Mindenszentek: rendkívüli járatok és sűrűbb közösségi közlekedés

Budapest, 2021. október 28. – Mindenszentek napján és az azt megelőző időszakban a temetők kényelmesebb megközelítése érdekében a BKK 2021-ben is sűrítésekkel készül, illetve rendkívüli járatokat indít. Október 28-tól, csütörtöktől november 1-ig, hétfőig bizonyos, temetőket érintő járatok a szokásosnál sűrűbben indulnak, illetve a szokásosnál nagyobb befogadóképességű járművekkel közlekednek, emellett az ünnepi hétvégén, október 30-án, 31-én és november 1-én rendkívüli járatok is segítik a sírkertek megközelítését. Az M3-as metró október 31-én, vasárnap és november 1-én, hétfőn a hétköznapokon megszokott rend szerint, Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér, illetve a Lehel tér és Újpest-központ között jár. A várhatóan rendkívül nagy gépkocsiforgalom, valamint a korlátozott parkolási lehetőségek miatt a temetők megközelítésére érdemes az egyéni közlekedés helyett a közösségi közlekedési járatokat választani. Az utazás megtervezéséhez az ünnepi időszakban is érdemes a BKK FUTÁR alkalmazást használni.

Október 28-án, csütörtökön és 29-én, pénteken a BKK járatai a tanítási szünetben érvényes menetrend szerint indulnak, de a temetőket érintő bizonyos vonalakon már ezekben a napokban is sűrűbb közlekedést vagy nagyobb befogadóképességű járműveket biztosít a BKK. Október 30-án szombati, 31-én munkaszüneti napi, november 1-jén ünnepnapi menetrend szerint járnak a BKK járatai, emellett a sírkertek kényelmes megközelítése érdekében október 30-án, szombaton és 31-én, vasárnap, valamint Mindenszentek ünnepén, november 1-én a BKK jelentős járatsűrítéssel, kapacitásbővítéssel és rendkívüli járatok indításával készül.

Az M3-as metró október 30-án, szombaton a hétvégéken megszokott rend szerint, Újpest-központ és a Lehel tér között jár, a Lehel tér és Kőbánya-Kispest között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni. Október 31-én, vasárnap, illetve november 1-én, hétfőn a hétköznapokon megszokott rend szerint, Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér, illetve a Lehel tér és Újpest-központ között járnak a szerelvények, a középső szakaszon, a Nagyvárad tér és a Lehel tér között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni.

Több temető környezetében is útlezárásokra kell számítani, amelyek hatással lehetnek a környéken áthaladók közlekedésére is. Aki tudja, jó előre tervezze meg az utazását, és induljon el időben, valamint fokozottan figyelje az aktuális közlekedési tájékoztatásokat. Az ünnepi időszakban a sírkertek környékén kialakuló jelentős gépkocsiforgalom, illetve korlátozott parkolási lehetőségek miatt a BKK javasolja, hogy a temetőkbe látogatók elsősorban a közösségi közlekedési eszközöket válasszák.

A Mindenszentekhez és a Halottak napjához kapcsolódó további temetői információkról a Budapesti Temetkezési Intézet weboldalán lehet tájékozódni.

Az egyes temetők környékén az alábbi változásokra kell számítani, illetve azok megközelítését a BKK az alábbiak szerint javasolja:

 

Új köztemető

Közösségi közlekedés

Az Új köztemető megközelítésére a BKK a Blaha Lujza tér felől a megszokottnál sűrűbben induló 37-es, valamint a 28-as villamost, továbbá október 30-án, 31-én és november 1-jén a rendkívüli járatként a Keleti pályaudvar és az Új köztemető között közlekedő 28B villamost, a Kőbánya-Kispest metróállomástól pedig a 68-as, valamint október 30-án, 31-én és november 1-jén rendkívüli járatként indított, Új köztemetőig közlekedő 68B autóbuszt ajánlja.

A 28B villamosjárat, illetve a 68B buszjárat útvonala és menetrendje elérhető a BKK FUTÁR felületein.

Módosul a 95-ös busz útvonala

A Felsőcsatári köz végállomás felé tartó buszok október 28-tól november 1-ig a Harmat utca–Újhegyi út útvonalon érik el a temetőt, az útvonalváltozás miatt nem érintik a Kada utca/Maglódi út, a Kada utca/Mádi utca, a Bajcsy-Zsilinszky kórház, a Venyige utca és a Sírkert út megállóhelyet. A temetőnél az Újhegyi úton, a körforgalom előtt áll meg a 95-ös busz.

