Péntek délutántól az ideiglenes forgalmi rend szerint lehet használni a Lánchidat

Budapest, 2022. december 13. – Megérkezett a Lánchíd ideiglenes forgalombahelyezési engedélye: december 16-ától, péntek délutántól a BKK járatai, a taxik, a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők használhatják a hidat. A Lánchíd felújítása az eredeti tervek szerint folytatódik, teljes átadásáig a híd munkaterület. A kivitelezés többek között a járdaépítéssel folytatódik, ezért gyalog csak a felújítás következő szakaszának befejezése után, várhatóan 2023 őszén lehet átkelni a hídon.

Lánchíd.

A november közepén lezajlott próbaterhelés után eredményesen zárult a közbenső műszaki átadás-átvétel folyamata: a Lánchíd ideiglenes forgalomba helyezéséhez hozzájárult az építési engedélyen szereplő valamennyi szakhatóság.

December 16-ától, péntek délutántól az ideiglenes forgalmi rend szerint a BKK járatai, a taxik, a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők vehetik birtokukba a hidat. Az egyéni gépjárművel közlekedők nem mehetnek a hídra, őket a behajtani tilos tábla figyelmezteti erre.

Az útpálya tehát készen áll az ideiglenes forgalmi rendben meghatározott járművek biztonságos fogadására. A kivitelezés ugyanakkor az eredeti tervek szerint – többek között a járdák és a hídfőkben lévő aluljárók befejezésével, valamint a műemléki elemek rekonstrukciójával – folytatódik, vagyis a híd a teljes átadásig munkaterület. Gyalog majd a felújítás végleges szakaszának lezárta után, várhatóan 2023 őszén lehet használni a hidat.

A híd végleges forgalmi rendjéről 2023 nyarán születik majd döntés, a budapestiek véleményének kikérésével. Így a fővárosiak megalapozottan, féléves tesztidőszak után határozhatnak arról, hogy mi legyen a Lánchíd végleges funkciója a jövőben.

 

Így változik az autóbuszok útvonala

A BKK a korábbinál több mint 20 százalékkal nagyobb kapacitást biztosít azoknak, akik a Lánchídon közösségi közlekedéssel kelnek át:

a Széll Kálmán tér és a Vár felől érkező 16-os autóbuszok ismét a Deák Ferenc térig közlekednek;

új autóbuszjárat közlekedik 216-os jelzéssel a Deák Ferenc tér és a Dísz tér között korszerű, nagy kapacitású szóló Mercedes autóbuszokkal;

az eddig ideiglenesen az Erzsébet hídra terelt 105-ös autóbuszok ismét a Lánchídon haladnak, gyorsabb kapcsolatot biztosítva a pesti és a budai oldal között;

a 178-as autóbuszok Pesten továbbra is a Gyöngyösi utca végállomásig közlekednek már a Lánchídon keresztül – a 105-ös buszokhoz hasonlóan, az Erzsébet híd helyett;

a 916-os és a 990-es éjszakai buszjáratok péntekről szombatra virradó éjszakától ismét a Lánchídon közlekednek, nem érintik az Erzsébet hidat.

Változásjelző.

A BKK számára fontos a Lánchíd közösségi közlekedésének fejlesztése, ezért természetesen figyeli és elemzi a Lánchíd forgalmát. A Várban a közintézmények várható fejlődésével, a tavaszi turistaforgalom bővülésével a társaság az utazók számának növekedésével számol.

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet: ütemterv szerint,
költségkereten belül halad a hídfelújítás

A Lánchíd teljes felújításának időtartama 30 hónap, ám szerződéses kötelezettség volt, hogy a forgalom elől csak 18 hónapig lehet lezárni az útpályát. Mivel a teljes lezárás 2021. június 16-án kezdődött, a kivitelező A-Híd Zrt. a határidő előtt teljesítette a merevítőtartók közötti útpálya ideiglenes forgalomba helyezéséhez szükséges feladatokat. A többi között

elbontotta az elöregedett vasbeton útpályát, majd egyedileg gyártott acél pályatáblákból újjáépítette;

elvégezte a bent maradó acélszerkezetek javítását;

restaurálta a pályaszint feletti kőfelületeket;

rozsdásodás elleni védelemmel látta el a láncokat és a híd szerkezetét;

szigetelte és aszfaltozta az útpályát.

Ezeken kívül visszaépítette a Clark Ádám téri körforgalmat, és amint az időjárás engedi, befejezi a növények telepítését, illetve a füvesítést is. Az elmúlt héten sikeresen megtörtént a híd új közvilágításának fénymérése, de a restaurált vagy rekonstruált kandeláberek és a világítási rendszer próbaüzeme jelenleg is tart.

Lánchíd.

Télen az időjárástól függően dolgoznak majd a munkaterületen, elsősorban a híd felszín alatti részein, az állványzaton, illetve a műhelyekben. Az új gyalogosjárda elemeit már idén beépítették, de a járdák burkolatát jövőre készítik el, és ekkor helyezik a hídra a felújított, restaurált gyalogos műemléki korlátokat, valamint járdakandelábereket is. Szintén 2023-ban fejezik be többek között a pesti és a budai hídfőben lévő, már szerkezetkész aluljárókat, illetve a díszvilágítás kialakítását.

A Lánchíd felújítása már nem tűrt halasztást, ezért 2021 tavaszán elkezdődött az A-Híd Zrt. kivitelezésében a dunai átkelő rekonstrukciója. A tervek szerint 2023 őszéig tartó kivitelezéssel kapcsolatos hírek, információk és aktualitások a www.lanchid.hu oldalon folyamatosan nyomon követhetők, a felújítás eddigi jelentősebb eseményeit pedig ezen a linken, idővonal formájában érhetik el.