Lánchíd-felújítás: véget ért a forgalomkorlátozást igénylő munka a budai rakpartszakasz fölött

Budapest, 2022. augusztus 15. – Befejeződtek az ideiglenes rakpartlezárást szükségessé tevő munkák a Lánchíd budai hídfőjénél. A szakemberek részben lebontották, illetve a járdáknál újra felemelték a rakparti útpálya feletti állványzatot, ugyanakkor a Halász utca és a Döbrentei tér közötti útszakasz az augusztus 20-i nemzeti ünnep és a tűzijáték miatt még lezárva marad, azt csak a központi rendezvénysorozat végén, a szervezőknek kiadott engedély szerint augusztus 22-én, hétfőn adják vissza a forgalomnak.

Lánchíd-munkák.

Újabb szakasza zárult le a Lánchíd korszerűsítési munkáinak: a kivitelező szakemberei az átkelő budai hídfőjénél is elvégezték a híd stabilitása szempontjából kulcsfontosságú szerkezeti elemek rekonstrukcióját. Az elmúlt hetekben a terveknek megfelelően

megtisztították és átépítették a budai partközeli (és rakparti forgalom mellett hozzáférhetetlen) szerkezeti részeket;

kijavították az acélszerkezet hibáit, és beépítették a régi vasbetont váltó új acél útpálya, illetve a járda elemeit;

kicserélték a magasságkorlátozást figyelmen kívül hagyó járművek miatt korábban megsérült, a híd stabilitását szolgáló szélrácsokat;

megvizsgálták, és szükség szerint cserélték a megjelölt függesztőorsókat, valamint

elvégezték a korrózióvédelmi munkákat.

Lánchíd-munkák.

Az állványon veszélyes munkát végző dolgozók, valamint a munkaterület alatt közlekedők biztonságát nem lehetett volna a közúti forgalom fenntartása mellett biztosítani, ezért volt szükség június 20-tól az útszakasz ideiglenes lezárására. Köszönhetően annak, hogy a szakemberek a terveknek megfelelően haladtak a felújítással, az elmúlt napokban az átkelő budai hídfőjénél lebontották a lezárást szükségessé tevő, a korszerűsítési munkák elvégzéséhez elengedhetetlen állványzatot.

A lezárt rakpartszakaszt – a Halász utca és a Döbrentei tér között – a Lánchíd felújításához kapcsolódó munkák sikeres befejezésével még nem adják vissza a forgalomnak, azt csak az augusztus 20-i nemzeti ünnep és a tűzijáték rendezvénytechnikájának leszerelése után, augusztus 22-én, hétfőn vehetik ismét birtokba az arra közlekedők.

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet:
folyamatosan dolgoznak a hídon és környezetében

A Lánchíd felújítása már nem tűrt halasztást, ezért 2021 tavaszán elkezdődött a dunai átkelő rekonstrukciója az A-Híd Zrt. kivitelezésében. Hazánk egyik legfontosabb kulturális örökségének és jelképének korszerűsítése a tervek szerint 2023-ig tart, de az útpálya már idén év végén elkészül.

A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk és aktualitások a www.lanchid.hu oldalon folyamatosan nyomon követhetők, a felújítás eddigi jelentősebb eseményei pedig ezen a linken, idővonal formájában érhetők el.