Folyamatos a burkolatépítés a Blaha Lujza téren

Budapest, 2022. szeptember 13. – Folytatódik a térburkolat lerakása a Blaha Lujza téren, ennek köszönhetően egyre jobban körvonalazódik a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető tér alakja. A már lerakott térköveket időközben anyagvizsgálatnak és minőségellenőrzésnek vetették alá. Ezek eredményei alapján a szakemberek a sérült, vagy nem az előírásnak megfelelő anyagminőségű elemek cseréje mellett döntöttek. A munka nem jelent többletköltséget, és a tér felújításának határidejét sem befolyásolja.

Blaha Lujza tér, térkő lerakása

Folyamatos a munka a Blaha Lujza téren: javában tart a térbútorok kihelyezése, és folytatódik a térburkolat lerakása. A beruházást lebonyolító Budapesti Közlekedési Központ, a műszaki ellenőr, a kivitelező és a térköveket gyártó cég közben együtt vizsgálta meg a tavaly december óta lerakott térkövek teherbírását, kopásállóságát.

A már burkolt és a gyalogosforgalomnak ideiglenesen átadott területeken kisebb letöréseket, felületi hibákat, úgynevezett kipergéseket észleltek a szakemberek. Emiatt a gyártó teljeskörű laboratóriumi vizsgálatnak vetette alá a térkövek anyagát. Az eredmények alapján a projekt résztvevői – hogy elébe menjenek a későbbi garanciális problémáknak – a sérült, vagy nem előírt anyagminőségű térkőelemek cseréje mellett döntöttek. Ehhez a gyártó újragyártotta a burkoláshoz szükséges térkő teljes mennyiségét, és még a lerakás előtt anyagvizsgálatokkal támasztotta alá azok kifogástalan állapotát.

Blaha Lujza tér, térkő lerakása

A már lerakott térkövek cseréje ügyében a gyártó és a kivitelező is közös álláspontot képviselt, a felek partneri hozzáállásának köszönhetően nem vetődött fel vitás kérdés. A térburkolással járó további munkák nincsenek hatással a tér felújításának összegére és határidejére sem. A térkövek cseréjét garanciális javítás keretében végzik el, az nem okoz többletköltséget. A ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető Blaha Lujza tér várhatóan még az ősszel elkészül.

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet:
kiemelt szerepet kap az akadálymentesítés

Blaha Lujza tér, térkő lerakása

A Blaha Lujza tér gyalogos felületeinek burkolása tavaly kezdődött. A nagy növénykazetták körüli ligetes pihenőrészt bordó árnyalatú kiskockakővel borították be. A tér fokozott gyalogosforgalomnak kitett szakaszait az akadálymentes közlekedést lehetővé tévő térkőburkolat fedi majd, ez utóbbit érinti a sérült elemek cseréje. A Blaha Lujza tér megújulásával párhuzamosan a Corvin Áruház felújítása is zajlik: az állványzatot már lebontották az épület egy részén, így jól látható annak megújult homlokzata.

A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk és aktualitások a BKK oldalán folyamatosan nyomon követhetők. További tudnivalókat és érdekességeket az erre a célra létrehozott Gyakran Ismételt Kérdések között, ezen a linken lehet olvasni, a felújítás jelentősebb eseményeiről pedig egy idővonalon lehet tájékozódni.