Egyszerűbb lett a digitális jegyek érvényesítése a 4-és és a 6-os villamoson

Budapest, 2022. július 6. – A digitális jegyet használó ügyfelek könnyebb és kényelmesebb felszállása érdekében új megoldást tesztel a Budapesti Közlekedési Központ. A társaság a 4-es és a 6-os villamoson felszállás után is lehetővé teszi a BudapestGO-val vásárolt termékek érvényesítését az utastérben elhelyezett matricákkal.

A BudapestGO mára a fővárosiak közkedvelt utazási alkalmazása lett, hiszen az applikáció hatékonyan segít a gyors jegy- és bérletvásárlásban, automatikus bérletmegújítást biztosít, emellett támogatja az útvonaltervezést, akár a kerékpárral közlekedők számára is. Nem csoda, hogy 4 hónap alatt már több mint 1 millióan használták a BudapestGO-t. Az alkalmazásnak köszönhetően egyre többen vásárolnak különböző digitális jegyeket és bérleteket, amelyeket telefonos kódbeolvasással kell érvényesíteni a járművekre való felszállás előtt.

A BKK célja, hogy az ügyfelek visszajelzéseit szem előtt tartva még egyszerűbbé és kényelmesebbé váljon a jegyek használata. Ezért a vállalat július 6-tól tesztjelleggel lehetővé teszi, hogy a 4-es és a 6-os vonalon - a papír alapú jegyekhez hasonlóan - a digitálisan megvásárolt, eseti utazásra szóló jegyek is érvényesíthetők legyenek a járművek utasterében található matricák beolvasásával is.

 

A digitális jegyek és bérletek használata eltérő

Fontos különbség, hogy az eseti digitális jegyek, a napijegyek és a bérletek használata eltérő. Csak a digitális vonaljegyet és az időalapú jegyeket szükséges a kódmatrica beolvasásával érvényesíteni. A napijegyek és a bérletek a vásárláskor megadott kezdő időponttól már érvényesek, csak az első ajtós felszállásnál és a metróbejáratnál szükséges beolvasni őket a matricával.

 

Miért van szükség a kódmatrica beolvasására?

A kódmatrica beolvasásával a felhasználó telefonján megjelenik egy animált ábra, ami időszakosan változik. Ennek köszönhetően tudja ellenőrizni az utaskoordinátor, vagy a járművezető a jegy és a bérlet érvényességét. Mivel a villamosokon sem első ajtós felszállási rend, sem beléptető személyzet nincs, ezért ezeken a járműveken csak a digitális vonaljegyet és az időalapú jegyeket kell a matrica beolvasásával érvényesíteni.

 

Az érvényesítő matricák megjelennek a 4-es és a 6-os villamosok utasterében is

A nagykörúti villamosok utasterében az ajtók jobb oldalánál, illetve a vezetőfülkénél is megtalálhatók lesznek az érvényesítéshez szükséges matricák, így kényelmesen, az utastérben is lehet majd érvényesíteni a digitális mobiljegyeket. Az eseti jegyeket a felszállást követően azonnal érvényesíteni kell, akár papír, akár digitális alapú.

Mivel a nagykörúti Combino villamosokat hétvégén és a nem tanítási napokon átirányítják az 1-es villamos vonalára is, ezért a BKK ügyfelei ott is találkozhatnak az érvényesítő matricákkal. A tesztidőszakban a mobiljegyek érvényesítése az 1-es villamos vonalán is működik.

Mindezzel párhuzamosan a BKK vizsgálja az NFC technológia bevezetésének lehetőségét is. Ezzel a módszerrel egyetlen érintéssel beolvashatóvá válna a digitális jegy, vagy bérlet, hasonlóan egy bankkártyás fizetéshez.

 

Így kell használni a digitális termékeket

A BudapestGO-ban váltott jegyek és bérletek használata eltérő. A kódmatrica beolvasása az eseti jegyeket érvényesíti, ami a jegyellenőrök számára szolgál fontos információval. Ugyanúgy, mint amikor papírjegyek esetében a jegyérvényesítő készülék nyomtat időbélyeget a vonaljegyre. A napijegyeket és a bérleteket nem szükséges érvényesíteni, azok a vásárláskor megadott időponttól érvényesek. A napijegyek és a bérletek használatakor a kódmatrica beolvasására a csalások, bliccelések elkerülése miatt van szükség.

 

  • A digitális vonaljegy és az időalapú jegyek érvényesítése

A digitális vonaljegyet – és a repülőtéri -, illetve az időalapú jegyeket kivétel nélkül minden felszálláskor érvényesíteni kell, az időalapú jegyeket átszálláskor is. Ez utóbbira azért van szükség, mert az utolsó időpontban elkezdett utazás még befejezhető az adott járművön. Egy jegyellenőrzés esetén digitálisan is ellenőrizhető, hogy mikor és melyik járaton utazik az ügyfél. A jegyérvényesítést a matrica beolvasásával lehet megtenni még az utazás elkezdése előtt. A kódbeolvasás után a telefon kijelzőjén a jegyek esetén megjelenik az animált ábra és az „Érvényesítve” felirat zöld színnel.

 

A metró bejáratánál az utaskoordinátoroknak, az első ajtós rendben közlekedő autóbuszokon pedig a járművezetőnek kell felmutatni az animált ábrát. Bár a villamoson is szükséges a kódmatrica beolvasása, de nem kell felmutatni, mert ott nincs beléptető személyzet.

 

A digitális vonaljegy, illetve az időalapú jegyek használatáról a bemutató videó itt található.

 

  • A digitális napijegyek és bérletek használata

A digitális napijegyeket és a bérletet nem kell érvényesíteni minden utazáskor, csupán akkor kell a matricát beolvasni, ha a használója metróban, vagy első ajtós rendben közlekedő autóbuszon utazik. Ilyen esetekben a metró bejáratánál dolgozó utaskoordinátoroknak, autóbuszon pedig a járművezetőnek kell felmutatni a telefonon megjelenő animált ábrát.

A digitális bérlettel rendelkező utasoknak a nem első ajtós rend szerint közlekedő buszokon, illetve a villamosokon nem kell beolvasniuk a kihelyezett kódot. Ezeken a járatokon kizárólag a BKK jegyellenőrei ellenőrzik a bérlet érvényességét. Ebben az esetben az ellenőrnek a bérletre, vagy a napijegyre kattintva megjelenő kódot kell megmutatni.

A BudapestGO applikációt bárki letöltheti az App Store-ból és a Google Play áruházból, használatáról pedig a bkk.hu/budapestgo oldalon olvashatók további információk.