Első ajtós felszállás hétvégente a 5-ös busz két szakaszán

Budapest, 2022. augusztus 24. – Csak az első ajtón lehet felszállni hétvégente a 5-ös autóbusz két szakaszán augusztus 28-tól: a teljes budai szakaszon, valamint Pesten a Korong utca megálló és a Rákospalota, Kossuth utca végállomás között. A felszállási rend csak hétvégén érvényes, hétköznapokon továbbra is minden ajtó használható fel- és leszállásra a buszokon. Akinek nincs jegye, a járművezetőtől tud vásárolni.

5-ös busz.

A Budapesti Közlekedési Központ a korábbi időszakok tapasztalatait értékelve a Rákospalota, Kossuth utca és a Pasaréti tér között közlekedő 5-ös buszok két szakaszán vezeti be az első ajtós felszállási rendet a hétvégékre augusztus 28-tól, vasárnaptól: a budai oldalon a Döbrentei tér, illetve a Szarvas tér és a Pasaréti tér végállomás, a pesti oldalon pedig a Korong utca és a Rákospalota, Kossuth utca végállomás között. A buszra a Zugló vasútállomás és a Március 15. tér közötti szakaszon továbbra is az összes ajtón fel lehet szállni szombaton és vasárnap is.

Az intézkedés kizárólag a hétvégi időszakra vonatkozik, munkanapokon továbbra is minden ajtót lehet felszállásra használni a buszok budai, valamint a Korong utca és Rákospalota közötti szakaszán is.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az első ajtós felszállási rendnek köszönhetően jóval könnyebb a jogosulatlanul utazók kiszűrése is, hiszen a járművezetők már az utazás megkezdése előtt ellenőrizni tudják a jegyeket és a bérleteket, illetve jelentősen javulhat az ügyfelek biztonságérzete is. Akinek szüksége van rá, a járművön is meg tudja vásárolni a jegyét.

A BKK továbbra is azt tanácsolja az ügyfeleinek, hogy jegyüket vagy bérletüket az utazás megkezdése előtt, a város számos pontján elérhető automatákból, pénztárakban, ügyfélközpontokban, viszonteladói partnereitől vagy az új BudapestGO alkalmazásban szerezzék be.

Az elmúlt időszakban Budapest több kerületében, számos járaton vezették be az első ajtós felszállási rendet. Az általános tapasztalatok szerint a bevezetés utáni napokban az ügyfelek megszokják az új rendet, így a felszállásra időben felkészülnek és az érintett járatok forgalma alapvetően zökkenőmentessé válik.

Az első ajtós felszállási rendről és az érintett fővárosi vonalakról bővebb tájékoztatás a BKK honlapján, ezen a linken olvasható.