Visszatért a színházi emlékkő a Blaha Lujza térre

Budapest, 2022. augusztus 22. – Helyére került a Blaha Lujza tér egyik szimbolikus eleme, a jövőre 50 esztendős színházi emlékkő, amely a restaurátor munkájának köszönhetően megszépülve tért vissza a megújuló térre. Időközben befejeződött a szegély- és a járdaépítés a Somogyi Béla utcában, amely a Blaha Lujza tér korszerűsítésével együtt újul meg mint kapcsolódó fejlesztés.

Színházi emlékkő.

A Blaha Lujza tér felújításának kulturálisan fontos pillanata, hogy augusztus 22-én, hétfőn visszatért a színházi emlékkő. Az egykori Nemzeti Színház helyét jelölő emlékművet éppen 100 évvel a Népszínház alapkövének elhelyezése után, 1973 decemberében avatták fel. A tér újjászületésének részeként tavaly ősszel szállították restaurátor-műhelybe a renoválásra váró emlékművet, ahol szakértő kezek

nagy nyomású vizes mosóval eltávolították róla a szennyeződések jelentős részét;

Színházi emlékkő restaurálása.

a kőfelületet különleges gomba- és algaölő szerrel kezelték, végül

a nehezen hozzáférhető helyeket is megtisztították sebességszabályozós, gyémánt marófejjel felszerelt csiszolóval.

Színházi emlékkő restaurálása.

Eközben egyre jobban körvonalazódik a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető Blaha Lujza tér alakja, és már elkezdődött a térbútorok kihelyezése is. A gyalog közlekedők ismét használhatják a József körúton kialakított, a 4-es és a 6-os villamos megállójához vezető – már korábban is meglévő – gyalogátkelőt. Továbbá hamarosan birtokba vehetik a harmadik újonnan kialakított átkelőhelyet, amelyik a Rákóczi úton vezet át a tér buszmegállókhoz közeli sarkától az Erzsébet körút irányába. A térfelújítás befejezésével a kereszteződés minden irányban akadálymentesen átjárható lesz a felszínen.

Blaha Lujza tér.

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet: ütemterv szerint halad a kivitelezés
a Somogyi Béla utcában is

Már befejeződött a szegély- és járdaépítés a Somogyi Béla utcában, valamint folyamatban van a parkolók nagykockakő-burkolatának építése. Az Europeum bevásárlóközpont továbbra is zavartalanul üzemel, megközelítését a kialakított gyalogosfolyosók biztosítják, parkolóházát pedig a Stáhly utcáról balra kanyarodva lehet elérni. A teljes kivitelezés várhatóan még az idén, a Blaha Lujza tér felújításával együtt befejeződik.

Somogyi Béla utca.

A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk és aktualitások a BKK oldalán folyamatosan nyomon követhetők. További tudnivalókat és érdekességeket az erre a célra létrehozott Gyakran Ismételt Kérdések között, ezen a linken lehet olvasni, a felújítás jelentősebb eseményeiről pedig egy idővonalon lehet tájékozódni.