Meghosszabbítjuk a CAF-gyártóval kötött opciós szerződésünket

Budapest, 2022. május 11. – A BKK Igazgatóságának döntése értelmében folyamatban van a szerződésmódosítás aláírása, amely alapján még fél évig, 2022. november 17-ig élhet opciós CAF-lehívási lehetőségével a BKK. Ennek köszönhetően a közlekedésszervező – a szükséges anyagi forrás rendelkezésre állása esetén – további 51 alacsonypadlós, akadálymentesített, klímával felszerelt modern villamossal korszerűsítheti a fővárosi járműflottát.

CAF-villamos.

Folytatódhat a fővárosi járműparkfejlesztés, mert a Budapesti Közlekedési Központ és a CAF-villamosokat gyártó spanyol vállalat megállapodása lehetővé teszi, hogy a BKK a korábban rögzített május 17-e helyett további fél évig, vagyis 2022. november 17-ig lehívhassa a még opcióban szereplő 51 villamost. A villamosok alapára már a 2014-es szerződéskötéskor is rendkívül kedvező volt, így a jelenlegi piaci környezetben jelentős megtakarítást jelentene, ha a BKK élhetne a szerződésben szereplő opcióval.

A Fővárosi Önkormányzat, valamint a BKK annak ellenére elkötelezett a fejlesztés megvalósítása mellett, hogy a koronavírus-járvány és a kormányzati döntések miatt rendkívül szűkös források állnak a rendelkezésére. A BKK egyelőre nem tud élni az opciós lehívási lehetőségével, de a Fővárosi Önkormányzattal együtt továbbra is azon dolgozik, hogy új CAF-villamosokat vásárolhasson.

 

Összesen 73 korszerű CAF-villamos közlekedik a fővárosban

A közösségi közlekedés, valamint az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése idén is hangsúlyos szerepet kap. Az elmúlt években indított járműpark-korszerűsítés rengeteget javított a fővárosi közösségi közlekedés színvonalán. A fejlesztés egyik zászlóshajójának a CAF-villamosok számítanak, amelyek a kor elvárásainak megfelelő szolgáltatásaikkal – tágas férőhely, légkondicionálás, akadálymentesség, fedélzeti kamerák – fokozzák a Budapesten utazók komfortérzetét. Az alacsony padlószintnek köszönhetően a babakocsival, illetve nagyobb csomaggal közlekedők, valamint a mozgásukban korlátozott ügyfelek is könnyebben szállnak fel a járművekre, a légkondicionált utastérben komfortosabb az utazás kánikulában is, a csendes járművek miatt pedig csökken a zajterhelés. Az újabb villamosok megrendelésével olyan vonalakon is egyre több akadálymentes jármű közlekedhetne, ahol ma egyáltalán nem, vagy csak alacsony darabszámmal járnak CAF-villamosok. Így elsősorban a külső kerületek, a nagyobb lakótelepek közlekedésében segíthetnének majd az új villamosok.

CAF-villamos.

A „Budapesti villamos- és trolibusz járműprojekt II. ütem” elnevezésű projekt keretében 2020-ban és 2021-ben 26 új CAF-villamos állt forgalomba Budapesten. A projekt első ütemében, 2015-ben és 2016-ban 47 spanyol gyártmányú modell érkezett, így már összesen 73 modern CAF-villamos közlekedhet a fővárosban (17 hosszú és 56 rövid). Az új járművek jól illeszkednek Budapest hosszú távú stratégiájába, amelynek központi gondolata a környezet- és klímavédelem, a fenntartható energiagazdálkodás, valamint az ökológiai lábnyom csökkentése.