-os és a 296A vonalon is a fővárosban közlekedők kényelmét szolgálják, és további vadonatúj csuklós autóbuszok állnak forgalomba a 20E, a 30-as, a 30A, a 196-os, a 196A és a 230-as vonalakon is.

A vadonatúj MAN Lion’s autóbuszok a korábbi Mercedes Citaro járműveket váltják. A világosabb és tágasabb utasterükbe nagyobb teljesítményű légkondicionáló berendezés, utastájékoztató monitorok, illetve az utasok biztonságérzetét növelő fedélzeti kamerarendszer is került.

 

Folyamatosan korszerűsíti járműparkját a BKK

Az elmúlt években indított fejlesztések jelentősen javították a fővárosi közösségi közlekedés színvonalát. Tavaly ősz óta összesen 285 vadonatúj autóbusz érkezését jelentették be a BKK szolgáltatói, ami a rendszerváltás óta a legnagyobb járműállomány-bővítés a főváros életében. A buszflotta mellett a trolibuszállomány is nagy mértékben megújult, szeptember óta ugyanis folyamatosan érkeznek az új trolik Budapestre.

A villamospark is korszerűsödik: az elkövetkezendő években összesen 51 modern, alacsony padlós és légkondicionált CAF-villamos érkezik a fővárosba. Az új járművek jól illeszkednek Budapest hosszú távú stratégiájába, amelynek központi gondolata a környezet- és klímavédelem, a fenntartható energiagazdálkodás, valamint az ökológiai lábnyom csökkentése.

A nagy létszámú modern és környezetbarát járművek forgalomba állításának is köszönhetően egyre többen veszik igénybe a közösségi közlekedés járatait.