Jövő héttől újra jár az 50-es villamos, folytatódnak a korszerűsítések Budapesten

Budapest, 2023. június 9.  Véget ér az 50-es villamosvonal 2023-ra tervezett felújítása, június 12-től, hétfőtől újra járnak a szerelvények a Határ út és Pestszentlőrinc között. A korszerűsítésnek köszönhetően június közepétől még több alacsonypadlós, légkondicionált, korszerű CAF-villamos közlekedhet a vonalon. Nyáron több helyen kell vágányzárral járó felújításokra készülni a fővárosban: a többi közt megújul a hűvösvölgyi vonalak infrastruktúrája, így ősztől már ott is közlekedhetnek a modern, alacsony padlós villamosok.

 

A felújítási munkáltok befejeztével, június közepétől munkanapokon csúcsidőben már egyidejűleg 6 db CAF-szerelvény közlekedik az 50-es villamos vonalán. Ez azt jelenti, hogy átlagosan minden második villamos korszerű, alacsonypadlós, légkondicionált jármű lesz ezen a vonalon. A BKK arra törekszik, hogy a fővárosban rendelkezésre álló modern CAF-villamosokkal a lehető legtöbb vonalon találkozzanak a budapestiek, és minél több vonalon lehessen alacsony padlós járművel utazni.

CAF-villamos.

(A kép illusztráció)

 

Az 50-es vonalon zajló munkálatok egy részét már tavaly elvégezték a szakemberek, de az áramellátási rendszer korszerűsítésére idén került sor. A beruházásra azért volt szükség, mert a korszerű, alacsony padlós CAF-villamosok a jobb menetdinamikai tulajdonságok, valamint a légkondicionáló berendezés miatt a korábbi járművekhez képest magasabb áramfelvételt igényelnek. Ezért meg kellett erősíteni a tápkábelhálózatot, valamint több helyen cserélni kellett a felsővezeték tartóoszlopait is. 

Június közepétől a térségben lakók még több modern villamossal érhetik el például a felújított és akadálymentesített M3-as metrót. A CAF-villamosok alacsony padlószintjének köszönhetően a mozgásukban korlátozott személyek, a babakocsival, illetve a nagyobb csomaggal közlekedő utasok is könnyebben szállhatnak fel a járművekre, a légkondicionált utastérben pedig komfortosabb az utazás. Az 50-es villamos menetrendje a BKK oldalán, illetve a BudapestGO alkalmazásban is elérhető.

Az elmúlt években indított jelentős járműparkfejlesztés rengeteget javított a fővárosi közösségi közlekedés színvonalán. Budapesten már több mint 110 alacsony padlós villamos közlekedik, és a nehéz anyagi körülmények ellenére is tovább folytatódik a korszerű járművek beszerzése. A következő években összesen 51 modern, alacsony padlós és légkondicionált CAF-villamos érkezik majd a fővárosba. A BKK célja, hogy a fővárosi villamoshálózat minél több vonalán megjelenhessenek ezek a korszerű járművek. A járműbeszerzésről bővebben a BKK weboldalán lehet olvasni.

 

Folytatódnak a felújítások

Az 50-es villamos vonalát érintő munkák után idén nyáron több helyen is fejlesztik majd a villamosközlekedés infrastruktúráját a fővárosban. Ezek közül a legjelentősebb a hűvösvölgyi villamosok vonalát érintő fejlesztés: a június 17-től a nyár végéig tartó munkák során több helyen átépítik a megállókat, egyes szakaszokon felújítják a vágányokat, ezáltal alkalmassá teszik a szakaszt a CAF-villamosok közlekedésére. Emiatt június közepétől az iskolakezdésig az 56-os és a 61-es villamosok csak a dél-budai végállomások és a Széll Kálmán tér között járnak majd.

A nyári felújítás ideje alatt a Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy között villamospótló buszokkal lehet majd utazni. A pótlóbuszok a gyors és egyenletes követés érdekében több helyen buszsávban haladnak majd, emiatt közúti változásokra is kell készülni a környéken közlekedőknek. Június közepétől már az 56-os és a 61-es villamosok vonalán is megjelennek a CAF-villamosok, így például a budafoki és a krisztinavárosi szakaszon is közlekednek majd az alacsony padlós szerelvények. A korszerűsítés végeztével, szeptembertől már Hűvösvölgyben is megjelennek majd a modern, alacsony padlós járművek.