Hétvégen csak az első ajtónál lehet felszállni a 9-es buszra és a 72-es trolira

Budapest, 2023. május 23. – A 9-es autóbusz és a 72-es trolibusz teljes vonalára kiterjeszti május 27-től, szombattól az első ajtós felszállási rendet a BKK a hétvégi időszakra: ezentúl szombaton és munkaszüneti napokon a járművezetők felszálláskor ellenőrzik az utazási jogosultságok meglétét. Akinek nincs jegye vagy bérlete, a járművön vásárolhat vonaljegyet.

A két járat, a 9-es és a 72-es trolibusz teljes vonalán csak az első ajtón lehet felszállni a hétvégi időszakban május 27-től, szombattól. Ezek a járatok a legtöbb szakaszon már eddig is az első ajtós felszállási rend szerint közlekedtek hétvégén. Május végétől szombaton és a munkaszüneti napokon a belvárosi szakaszon (a 9-es busz esetében a Kálvin tér és a Jászai Mari tér, a 72-es trolibusz esetében Kálvin tér és a Arany János utca M között) is a járművezetők ellenőrzik felszálláskor a jegyek, bérlet, valamint az egyéb utazási jogosultságok meglétét.

 

 

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az első ajtós felszállási rendnek köszönhetően jelentősen javulhat az utasok biztonságérzete, illetve az intézkedésnek köszönhetően jóval könnyebb a jogosulatlanul utazók kiszűrése is, hiszen a járművezetők már az utazás megkezdése előtt ellenőrizni tudják a jegyeket és a bérleteket. Akinek szüksége van rá, a járművön is meg tudja vásárolni a jegyét. A BKK továbbra is azt tanácsolja ügyfeleinek, hogy jegyüket vagy bérletüket az utazás megkezdése előtt, a város számos pontján elérhető automatákból, pénztárakban, ügyfélközpontokban, viszonteladói partnereitől vagy mobiltelefonon szerezzék be.

 

 

Az elmúlt években Budapest több kerületében, számos járaton vezették be az első ajtós felszállási rendet. Az általános tapasztalatok szerint a bevezetés utáni napokban az ügyfelek megszokják az új rendet, így a felszállásra időben felkészülnek és az érintett járatok forgalma alapvetően zökkenőmentessé válik.

Az első ajtós felszállási rendről és az érintett fővárosi vonalakról bővebb tájékoztatás a BKK honlapján, ezen a linken olvasható.