Áthelyezik a Rákóczi úton közlekedő buszok Blaha Lujza téri megállóját

Budapest, 2021. november 3. – Folyamatosan és ütemezetten halad a Blaha Lujza tér felújítása: szegélyépítési munkák miatt november 4-től, csütörtök reggeltől a Rákóczi úton közlekedő buszok Keleti pályaudvar irányú, Blaha Lujza téri megállója átkerül a csomópont túloldalára, a Csokonai utcához.

(A fotó illusztráció, csütörtöktől a buszok csaknem 125 méterrel előrébb, a kereszteződés után állnak meg)

 

A megállóhely-áthelyezés miatt a Rákóczi úton közlekedő 5-ös, 7-es, 7E, 8E, 108E, 110-es, 110E, 112-es és 133E, valamint a 907-es, a 907A, a 931-es, a 931A, a 956-os, a 973-as, a 973A és a 990-es autóbuszokra a Keleti pályaudvar felé a csomópont túloldalán, a Rákóczi úton a Csokonai utca kereszteződése előtt lehet fel- és leszállni.

 

 

Folyamatosan dolgoznak a téren

Közben a Blaha Lujza téren folytatódik a közműépítés: a víz- és csatornahálózat, továbbá a közvilágítás, a forgalmi jelzőlámpák és a kamerahálózat alépítményei is készülnek. Folyamatban van a gombaszökőkút, valamint a nagy szökőkút vasbetonszerkezetének építése. November 2-án, kedden elszállították az egykori Nemzeti Színház emlékművét a restaurátor-műhelybe, amelyet felújítva a tér súlyponti részére helyeznek majd át. A felújítás alatt az Europeum bevásárlóközpont és a Corvin Áruház zavartalanul üzemel. A megközelítést a kialakított gyalogosfolyosók biztosítják, az Europeum autóval a Somogyi Béla utcából nyíló parkolóházból is elérhető.

 

Így újul meg a Blaha Lujza tér:

A Főváros klímavédelmi akciótervéhez kapcsolódóan a teret egy ligetes, fás közösségi találkozóhellyé alakítják át.

A jelenlegi értékeket megőrzik, így a Tabánból átültetett két tölgyfát, a Gomba szökőkutat és a Nemzeti Színház emlékművét is. Ezek kiegészítésére épül egy nagyobb, ülőhelynek is használható növénykazetta, valamint egy, a tér burkolatából fellövellő vízjáték.

A megmentésre alkalmas fák mellett mintegy 70 darab új fát ültetnek, a tér a Nemzeti Színház egykori székeihez hasonlító köztéri székekkel és asztalokkal várja majd a megpihenni vágyókat.

Két új MOL Bubi-gyűjtőállomást létesítenek, és a lehetőségekhez mérten számos egyedi kerékpártámaszt helyeznek el, valamint figyelmet fordítanak ezek megközelítésére is.

Az újonnan épülő nyilvános illemhely akadálymentes lesz, a tér körbejárhatóságát pedig taktilis figyelmeztető és tájékoztató burkolattal biztosítják.

Korszerűsítik a tér alatt elhelyezkedő közműhálózatot, megújítják a csapadékcsatornát és a közvilágítást.

Az aluljáró szigetelését megújítják, ezzel együtt a Rákóczi út–Nagykörút csomópont pályaszerkezetét újjáépítik, kivéve a korábban felújított villamospályát.

A kereszteződésben három új gyalogátkelőt létesítenek, így a József körútival együtt mind a négy ágban felszíni akadálymentes, hangjelzéssel kiegészített gyalogosátkelő lesz.

Az átépítés után új burkolati jeleket festenek fel, továbbá új KRESZ-táblákat helyeznek ki.

 

A Blaha Lujza tér felújítása várhatóan jövő év őszére készül el. A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk, valamint aktualitások a BKK Blaha Lujza térrel foglalkozó oldalán folyamatosan nyomon követhetők, további tudnivalókat és érdekességeket pedig az erre a célra létrehozott Gyakran Ismételt Kérdések között, ezen a linken lehet olvasni.