A Föld napjához kapcsolódó változatos programok színesítik a hétvégi rakpartnyitást

Budapest, 2023. április 21. – Újra szabad a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt: az április 22-i Föld napja és az I bike Budapest bringás felvonuláshoz kapcsolódva hétvégén színes szabadtéri programok várják a gyalog, kerékpárral vagy rollerrel közlekedőket. A rakpartszakaszt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között lehet autómentes környezetben használni, és a 2-es villamosvonal alatti „viadukt” is megnyílik az érdeklődők előtt.

Rakpartnyitás, illusztráció.

Folytatódik a népszerű hagyomány, ráadásul az április 22–23-i hétvégén – a Föld napja eseményeihez és az I bike Budapest bringás felvonuláshoz is kapcsolódva – különböző szórakoztató, zenés és ismeretterjesztő programok színesítik a rakpartnyitást a Zöld Rakpart elnevezésű rendezvény keretében. Vasárnap az élhetőbb városért dolgozó civil szervezetek kitelepülései gazdagítják a köztéri eseményt.

A pihenni, mozogni vagy edzeni vágyók ismét birtokukba vehetik a Pesti alsó rakpartot a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között. A teljes szélességében megnyitott rakpartnak köszönhetően a budapestiek és az idelátogatók csendes, nyugodt, gépjárműforgalomtól mentes környezetben élvezhetik Budapest egyik legszebb, világhírű panorámával büszkélkedő területét. Ezen a hétvégén két napra kinyit a 2-es villamos vágányai alatt lévő viadukt is, ahol kiállítják a Népliget tájépítészeti ötletpályázat díjazott pályaműveit.

Rakpartnyitás, bejárható útszakasz.

Április 22-én, szombat délután lesz az I bike Budapest kerékpáros-felvonulás, amelynek az útvonala – a Margit híd és az Erzsébet híd között – érinti a rakpartnyitás helyszínét. Az április 23-i, vasárnap délelőtti Vivicittá félmaraton futóverseny útvonala ugyancsak érinti a rakpartnyitás helyszínét. A BKK kéri az arra járókat, vegyék figyelembe a szervezők kéréseit: ha közelednek a kerékpáros felvonulás vagy a futóverseny résztvevői, hagyják el az útpályát, és fokozottan figyeljenek a saját maguk, valamint mások testi épségére.

 

A hétvégi programokról ezen az oldalon olvashatók a részletek.

 

Így lehet megközelíteni a bejárható útszakaszt

A rakpartnyitás megközelítése.

A Margit híd és az Irányi utcai lehajtó közötti útszakaszra a péntekről szombatra virradó éjszakától vasárnap este 11 óráig nem hajthatnak be gépjárművel. A déli irányú közúti forgalom az Irányi utcai lehajtón térhet le a rakpartra; a Közraktár utcától északi irányba közlekedők a Havas utcánál hagyhatják el azt.

Az Erzsébet híd (Irányi utca) és a Közraktár utca között nem szabad az útpályán gyalogolni. A megnyitott rakpartszakaszt déli irányból az alsó rakpart járdáján, vagy a felső rakparton közlekedő villamosokkal lehet megközelíteni.

Az Erzsébet híd pesti hídfőjétől érkezők a Március 15. tér villamosmegállóból déli irányba sétálva érik el a rakpartnyitás helyszínét.

Teljes átadásáig a Lánchíd és a kapcsolódó járdaszakaszok továbbra is munkaterületnek számítanak, emiatt a megnyitott pesti rakpartszakaszon közlekedők a Széchenyi István térnél letérve az ajánlott gyalogosútvonalat használhatják; erre a kihelyezett tájékoztatók is figyelmeztetnek.

Rakpartnyitás gyalogos megközelítése.