Alacsony padlós járművek is közlekednek az 50-es villamos vonalán szeptembertől

Budapest, 2022. szeptember 1. – Szeptembertől újra jár az 50-es villamos, immár alacsony padlós, klimatizált CAF járművekkel is lehet utazni a vonalon. Az elmúlt években beszerzett modern járművek a hét minden napján közlekednek a Határ úti metróállomás és a pestszentlőrinci Béke tér között. A nyári időszakban a szakemberek elvégezték azokat a korszerűsítési munkákat, amelyek az új szerelvények közlekedéséhez szükségesek.

 

 

Sajtónyilvános rendezvényen köszöntötték az 50-es vonalon munkába álló első CAF villamosokat. A szeptember elsején tartott eseményen Karácsony Gergely főpolgármester mellett részt vett Dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója, Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója, illetve a villamosvonal által érintett kerületek polgármesterei és képviselője: Szaniszló Sándor, Pestszentlőrinc polgármestere, Gajda Péter, Kispest polgármestere és Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő.

„A megélhetési válság, az energiaválság és a klímaválság kezelésére is kézenfekvő nagyvárosi válasz a közösségi közlekedés fejlesztése. Ez visz közelebb legfontosabb célunkhoz, az élhető város megteremtéséhez is.” – mondta a tájékoztatón Karácsony Gergely.  Budapest főpolgármestere szerint készülni kell arra is, hogy az elszabadult infláció és a benzinár növekedése miatt sokan lesznek kénytelenek letenni az autójukat. Nekik is alternatívát kell kínálni. Látszik tehát, megélhetési válságra, klímaválságra és energiaválságra is akkor reagálunk jól, ha fejlesztünk! – tette hozzá a városvezető.

Az elmúlt években indított jelentős járműparkfejlesztés rengeteget javított a fővárosi közösségi közlekedés színvonalán. Az ügyfelek részéről érkezett kedvező visszajelzések és az üzemeltetési tapasztalatok eredményeként a BKK és a BKV tovább fejleszti szolgáltatásait, így az iskolakezdéstől, szeptember 1-től már az 50-es villamos vonalán is megjelennek a modern CAF villamosok.

A fejlesztés eredményeként a pestszentlőrinciek, illetve a kispestiek korszerű, XXI. századi körülmények között utazhatnak, és érhetik el az M3-as metrót. Az alacsony padlószintnek köszönhetően a babakocsival, illetve nagyobb csomaggal közlekedők, valamint a mozgásukban korlátozott ügyfelek is könnyebben szállnak fel a járművekre, a légkondicionált utastérben pedig komfortosabbá vált az utazás még a kánikulában is.

A villamos vonalán az elmúlt időszakban több megálló is átépült, de az alacsony padlós villamosok forgalomba állásához a vonal infrastruktúráját érintő fejlesztések is szükségesek voltak. A CAF villamosok a többi közt a jobb menetdinamikai tulajdonságok, valamint a légkondicionáló berendezés miatt a jelenleginél magasabb áramfelvételt igényelnek, emiatt meg kellett erősíteni a tápkábelhálózatot, valamint több helyen cserélni kell a felsővezeték tartóoszlopait.  A vágányhálózat fontos elemei szintén megújultak a vonalon: idén nyáron új kitérőket építettek be a két végállomáson, illetve a Szarvas csárda téren.

Az 50-es villamos menetrendje a BKK oldalán, illetve a BudapestGO alkalmazásban is elérhető.

 

Már több mint 100 alacsony padlós villamossal utazhatnak a budapestiek

Budapesten jelenleg több mint 110 alacsony padlós villamos közlekedik nap mint nap: az 1-es, a 3-as, a 4-es, a 6-os, a 14-es, a 17-es és a 19-es, a 42-es és 69-es, illetve mostantól az 50-es villamos vonalán is találkozhatunk a korszerű járművekkel.

A Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV továbbra is elkötelezett a járműpark megújítása mellett, de a koronavírus-járvány és a kormányzati döntések miatt rendkívül szűkös források állnak rendelkezésre. A BKK 2022. november 17-ig élhet az opciós CAF villamosok lehívási lehetőségével a spanyol gyártótól. Erről bővebben a társaság oldalán lehet olvasni.

BKV Zrt.

Budapesti Közlekedési Központ