Közúti közlekedés

Az Új köztemető környékén ideiglenes forgalmi rend lép életbe:

  • Az Újhegyi utat a Maglódi úttól a temető bejárata felé a közösségi közlekedésnek tartják fenn október 30-án 7 órától november 1-én 20 óráig.
  • A Sírkert utcát egyirányúsítják a Maglódi út irányába október 30-án 7 órától november 1-én 20 óráig.
  • A Kozma utca Jászberényi út–körforgalom közötti szakaszát október 30-án 7 órától november 1-én 20 óráig operatív rendőri intézkedéssel – a forgalom nagyságának függvényében – a Jászberényi út irányába csak a közösségi közlekedési járatok használhatják.

 

Farkasréti temető

Közösségi közlekedés

A Farkasréti temető a Széll Kálmán tér és a Déli pályaudvar, illetve az M2 metró felől a napközben sűrűbben közlekedő 59-es villamossal érhető el. Emellett a 8E autóbusz hétvégén is gyakrabban közlekedik, gyors eljutást biztosítva többek között Kelenföld és Gazdagrét felől.

Közúti közlekedés

Egyirányúsítják október 31-én 7:00-tól november 1-én 20:00-ig a XII., Bürök utcát a Tállya utcától a Denevér utcáig.

 

Óbudai temető

Közösségi közlekedés

Az Óbudai temető megközelítéséhez a hétvégén a szokásosnál sűrűbben induló 160-as, továbbá a 260-as járatot ajánljuk. A 118-as és a 218-as autóbusz mellett 118B jelzéssel rendkívüli buszjárat indul a Szentlélek tér H és az Óbudai autóbuszgarázs között október 30-án, 31-én és november 1-én, biztosítva a H5-ös HÉV felől is a sírkert könnyebb elérhetőségét. A 118B a rendkívüli buszjárat útvonala és menetrendje a BKK FUTÁR felületein érhető el.

 

Megyeri temető

Közösségi közlekedés

A Megyeri temető megközelítéséhez a hétvégén a szokásosnál sűrűbben induló 30A – továbbá a 30-as, 147-es és a hétköznap közlekedő 122-es autóbuszt ajánljuk.

 

Rákospalotai temető

Közösségi közlekedés

A Rákospalotai temető megközelítéséhez a hétvégén a szokásosnál sűrűbben induló 196A valamint a vasárnap is szombati menetrend szerint közlekedő 196-os autóbuszt, továbbá a megszokottnál nagyobb befogadóképességű, csuklós autóbuszokkal közlekedő 130-as járatot, továbbá a 224-es és a 231-as autóbuszt ajánljuk.

 

Pesterzsébeti temető

Közösségi közlekedés

A Pesterzsébeti temető megközelítéséhez az október 30-án, 31-én és november 1-jén a szokásosnál sűrűbben induló 52-es villamost ajánljuk. A 36-os autóbusz mellett október 30-án, 31-én és november 1-én 36B jelzéssel rendkívüli buszjárat indul Pesterzsébet, Baross utca és a Szentlőrinci úti lakótelep között; útvonala és menetrendje a BKK FUTÁR térképes felületein érhető el. A temető elérhető továbbá a hétvégén a megszokottnál sűrűbben közlekedő 135-ös autóbusszal, amely november 1-én az áruházak zárva tartása miatt a Szentlőrinci úti lakótelepig közlekedik.

Közúti közlekedés

Egyirányúsítják október 31-én 8 órától november 1-én 20 óráig a XXIII., Tartsay utcát a Borona utca felől a Temetősor irányába, a Temetősort a Tartsay utca felől a Vasfű utca felé, valamint a Tartsay utca felől az Alsó határút felé.

 

Kispesti temető

Közösségi közlekedés

A Kispesti temető megközelítéséhez a 42-es villamost – amely október 30-án, 31-én és november 1-én napközben a szokásosnál sűrűbben indul –, emellett a szintén sűrűbben közlekedő 93A továbbá a 93-as autóbuszt, továbbá a vasárnap is szombati menetrend szerint, azaz gyakoribb indulással közlekedő 194-es és a 194B buszjárat igénybevételét ajánljuk.

Közúti közlekedés

Lezárják a XIX., Temető közt október 30-án 7 órától november 1-én 20 óráig.

