Kőfaragók veszik kezelésbe a Lánchíd kapuzatát

Budapest, 2022. február 25. – Elkészült a Lánchíd pesti pilonját körülölelő állványzat, a budainál pedig már javában dolgoznak az állványépítők. Ennek köszönhetően elkezdődhetnek a jelentősebb helyszíni kőmunkák az átkelő tartószerkezeti elemein.

Elkészült a Lánchíd pesti pilonját körülölelő állványzat, a budainál pedig már javában dolgoznak az állványépítők

Az állványszerkezetek lehetővé teszik a Lánchíd pilonjainak teljeskörű megközelítését. Erre azért van szükség, hogy a szakemberek a két kapuzaton elvégezhessék az összesen mintegy 4400 négyzetméter gránit- és mészkőfelület állapotfelmérését, tisztítását, valamint a készülő hibatérképen megjelölt részek javítását.

A pilonokon lévő, összesen 52 darab nagyobb díszöntvényt és 120 kis rozettát (vagyis a rózsaszirmokat formázó fém épületdíszeket) leszerelik. A kapuzatokat ékesítő négy oroszlánfejen, továbbá a címereken a helyszínen dolgoznak majd a kőfaragók. Munkájukat restaurátorok és műemlékvédelmi szakemberek irányítják, illetve felügyelik.

Tavasszal a pilonok tetején lévő koronasaru-termekben is elkezdődnek a felújítási munkák. A koronasaru olyan mérnöki szerkezet, amely biztosítja a két láncsor láncszakaszainak összekapcsolását és átvezetését a pilonokon. Lehetővé teszi, hogy a láncok a hőmérséklet vagy a terhelés hatására – a pilontól függetlenül – hosszirányban akár több centimétert is mozoghassanak.

Egy koronasaru-terem

A koronasaru-helyiségeket már kitakarították. A projekt során a koronasaruk és az utolsó fenti láncszemek korrózióvédelme mellett többek között helyreállítják a betonfelületeket, felújítják a belső lépcsőket, továbbá kicserélik a díszkivilágítást és a kapuzatok tetején lévő bádogelemeket, valamint új zuhanásgátló rendszert építenek ki.

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet:
folyamatosan dolgoznak a hídon és környezetében

Ütemterv szerint halad a Lánchíd felújítása

A Lánchíd felújítása továbbra is ütemterv szerint halad a munkaterületen, valamint a gyártócsarnokokban és a műhelyekben is.

A helyszínen folyamatosan kerülnek a helyükre a járdatáblák;

a terveknek megfelelően haladnak a bentmaradó acélszerkezeten végzett javítási munkák;

folyamatosan zajlik a szegélyelemek beépítése, a vizsgálójárda építése és a lánccsatornákban végzett korrózióvédelmi munka;

a pesti és a budai hídfőben is tovább dolgoznak az aluljárók építésén, jelenleg zsaluzási, vasszerelési és betonozási munkák vannak, valamint

elkészült a felújítandó hídkorlátok első próbadarabja is.

 

A Lánchíd felújítását 2021 tavaszán kezdte a kivitelezést elnyerő A-Híd Zrt., és már nem tűrt halasztást. Hazánk egyik legfontosabb kulturális örökségének és jelképének korszerűsítése a tervek szerint 2023-ig tart, de az útpálya már idén év végén elkészül.

A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk és aktualitások a www.lanchid.hu oldalon folyamatosan nyomon követhetők, a felújítás eddigi jelentősebb eseményei pedig ezen a linken, egy idővonalon érhetők el.