Két napig ismét szabad a rakpart

Budapest, 2022. szeptember 23. – Ezen a hétvégén is megnyílik a pesti alsó rakpart a mozogni és pihenni vágyó városlakók előtt. A gyalog, kerékpárral vagy rollerrel közlekedők autómentes környezetben használhatják a Margit híd és a Közraktár utca közötti útszakaszt. A rakpartnyitás szellemisége jól kapcsolódik a szeptember 16. és 22. között rendezett Európai Mobilitási Héthez, amelynek célja a fenntartható városi közlekedés népszerűsítése és egy környezetbarát város létrehozása.

Hétvégi rakpartnyitás

A hétvégén a gyalog, kerékpárral vagy rollerrel közlekedők újra – a már jól bevált gyakorlatnak megfelelően – a Margit híd és a Közraktár utca között vehetik birtokba teljes szélességben a pesti alsó rakpartot. A megnyitott rakpartnak köszönhetően a budapestiek és a városba látogatók csendes, nyugodt, autómentes környezetben élvezhetik a város egyik legszebb, világhírű panorámával rendelkező területét.

Az Európai Mobilitási Hét (szeptember 16–22.) csütörtökön zárult az Autómentes Nappal, de a hétvégi rakpartnyitás még szervesen kapcsolódik a rendezvénysorozat céljához. E célok eléréséhez az egyik legfontosabb eszköz a fenntartható közlekedési módok támogatása és a használati arányuk növelése. Ebben kiemelt szerep hárul a közösségi közlekedésre, amelyhez szorosan kapcsolódnak a kis helyigényű, fenntartható közlekedési formák (például a gyaloglás és a kerékpározás), valamint a megosztott mobilitási szolgáltatások (például kerékpár és roller). A fenntartható közlekedési módok támogatása egyben lehetőséget teremt arra is, hogy köztereinken minél nagyobb hely maradjon találkozási pontok, zöldfelületek, teraszok kialakítására.

Hétvégi rakpartnyitás.

A rakpart megnyitásának idején péntekről szombatra virradó éjszakától egészen vasárnap este 23 óráig a pesti alsó rakpartra nem hajthatnak be a gépjárművel közlekedők. A 105-ös és a 178-as autóbuszok szombaton és vasárnap a Gyöngyösi utca végállomás felé a Petőfi Sándor utcán át közlekednek, nem érintik az Eötvös tér és a József nádor tér megállóhelyeket, megállnak azonban a 15-ös és a 115-ös buszok Erzsébet téri megállójánál.

 

Állvány épül a Lánchíd pesti hídfőjénél

Lánchíd-felújítás.

A BKK kéri a megnyitott pesti rakpartszakaszon közlekedőket, hogy fokozottan figyeljenek a hétvégén a Lánchíd pesti hídfőjénél. A hídfelújításhoz kapcsolódva, várhatóan szombaton a kivitelező A-Híd Zrt. szakemberei kicserélik a közúti aluljáró déli oldalán a sérült burkolati elemeket, ezért ideiglenes állványt építenek. A pesti hídfő homlokfelületét egyébként már tavasszal letisztították, és javították az eredeti mészkőelemeket, elvégezték a szükséges cseréket. Az így felújított kőfelület lapburkolata viszont az elkészülte után szinte azonnal újra megsérült, mert a rakparton közlekedő, a magasságkorlátozást figyelmen kívül hagyó kamionok nekiütköztek. A burkolatrész állapotát a szakemberek akkor azonnal felmérték, és megállapították, hogy az elemek rögzítése stabil maradt, a sérült lapok ismételt cseréjét azonban csak autómentes környezetben lehet elvégezni.

 

Október első hétvégéjén még szabad a rakpart

A pesti alsó rakpart ebben az évben először április 15-től 18-ig nyílt meg az érdeklődők előtt a Margit híd és a Közraktár utca között. A Lánchíd felújításához kapcsolódó munkák miatt június 20-án ideiglenesen lezárták a Halász utca és a Döbrentei tér közötti budai rakpartszakaszt a gépjármű-forgalom elől. Ebben az időszakban a pesti alsó rakparton a hét minden napján lehetett gépjárművel közlekedni, ezért szeptemberig szünetelt az autómentes forgalmi rend és az ezzel járó változatos közterülethasználat. Idén még október 1-jén és 2-án megnyílik a pihenni, sétálni vagy mozogni vágyók kedvelt helyszíne.