 

Pestszentlőrinci temető

Közösségi közlekedés

A Pestszentlőrinci temető megközelítéséhez a 93-as és az október 28-ától november 1-éig sűrűbben közlekedő 93A buszjáratot, illetve az október 30-án, 31-én és november 1-én gyakoribb indulással közlekedő 182-es és 184-es autóbuszt, valamint a 282E és a 284E buszjárat igénybevételét ajánljuk.

Közúti közlekedés

Lezárják a XVIII., Reményik Sándor utcát október 30-án 7 órától november 1-én 20 óráig.

 

Csepeli temető

Közösségi közlekedés

A Csepeli temetőhöz a megszokott menetrendjük szerint közlekedő 38-as, a 138-as és a 238-as autóbusszal lehet eljutni; a felsorolt vonalakon a szokásosnál nagyobb befogadóképességű, csuklós autóbuszok közlekednek.

 

Cinkotai temető

Közösségi közlekedés

A Cinkotai temető kényelmesebb megközelíthetősége érdekében október 30-án és 31-én a 92-es autóbusz a szokásosnál sűrűbben indul. November 1-én az áruházak zárva tartása miatt a 92-es járat helyett közlekedő 92A busz napközben szintén sűrűbben közlekedik.

Közúti közlekedés

Lezárják a XVI., Tátraszirt sort a Lóca utca és a temető között október 30-án 7 órától november 1-én 20 óráig, valamint október 31-én 8 órától november 1-én 20 óráig a XVI., Simongát utat a temető előtt.

 

Budafoki temető

Közösségi közlekedés

A Budafoki temető az 58-as és a 158-as buszjárattal, valamint az október 30-án, 31-én és november 1-én hétvégén is közlekedő 250B autóbusszal közelíthető meg. Október 30-án, 31-én és november 1-én rendkívüli buszjárat is indul a 158-as busz vonalán 158B jelzéssel a Savoya Park és a Budafoki temető között, melynek útvonala és menetrendje a BKK FUTÁR térképes felületein érhető el.

Közúti közlekedés

Egyirányúsítják a XXII., Debrő utcát és a Víg utcát a Gádor utca felé október 31-én 8 órától november 1-én 20 óráig.

 

Budakeszi temető

Közösségi közlekedés

A Budakeszi temető könnyebb megközelíthetősége érdekében a 22A és a 222-es autóbusz október 30-án, 31-én, valamint november 1-én a megszokottnál sűrűbben indul.

 

Nagytétényi temető

Közösségi közlekedés

A Nagytétényi temető megközelítésére alkalmas 33-as, a 113-as, a 113A és a 133E busz megszokott menetrendje szerint közlekedik. A 33-as vonalon a megszokottnál nagyobb befogadóképességű, csuklós buszokkal lehet utazni október 30-án, 31-én és november 1-jén.

 

Fiumei Úti Sírkert

Közösségi közlekedés

A Fiumei Úti Sírkert megközelítésére a BKK a 2M és 24-es villamos mellett Kőbánya felől idén is a 28-as villamost, valamint a sűrűbben és minden nap közlekedő 37-es villamost ajánlja. Október 30-án, 31-én és november 1-én rendkívüli járatként a Keleti pályaudvar és az Új köztemető között 28B jelzéssel is közlekedik villamos.

 

Izraelita temető

Közösségi közlekedés

Az Izraelita temető megközelítésére a BKK a Blaha Lujza tér felől a 28-as villamost, Kőbánya-Kispest metróállomástól pedig a 68-as autóbuszt ajánlja.

 

Kispesti öreg temető

Közösségi közlekedés

A temető megközelítéséhez az 54-es, 55-ös, 84E, 89E, 99-es, 151-es és 294E buszjáratokat ajánljuk, melyek a megszokott menetrendjük szerint közlekednek.

A BKK mind a közösségi közlekedési változásokról, mind a közúti fennakadásokról folyamatosan friss információkat nyújt a BKK Info alkalmazáson, vagy a BKK Info weboldalán keresztül.

A BKK Info – Közút oldalán valós idejű közúti közlekedési információk érhetők el: a fővárosban közlekedők interaktív térkép segítségével tájékozódhatnak arról, hogy hol milyen fennakadásokra kell számítaniuk; az előre tervezett forgalomkorlátozások már napokkal az életbe lépésük előtt elérhetők a fenti címen.

Az utazás megtervezéséhez továbbra is érdemes a megújult, új funkciókkal bővült BKK FUTÁR alkalmazást használni, amely valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat az úti cél eléréséhez.