Együttműködésre és környezettudatos közlekedésre biztat a BKK a Közlekedési Kultúra Napján

Budapest, 2022. május 11. – Az együttműködés fontosságára és a környezettudatos közlekedésre hívja fel a figyelmet a Budapesti Közlekedési Központ a Közlekedési Kultúra Napján. Ebből az alkalomból május 11-én a társaság ingyenes élőzenei koncerttel színesíti az ügyfelek utazását a kiváló akusztikájú Szent Gellért téri metróállomás középső szintjén.

 

 

A BKK feladata nemcsak az, hogy kiszolgálja a közlekedési igényeket, hanem az is, hogy a Budapesti Mobilitási Terv célkitűzéseivel összhangban formálja a közlekedési kultúrát.

„A Közlekedési Kultúra Napja mindig jó lehetőséget ad arra, hogy végiggondoljuk közlekedési szokásainkat. Ha egy boltban tudunk nyugodtan sorban állni, akkor az utakon ez miért probléma? Ha előre engedünk valakit a lépcsőházban, akkor ugyanezt az embert miért nem engedjük besorolni, ha indexel?” – tette fel a kérdést a BKK vezérigazgatója a Közlekedési Kultúra Napja alkalmából készített videóüzenetében.

Dr. Walter Katalin hozzátette: A városi környezetben ma már többféle közlekedési eszközt használunk. Nincsenek köztünk „autósok”, „kerékpárosok”, „gyalogosok”, ahogy nincsenek „villamososok”, „metrósok”, vagy „buszosok” sem. Városlakók, közlekedők vagyunk, akik az aktuális céljainknak megfelelően választjuk és váltogatjuk a közlekedési eszközöket és módokat. Rendszerszinten ez akkor tud hatékonyan működni, ha az egyes szolgáltatások, mint a közösségi közlekedés és a megosztott autó-, kerékpár- vagy rollerszolgáltatások között szoros kapcsolat jön létre. Ezt segíti például az idén indult és a jövőben egyre több mobilitási szolgáltatást integráló BudapestGO applikáció.

A mindennapokban az is nagyon fontos, hogy javuljon a közlekedők közötti együttműködés. A gyalog, kerékpárral vagy rollerrel közlekedőkre egyenrangú félként kell tekinteni az utakon. Nem szabad, hogy a lóerők száma döntse el az erőviszonyokat egy-egy szituációban. A nagyobb jármű ne több hatalmat, hanem nagyobb felelősséget jelent.

„Viselkedjünk úgy a többi közlekedővel – főleg a legvédtelenebb úthasználókkal, szüleinkkel, gyermekeinkkel –, ahogy azt mi is elvárjuk másoktól fordított helyzetben. A közlekedési kultúrát Budapesten mi magunk alakítjuk közösen, nap mint nap.” – zárta ünnepi beszédét a vezérigazgató.

 

Koncert a metróállomáson

A 2022-es Közlekedési Kultúra Napján, a szerda délutáni csúcsidőben, 16:30 és 18:30 között Havai Gábor gitáros-énekes és Koszti Márk dobos akusztikus duója szórakoztatja a közösségi közlekedés felhasználóit. A két zenész ezzel a formációval április végén debütált a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a zenekar repertoárját saját dalok és feldolgozások színesítik. A BKK célja, hogy ezzel a kezdeményezéssel a közterületeket, a megállókat vonzóbbá tegye, közös kulturális élményt adjon az utasoknak, és még népszerűbbek legyenek a közösségi közlekedési eszközök a turisták számára is.