Új MOL Bubi-állomások Újbudán

Budapest, 2022. május 20. ­­­-­ Új helyszínekkel bővült a MOL Bubi hálózata: Újbudán mától tíz új gyűjtőállomáson lehet a kerékpárokat felvenni, vagy lerakni. Az egy évvel ezelőtti megújulása óta a közbringarendszer egyre népszerűbb, májusban elérte a 2 milliót az utazások száma. A fővárosiak igényeit kiszolgálva, nem csak új gyűjtőállomásokkal, hanem 900 vadonatúj MOL Bubi kerékpárral is bővül a rendszer, idén ebből 350 darab bicikli kerül az utcákra.

 

 

Újabb állomásokkal bővül a MOL Bubi közbringa-hálózat a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ és az Újbudai Önkormányzat együttműködésében. A mai naptól a kerékpárok a

  • a Csóka utca és a Bogyó utca között,
  • a Szent Gellért-templomnál,
  • a Karolina út és a Tétényi út találkozásánál,
  • a Vahot utca és a Wartha Vince utca sarkán,
  • a Bikás Park metróállomásnál,
  • a Szent Imre Kórház előtt,
  • a Fraknó utca és a Bánk Bán utca sarkánál,
  • a Bogdánfy utca és a Neumann János utca találkozásánál,
  • a Hauszmann Alajos utca és a Fehérvári út kereszteződésében,
  • az Etele téren, a Kelenföld vasútállomás mellett a metróállomásánál is elérhetők lesznek.

Az új, XI. kerületi gyűjtőállomások hivatalos átadása egybeesett a MOL Bubi megújulásának május 20-i, egyéves évfordulójával, amit egy sajtótájékoztató keretében ünnepeltek meg.

Átalakuláson megy át a főváros, amelyben fontos szerepe van a MOL Bubinak, a most átadott új bringaállomások hozzájárulnak, hogy fenntarthatóbbá váljon a város – mondta az eseményen Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint igazi bringás forradalom zajlik Budapesten, ami bár mindenkiben felvet különböző kérdéseket, de ez a változás tartósnak tűnik, hiszen a MOL Bubit nagyon szeretik a fővárosiak, sokkal többen használják, mint korábban.

 

 

A sajtótájékoztatón dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy amíg 2020-ban mintegy 170 millió forint veszteséget termelt a rendszer, az idei üzemeltetési évben – 2021. májusától 2022. május 19-ig – a 370 milliós üzemeltetési költséget fedezik a felhasználói- és szponzorációs bevételek, sőt, várhatóan néhány tízmilliós többletre számíthat a társaság. Ez 200 millió forintos javulás 2020-hoz képest.

 

 

A BKK vezetője hozzátette: az előző rendszerhez mérten a legnagyobb növekedést a díjbevételekben érte el a MOL Bubi a felhasználók számának ugrásszerű növekedése miatt – úgy, hogy közben az árak csökkentek – a BKK nagyjából megtízszerezi a bevételeket az első üzemeltetési évben. Dr. Walter Katalin jelezte azt is, hogy második évben a hálózat bővítésével az üzemeltetési költségek is emelkednek - ez hozzávetőleg 420 millió forint körül alakulhat -, de a MOL Bubi által generált bevételek és a szponzorációs támogatások eredményeként a cég a következő évben is nullszaldós működésre számít.

 

 

Magyarországon évente 12 ezer ember életébe kerül a légyszennyezés, amiből sajnos nagyban kiveszi a részét Budapest – erről már Dr. László Imre, a XI. kerület polgármestere beszélt. A városvezető szerint éppen ezért a kerület nemcsak 16 millió Ft-tal járul hozzá az új gyűjtőállomások kialakításához, hanem a jövőben minden egyéb támogatást megad ahhoz, hogy a kerület lakosai egészségesebben élhessenek.

 

 

Ugyanezt a gondolatot erősítette meg Orosz Anna, Újbuda alpolgármestere, aki jelezte: az új MOL Bubi állomások kialakítása beleillik a kerület fejlesztési koncepciójába. Hiszen az a céljuk, hogy azok is kerékpárra üljenek a térségben, akik eddig a városi biciklizést nem érezték biztonságosnak. Az alpolgármester szerint a kerületben található új kerékpársávok már biztosítják a biztonságos közlekedés feltételeit. 

 

 

Czikora Tamás, a MOL-csoport Mobilitás vezetője arról beszélt az eseményen, hogy a társaság hosszú távú stratégiájában kiemelt szerepe van a fenntarthatóságnak. A MOL célja, hogy a jövőben ne üzemanyaglitereket, hanem kilométereket értékesítsen. Czikora Tamás jelezte, hogy Budapesten felgyorsult a mobilitás fejlődése és büszke arra, hogy a MOL nagy mértékben hozzájárult a városban elérhető mobilitási lehetőségek bővüléséhez, az egyéni és közösségi közlekedési formák elterjedéséhez, ideértve a biciklis közlekedést is. A vállalat működteti Budapest legnagyobb flottából álló autómegosztó szolgáltatását több mint százezer felhasználóval, emellett a budapestiek a MOL Bubit is sokszor használják – az elmúlt egy évben 2 milliószor utaztak a biciklikkel.

 

Egy év után is töretlen a MOL Bubi népszerűsége

Megújulása óta egymás után döntötte a rekordokat a MOL Bubi hálózata, amely jelentős mérföldkőhöz ért, miután átlépte a 2 milliós utazásszámot. Ez azért is mérföldkő a rendszer történeténben, mert a MOL Bubi a megújulása első évében jobb eredményt ért le, mint korábban összesen négy év alatt

 

 

A rendszer iránt hatalmas az érdeklődés, volt már olyan májusi nap, amikor majdnem 13 ezer alkalommal használták a kerékpárokat, ami abszolút rekord. Az átlag májusban 11 ezer körül alakul. A budapestiek jellemzően 15 perces utakra használják a kerékpárokat, a szolgáltatás rugalmasan kombinálható a közösségi közlekedés egyéb eszközeivel.