Éjszakai forgalomkorlátozás a Blaha Lujza térnél

Budapest, 2021. október 19. – A terveknek megfelelően csak 22 óra után, és főleg az őszi szünetben végzik el a befejező munkákat a Rákóczi út és a Nagykörút csomópontjában. Október 20-án és 21-én, valamint október 26-tól 28-ig éjszakánként aszfaltoznak a Blaha Lujza térnél, hogy az a lehető legkisebb mértékben érintse a közúti forgalmat.

A csomópontban és annak közvetlen környezetében – a nagyobb forgalomkorlátozás szeptemberi feloldása után – október utolsó heteiben várhatók ismét a kereszteződés egészét érintő munkák, ekkor fejezik be az útburkolat végleges kopórétegének terítését. Az útépítést azonban éjszaka, és elsősorban az őszi szünetben végzik el, hiszen ezekben az időszakokban a legkisebb ott a forgalom.

 

Éjszakai munkára kell számítani a Rákóczi út és a Nagykörút csomópontjában:

 

október 20-án (szerdán) és 21-én (csütörtökön) végzik az útpálya felmarását 22:00 és hajnali 5:00 között;

 

október 26-án, 27-én és 28-án (kedden, szerdán és csütörtökön) felviszik az útburkolat végleges kopórétegét 22:00 és hajnali 5:00 között.

 

A munkavégzés idején a Rákóczi úton és a Nagykörúton irányonként egy-egy forgalmi sáv lesz járható, a forgalomirányítást jelzőőrök végzik majd.

 

Folyamatosan dolgoznak a téren

Közben a Blaha Lujza téren folytatódik a közműépítés: a víz- és csatornahálózat, továbbá a közvilágítás, a forgalomtechnika és a kamerahálózat alépítményei is készülnek. Elkezdődött a gombaszökőkút, valamint a nagy szökőkút vasbetonszerkezet-építése. A süllyesztett kukatárolók felszín alatti aknája és a gombaszökőkút vízgépészeti aknája már szerkezetkész, s időközben elkészült mindhárom növénykazetta szerkezete is. A felújítás alatt az Europeum bevásárlóközpont és a Corvin Áruház zavartalanul üzemel. A megközelítést a kialakított gyalogosfolyosók biztosítják, az Europeum autóval a Somogyi Béla utcából nyíló parkolóházból is elérhető.

 

Így újul meg a Blaha Lujza tér:

A Főváros klímavédelmi akciótervéhez kapcsolódóan a teret egy ligetes, fás közösségi találkozóhellyé alakítják át.

A jelenlegi értékeket megőrzik, így a Tabánból átültetett két tölgyfát, a Gomba szökőkutat és a Nemzeti Színház emlékművét is. Ezek kiegészítésére épül egy nagyobb, ülőhelynek is használható növénykazetta, valamint egy, a tér burkolatából fellövellő vízjáték.

A megmentésre alkalmas fák mellett mintegy 70 darab új fát ültetnek, a tér a Nemzeti Színház egykori székeihez hasonlító köztéri székekkel és asztalokkal várja majd a megpihenni vágyókat.

Két darab új MOL Bubi-gyűjtőállomást létesítenek, és a lehetőségekhez mérten számos egyedi kerékpártámaszt helyeznek el, valamint figyelmet fordítanak ezek megközelítésére is.

Az újonnan épülő nyilvános illemhely akadálymentes lesz, a tér körbejárhatóságát pedig taktilis figyelmeztető és tájékoztató burkolattal biztosítják.

Korszerűsítik a tér alatt elhelyezkedő közműhálózatot, megújítják a csapadékcsatornát és a közvilágítást.

Az aluljáró szigetelését megújítják, ezzel együtt a Rákóczi út–Nagykörút csomópont pályaszerkezetét újjáépítik, kivéve a korábban felújított villamospályát.

A felújított burkolatra három új gyalogátkelőt létesítenek, így a József körútival együtt mind a négy ágban felszíni akadálymentes, hangjelzéssel kiegészített gyalogosátkelő lesz.

Az átépítés után új burkolati jeleket festenek fel, továbbá új KRESZ-táblákat helyeznek ki.

 

A Blaha Lujza tér felújítása várhatóan jövő év őszére készül el. A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk, valamint aktualitások a BKK Blaha Lujza térrel foglalkozó oldalán folyamatosan nyomon követhetők, további tudnivalókat és érdekességeket pedig az erre a célra létrehozott Gyakran Ismételt Kérdések között, ezen a linken lehet olvasni.