Kapcsolat a belvárossal – novembertől új buszjárat köti össze a BudaPartot Budapest belvárosával

Budapest, 2022. november 17. Új buszjárat indul 107-es jelzéssel november 19-étől, szombattól a BudaPart és a Keleti pályaudvar között. Az új járat biztosítja a közvetlen eljutás lehetőségét az új, fokozatosan kiépülő városnegyedből a belváros irányába. A jelenleg is meglévő vonalakkal így már három buszjárat és egy közvetlen villamosjárat kapcsolja össze a BudaPartot a város többi részével.

Busz, illusztráció.

 

Újbudán a Kopaszi-gátnál dinamikusan fejlődő városnegyed épült az elmúlt években, amelyet közösségi közlekedéssel mostanáig a Dél-Pest felől Kelenföld vasútállomásig közlekedő, nagy kapacitású és sűrűn induló 1-es villamossal, a BudaPart érintésével közlekedő és az Újbuda kerületközponti elérését biztosító 154-es busszal, valamint a Nagytétény és Újpalota felé közlekedő 133E buszjárattal lehetett megközelíteni.

Az egyre bővülő térség kiszolgálását tovább javítja a társadalmi egyeztetésre bocsátott új buszjárat indítása. A beérkezett több mint 330 észrevétel alapján és a várható új igények figyelembevételével a BKK november közepétől új buszjáratot indít a Műegyetem rakparton keresztül a BudaPartra. A társadalmi egyeztetésen érkezett javaslatokat a BKK a lehetőségéhez képest beépítette a végleges hálózati javaslatába, azt egyeztette a XI. kerület Önkormányzatával és a BudaPart beruházójával.

Térkép.

Az új buszjárat 107-es jelzéssel a BudaPart és a Keleti pályaudvar M között, a Duna-parton, illetve a Budafoki úton végighaladva és az Erzsébet hídon át, a társadalmi egyeztetésben szereplő javaslathoz képest sokkal bővebb üzemidővel közlekedik majd. Az új járat segíti a lakók, a térségben dolgozók és a hamarosan megnyíló új irodák munkatársainak közlekedését. A járat elindításával a BKK célja, hogy a térségben minél több ma autóval közlekedő lakót, dolgozót a közösségi közlekedésre csábítson.

November 19-étől, szombattól mindennap reggeltől estig (kb. 6 és 21 óra között) közlekedik: hétköznap csuklós autóbuszokkal csúcsidőben 10-15, napközben 20 percenként; hétvégén szóló autóbuszokkal 15 percenként.

 

Új városnegyed közel a belvároshoz

A BudaPart, Budapest modernkori történetének egyik legnagyobb városnegyed-fejlesztése egyharmadához érkezett. A közösségi terek, közparkok fejlesztésével tovább bővülnek a területen belül gyalogosan is elérhető funkciók. A térség egyik emblematikus épülete, a toronyház hamarosan megnyílik, ahol több ezer ember fog dolgozni. Az új buszjárat segíti a városnegyed jobb belvárosi kapcsolódását, javítva annak elérhetőségét, a 15 perces város fenntartható közlekedési koncepciója mentén.

Az M4-es metró és a várost átszelő 4-6-os villamos megállója gyalogosan 10 perc könnyed sétával megközelíthető, de a megosztott mikromobilitási szolgáltatásoknak, például a BudaParton megtalálható MOL Bubinak köszönhetően akár hamarabb is elérhető. A MOL Bubi ráadásul nem csak a belváros felé, hanem az idei bővítésnek köszönhetően Újbudán belül is jó elérhetőséget biztosít a külső Bartók Béla út, a Bikás park és a Kelenföldi pályaudvar térségében. Nemcsak a megosztott, hanem a saját kerékpárral vagy rollerrel közlekedőket is nagyban segíti, hogy szinte az összes főbb útvonal mentén megépültek a kerékpárutak és -sávok a XI. kerületen belül. Ezek az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően – a forgalomcsillapított, és így kerékpárosbarát utcákkal együtt – már egy összefüggő hálózatot alkotnak Újbudán, valamint kapcsolódnak a szomszédos kerületekhez is.