Felsővezetékes üzemmódban jár már a troli a Baross utcában

Budapest, 2021. december 15. – Elkészült a Baross utca–Szabó Ervin tér–Üllői út nyomvonalon a felsővezeték-hálózat fejlesztése. A munkáknak köszönhetően a trolibuszok már a Kálvin térig felsővezetékes üzemmódban, gazdaságosabban közlekednek.

A fejlesztés részeként a Baross utcai – eddig használaton kívüli – troli-felsővezetéket ismét bekötötték a hálózatba, az elektromos terhelésnövekedés miatt a villamos betáplálókábeleket megerősítették. Új felsővezeték-szakaszokat építettek, a Kálvin téren és a Szabó Ervin téren új felsővezeték-tartó oszlopokat telepítettek, és több meglévő oszlopot nagyobb teherbírásúra cseréltek.

A sikeres próbafutás után december 11-től, szombattól a Harminckettesek tere és a Szabó Ervin tér között is felsővezetékes üzemmódban, így gazdaságosabban közlekedhetnek a trolibuszok, a metrópótlás befejezése után pedig a teljes, kibővített hálózatot használhatják majd. A munkával a határidő előtt öt nappal készültek el a kivitelező DUNAGÉP Zrt. szakemberei.

A „Budapesti trolibusz-járműbeszerzés és kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztés” (IKOP-3.1.0-15-2017-00016) a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ egyik kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása. A teljes projekt megvalósítását az Európai Unió az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében a Kohéziós Alapból 3,891 milliárd forinttal támogatja. A Támogatási Szerződés teljes összege a fővárosi önrésszel nettó 3.991.598.801 forint.

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet:
folyamatosan fejlődik a fővárosi járműpark

A közösségi közlekedés, valamint az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra korszerűsítése a jövőben is hangsúlyos szerepet kap. A BKK közlekedésfejlesztési beruházásának egyik jelentős célja, hogy frissítse a főváros elöregedett trolibuszállományát, továbbá biztosítsa a trolibusz-közlekedés üzembiztos és gazdaságos üzemeltetésének feltételeit.

Új trolibuszokkal bővül a fővárosi járműpark annak köszönhetően, hogy a BKK él az opciós lehívási lehetőségével, és a Solaris–Škoda gyártóval kötött szerződése alapján összesen negyvennyolc (tervezetten 12 darab szóló, valamint 36 darab csuklós) Solaris–Škoda Trollino típusú trolibuszt rendel meg. A korszerű trolik első darabja előreláthatóan 2022. negyedik negyedévében érkezne meg.