Hamarosan mind a 48 vadonatúj trolibusz Budapesten lesz

Budapest, 2023. május 5. – Hónapról hónapra fiatalodik a főváros járműparkja: pár napja újabb korszerű, alacsony padlós trolibuszok álltak forgalomba Budapesten. A trolibuszok annak a 48 járműből álló Solaris–Škoda Trollino flottának a darabjai, amelyek szinte még 2014-es áron kerülnek a fővárosba.

Április közepéig a 48 korszerű trolibuszból 34 állt forgalomba, a hónap végétől pedig további 5 jármű szolgálja a BKK ügyfeleinek kényelmét. Így a 2021-ben rendelt járművekből már 35 csuklós és 4 szóló Solaris–Škoda Trollino típusú trolibusszal utazhatnak a Budapesten közlekedők. Az új járművek folyamatosan érkeznek a csehországi Plzenből, az utolsó járművek várhatóan 2023. júniusában állnak majd forgalomba Budapesten.

A korszerű és alacsony padlós új járművekkel a teljes hálózaton találkozhatnak az utasok. A lengyel–cseh gyártó járművei akadálymentesek, légkondicionáltak, és legalább négy kilométert önjáró üzemmódban is képesek megtenni.

 

A BKK a kedvező kondíciókkal megkötött szerződésnek köszönhetően bővíti a trolibuszállományt

A fővárosi trolibuszpark megújulása annak köszönhető, hogy a BKK élt az opciós lehívási lehetőségével, és a Solaris–Škoda járművek gyártójával kötött szerződése alapján megrendelte a fennmaradó 48 járművet. A főváros számára rendkívül előnyös konstrukcióban érkeznek Budapestre a trolibuszok, szinte még 2014-es áron. A járművek összesen mintegy 26,7 millió euróba kerülnek, a fedezetet a Fővárosi Önkormányzat biztosítja.

A kedvező ár annak is köszönhető, hogy a BKK 2014-ben előnyös megállapodást kötött a Solaris–Škoda gyártójával. Egy új közbeszerzési eljárásban hozzávetőlegesen csak másfél-kétszer magasabb áron lehetett volna beszerezni a járműveket, és azok jóval később állhattak volna forgalomba. A fizetendő ár csupán a forint-euró árfolyamromlás miatt emelkedett, ami teljesen független a Fővárosi Önkormányzattól.

 

Folyamatosan korszerűsíti járműparkját a BKK

Az elmúlt években indított fejlesztések jelentősen javították a fővárosi közösségi közlekedés színvonalát. Tavaly ősz óta összesen 285 vadonatúj autóbusz érkezését jelentették be a BKK szolgáltatói, ami a rendszerváltás óta a legnagyobb járműállománybővítés a főváros életében. A buszflotta mellett a trolibuszállomány is nagy mértékben újult meg, szeptember óta ugyanis folyamatosan érkeznek az új trolik Budapestre.

A villamospark is korszerűsödik: az elkövetkezendő években összesen 51 modern, alacsony padlós és légkondicionált CAF-villamos érkezik a fővárosba. Az új járművek jól illeszkednek Budapest hosszú távú stratégiájába, amelynek központi gondolata a környezet- és klímavédelem, a fenntartható energiagazdálkodás, valamint az ökológiai lábnyom csökkentése.

A nagy létszámú modern és környezetbarát járművek forgalomba állításának köszönhetően egyre többen veszik igénybe a közösségi közlekedés járatait.