Egyre többen térnek vissza a közösségi közlekedésre

Budapest, 2021. október 21. – A két évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítva 85 százalék fölé nőtt a közösségi közlekedési jegy- és bérletvásárlások értéke az elmúlt héten. A koronavírus-járvány előtti időszak óta soha nem volt még ennyire magas a bevételek és a BKK járatain utazók aránya a 2019-es év azonos időszakához hasonlítva. Annak, aki minden nap a fővárosban utazik, érdemes megfontolnia, hogy az autóból átszálljon a BKK járataira, hiszen számtalan előnye van a közösségi közlekedésnek.

(A fotó illusztráció)

 

A Budapesti Közlekedési Központ legfrissebb statisztikái alapján elmondható: egyre többen választják újra utazásukhoz a közösségi közlekedést. A nyár utolsó és az ősz első hónapjában már jelentősen emelkedett a fővárosi buszokon, villamosokon, metrókon utazók száma. Ebben az időszakban a 2019-es adatokhoz hasonlítva tartósan 70 százalék fölött volt a jegyek és bérletek értékesítése, október második hetében pedig már a 85 százalékot is elérte.

A BKK  augusztusban indította útjára a legújabb kampányát, amelyben a közösségi közlekedés használatára buzdítja a fővárosban utazókat. A kötöttpályás közlekedés megbízhatóságának és a több helyen kialakított buszsávoknak köszönhetően jóval gyorsabban elérheti úticélját az, aki a BKK járatain utazik. Emellett a közösségi közlekedés anyagilag is kedvezőbb választásnak bizonyul, mint az autós közlekedés. A közlekedésszervező társaság jegy- és bérletárai 2013 óta nem nőttek (a természetes személyek bérleteinek ára pedig 2014-ben csökkent a mai szintre), ezzel szemben az üzemanyagárak napról napra drágulnak. A legutóbbi adatok szerint a benzin literenkénti átlagára 496 forintra, míg a gázolaj átlagára 512 forintra emelkedett. A BKK ügyfelei járványügyi szempontból is biztonságos választásnak tartják a közösségi közlekedést, hiszen ma már tudják, hogy a rendszeresen fertőtlenített járműveken jóval alacsonyabb a fertőzés kockázata, mint egyes intézményekben, közösségi terekben.

Azonban nem csak a busz- és kötöttpályás járatok, hanem a MOL Bubi közbringaszolgáltatás népszerűsége is megnőtt az elmúlt hetekben. Október közepén megtörtént az egymilliomodik utazás az almazöld kerékpárokkal.