Negyvennyolc járművel bővülhet a fővárosi trolibuszállomány

Budapest, 2021. október 22. – Korszerű trolibuszokkal gazdagodhat a fővárosi járműpark annak köszönhetően, hogy a Budapesti Közlekedési Központ élne az opciós lehívási lehetőségével, és a Solaris–Škoda gyártóval kötött szerződése alapján megrendelné a fennmaradó negyvennyolc járművet. Az új csuklós és szóló trolik a kor elvárásainak megfelelő szolgáltatásaikkal növelhetik a Budapesten utazók komfortérzetét.

Új trolibuszokkal bővülhet a fővárosi járműpark: a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tavaly november 30-án módosította a Solaris–Škoda konzorciummal kötött megállapodását, és az Igazgatósága úgy határozott, hogy jóváhagyja az opciós járművek lehívását. A forrás biztosításáról Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára a Fővárosi Közgyűlésnek kell október 27-én, szerdán döntenie. A fővárosi közlekedésszervező összesen negyvennyolc Solaris–Škoda Trollino típusú trolibuszt rendelne meg, tervezetten 12 darab szóló, valamint 36 darab csuklós járművet. A korszerű trolik első darabja előreláthatóan 2022. negyedik negyedévében érkezne meg.

A Fővárosi Önkormányzat, valamint a BKK annak ellenére elkötelezett a fejlesztések megvalósítása mellett, hogy a koronavírus-járvány és a kormányzati döntések miatt rendkívül szűkös források állnak a rendelkezésére. A negyvennyolc trolibusz összesen mintegy 26,7 millió euróba kerül, ennek fedezetét a Fővárosi Önkormányzat biztosítaná.

Jelentős megtakarítást jelentene, ha a BKK élne a szerződésben szereplő opcióval, így ugyanis csaknem 2014-es áron kerülhetnének az új trolibuszok Budapestre. Ez annak is köszönhető, hogy a közlekedésszervező 2014. november 14-én kedvező megállapodást kötött a Solaris–Škoda gyártóval. Az alapanyagok, a gyártási költségek, az energiaárak, a logisztika és a munkaerő ugrásszerű drágulása miatt egy új közbeszerzési eljárás során várhatóan másfél-kétszer magasabb áron lehetne beszerezni a járműveket, és ezek csak jóval később tudnának forgalomba állni.

„A Fővárosi Önkormányzat nem tudja kivárni a kormányváltást, mert a városnak működnie kell – kezdte beszédét Karácsony Gergely főpolgármester a döntés bejelentése alkalmából pénteken rendezett sajtóeseményen. – Csak úgy tudjuk biztosítani a budapesti közösségi közlekedés működését, ha folyamatosan fejlesztjük a járműparkot. Ezért szeretnénk az új alacsonypadlós trolibuszokat beszerezni, ehhez pedig kérjük a Fővárosi Közgyűlés támogatását.”

A BKK vezérigazgatója, dr. Walter Katalin elmondta: „Örömmel tölt el, hogy új és korszerű járművekkel gazdagodhat a fővárosi járműpark, és a negyvennyolc új trolibusznak köszönhetően a jelenlegi hálózaton alapesetben már csak alacsonypadlós járművek közlekednek majd a fővárosban. A trolibuszok nagy előnye az elektromos buszokhoz képest, hogy a felsővezetéknek köszönhetően menet közben töltődnek, így kevesebb akkumulátor kell az önjárás biztosításához, könnyebbek egy teljesen elektromos busznál, ezért kevésbé terhelik az úthálózatot. Fontos kiemelni továbbá, hogy egy trolibusz jelenleg még olcsóbb is egy hagyományos elektromos busznál.”

 

Ősszel két új csuklós trolival gazdagodik a flotta

Jelenleg összesen ötvennyolc Solaris–Škoda Trollino típusú trolibusz szállítja az utasokat a fővárosban, ezek közül huszonnyolc csuklós Trollino 18-as. A lengyel–cseh gyártó járművei a kor elvárásainak megfelelő szolgáltatásaikkal – légkondicionálás, akadálymentesség, fedélzeti kamerák, audiovizuális utastájékoztatás – növelik a Budapesten utazók komfortérzetét, és legalább négy kilométert önjáró üzemmódban is képesek megtenni.

Idén ősszel két új Trollino 18 típusú trolibusszal bővül a fővárosi járműflotta, a korszerű csuklós trolik megérkeztek Budapestre, a járművek a próbafutások során már most is megjelennek a budapesti közutakon. Az új járművek műszaki kialakítása megegyezik a forgalomban lévő, negyedik generációs Trollino 18-asok kialakításával, a homlokfaluk ugyanakkor megváltozott a legutóbbi modellfrissítéskor. A két új trolibusz finanszírozása a Solaris–Škoda konzorcium és a BKK közötti elszámolási megállapodás alapján történt.