Élhetőbbé tesszük Budapestet: ez történt a BKK projektjeivel novemberben

Budapest, 2021. december 4. – A BKK nemcsak a közösségi közlekedés szervezésén, hanem Budapest közterei, szimbólumai és útszakaszai felújításán is dolgozik. Ennek a munkának köszönhető, hogy napról napra a szemünk előtt fiatalodik meg a Lánchíd, és válik zöldebbé az id. Antall József rakpart. Idén novemberben több, a Budapesti Közlekedési Központot is érintő projektben történt előrelépés.

November elején folytatódott a pesti alsó rakparton a főváros egyik legrosszabb állapotban lévő főnyomócsövének a cseréje. A Lánchídtól délre november 6-án kezdődtek a munkák, amelyek jelentős felbontásokkal járnak, azonban gondos munkaszervezéssel sikerült biztosítani a Lánchídtól délre lévő munkaterület mellett a forgalom fenntartását. Így a Jane Haining rakparti szakaszon továbbra is lehet haladni északi irányba, a délre közlekedők pedig az Apáczai Csere János utcát használhatják. A lezárás várhatóan 2022 augusztusáig tart. A Fővárosi Vízművek saját forrásból cseréli ki a csaknem 50 éve fektettet vízfőnyomócsöveket. Cseréjükkel megelőzhetők a csőtörések, amelyek egyre gyakrabban fordultak elő a város több más pontján lévő hasonló vezetékekkel.

Megújulhat a Mester utca, ennek érdekében pedig megindult a tervezésére vonatkozó közbeszerzési eljárás. A Ferenc körút és a Haller utca közötti szakasz korszerűsítése 2023-ban kezdődhet. Az elképzelések szerint a munkák végeztével zöldebb, élhetőbb, hosszú távú időtöltésre is alkalmas utcával gazdagodhat Budapest. A BKK idén tavasszal társadalmi egyeztetést indított a témában, a kérdőívet több mint ezren töltötték ki, és csaknem 5600 vélemény, illetve javaslat érkezett. A véleményezők többsége a forgalomcsillapítást, a parkolási problémák megoldását, illetve a villamosközlekedés újragondolását tartja a legfontosabb feladatnak.

A hónapban is folytatódtak a felújítási munkák a Lánchídon és annak környékén. Ezúttal a híd budai hídfőjénél lévő aluljárón dolgoznak a szakemberek. Olyan aluljáró készül a régi helyén, amely több mint négy méter széles, a falai - a korábbi ívelt forma helyett - függőlegesek, és a vonalvezetése is más lesz. A felújításnak köszönhetően a kétirányú kerékpárút mellett egy elválasztott járda is épülhet a gyalogosoknak, így biztosítva a biztonságosabb közlekedést és a jobb beláthatóságot.

A Lánchíd kőoroszlánjainak restaurálása is folytatódott novemberben. Az egyenként több mint tíz tonnás szobrokat részletes terv alapján javítják és tisztítják meg a szakemberek. A vegyszeres pakolás után fertőtlenítik a szobrokat, hogy a környezeti szennyeződéseket eltávolítsák. A restaurátorok részletes hibatérkép alapján, különleges habarccsal pótolják a hiányzó részeket, de csak olyan elemeket, amelyek biztosan léteztek. A Lánchíd oroszlánjai a tervek szerint 2022 decemberében térnek vissza a helyükre.

November 19-én kezdődött a rakpartok fejlesztéséhez kapcsolódóan 34 talajkapcsolatos fa ültetése az id. Antall József rakparton. A csaknem 3 méter törzsmagasságú kocsányos tölgyeket egymástól hétméteres távolságra telepítették. A fákat úgynevezett gyökércellás faveremrácsokba ültették, amelyeket vízáteresztő anyaggal vettek körbe, és laza termőréteggel töltöttek fel. Így biztosítják a fák folyamatos növekedését és fejlődését. A kezdeményezéssel zöldebbé válik az id. Antall József rakpart Parlament és Margit híd közötti szakasza.

Ugyancsak zöldebb hellyé válik a Blaha Lujza tér is, ahol 80 fát ültetnek a felújítás során. Első körben, a legnagyobb növénykazettában 19 fa telepítésébe kezdtek a szakemberek. A téren a felszín alatt tápanyagmentes a talaj, ezért az ültetéshez elengedhetetlen volt a talajcsere. A fák kiválasztása során elsődleges szempont volt a fajok tűrőképessége. A szakértők szerint a legcélravezetőbb inkább fiatal, de többször iskolázott egyedeket ültetni, mert azok hamar megnőnek és utolérik korosabb társaikat. Helyére került közben a Blaha Lujza tér egyik szimbolikus eleme, a 60-as évek óta működő gombaszökőkút új fémszerkezete, közben pedig a szakemberek dolgoznak a többi szökőkút szerkezetén és vízgépészetén. A Blaha Lujza tér felújításához kapcsolódik, hogy megújul és biztonságosabb lesz a VIII. kerületi Somogyi Béla utca, a munkák várhatóan jövő év őszére készülnek el.