Egyre rosszabb állapotban van a Népligeti felüljáró – januártól nem hajthatnak át rajta a 12 tonnánál nehezebb BKK-járatok

Budapest, 2021. december 30. – Sok más budapesti átkelőhöz, hídhoz hasonlóan a Népligeti felüljáró is több éve vár a felújításra. A szükséges korszerűsítési munkák sajnos elmaradtak az elmúlt évtizedekben, ennek mára meglett a következménye: a főváros egy újabb felüljárót örökölt, amelynek közlekedési szerepe kiemelt, ugyanakkor rendkívül rossz állapotban van – és mielőbbi felújításra szorul.

Sajnos nem egyedi eset a Lánchíd és a Csömöri úti felüljáró története. A közlekedési szempontból fontos átkelők felújítása több évig váratott magára, mielőtt a korszerűsítési munkákat végre elkezdhette a BKK. Hasonlóan alakult a Népligeti felüljáró helyzete is: az évekig halogatott felújítás miatt rendkívül leromlott állapotba került az átkelő. A korszerűsítéséhez forrás kell, amellyel jelenleg sem a Fővárosi Önkormányzat, sem a BKK nem rendelkezik.

Népligeti felüljáró.

A biztonságos használat érdekében 2022. január 1-től, szombattól a 19 tonnánál nehezebb BKK-járatok sem hajthatnak át a felüljárón, ebbe a kategóriába tartoznak az Üllői úton közlekedő csuklós autóbuszok. A személygépkocsival közlekedők továbbra is biztonságosan használhatják az átjárót, amelynek állapotát a BKK és a Budapest Közút szakemberei folyamatosan vizsgálják.

A korlátozás a BKK 100E repülőtéri gyorsjáratát is érinti, amely közvetlen kapcsolatot biztosít Budapest belvárosa, valamint a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között. A repülőtéri járat januártól az átkelőt elkerülve, a Népligeten át közlekedik mindkét irányban, ez néhány perces menetidőnövekedést okozhat.

A 100E busz továbbra is egyedi díjszabás szerint közlekedik, az egy útra szóló jegy 900 forintba kerül. A reptéri gyorsjáratra érvényes jegy kényelmesen és érintésmentesen, akár mobiltelefonról is megvásárolható a mobiljegy alkalmazásokból. A mobiljegyek használatáról ezen a linken lehet tájékozódni. Minden további információ a 100E repülőtéri járattal kapcsolatban megtalálható a BKK oldalán. A járat részletes menetrendje itt olvasható.