Az erőszak nem megoldás! – Nem éri meg bántalmazni a BKK jegyellenőreit

Budapest, 2021. november 5. – A BKK jegyellenőreit munkavégzésük során gyakran éri fizikai és verbális erőszak egyaránt. Azonban az az utas, aki erőszakosan lép fel egy jegyellenőrrel szemben, közfeladatot ellátó személy bántalmazásáért akár börtönbüntetésre is ítélhető. Bármilyen okból alakul ki nézeteltérés egy utas és egy jegyellenőr között, a fizikai erőszak sosem lehet indokolt.

Október végén fizikai bántalmazás érte a BKK egyik jegyellenőrét Óbudán. Az eset következtében a társaság munkatársa 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az óbudai történet sajnos csak egyetlen a sok közül. A jegyellenőröket ért fizikai bántalmazások száma évről évre állandó, csak szűk határok közt változik. Verbális erőszakkal viszont jóval több esetben találkoznak a közlekedésszervező munkatársai. Pedig aki jegyellenőrre támad, az a törvények szerint nagyon komoly büntetésre számíthat.

A BKK jegyellenőrei közfeladatot ellátó személynek minősülnek. A Büntető Törvénykönyvben foglaltak szerint, ha egy közfeladatot ellátó személy ellen történik akár verbális, akár fizikai agresszió, az egy hivatalos személy ellen elkövetett erőszaknak felel meg. Így aki jegyellenőrt bántalmaz munkavégzése során, akár 3 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat.

A BKK jegyellenőrei nagyon fontos feladatokat végeznek. Munkájuk elengedhetetlen ahhoz, hogy a főváros közösségi közlekedése működőképes, fenntartható, biztonságos legyen. Ezért a társaság mindent megtesz annak érdekében, hogy ne csak ügyfelei érezzék magukat biztonságban a közösségi közlekedés járatain, hanem az ellenőrök is nyugodtabban végezhessék munkájukat. A járatok jelentős részén biztonsági kamerák működnek, amelyek nagy segítséget nyújthatnak az elkövetők azonosításához. Emellett a társaság különböző együttműködésekkel is erősíti a járműveken utazók biztonságérzetét. Október elején például a BKK és a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága (FÖRI) egy három napos akciót tartott, ennek során a jegyellenőrök a közterület-felügyelők társaságában járták a főváros főbb közlekedési vonalait. A FÖRI munkatársainak demonstratív jelenléte is elég volt ahhoz, hogy csökkenjen a konfliktushelyzetek száma.

Természetesen az utasok döntő többsége kulturáltan viselkedik a jegyellenőrökkel szemben, az utazási szabályokat és a viselkedési normákat betartja, amit ezúton is köszön a Budapesti Közlekedési Központ.