Járatsűrítésekkel készül a BKK az Eucharisztikus Kongresszus első hétvégéjére

Budapest, 2021. szeptember 3. – Több tízezer embert várnak a szeptember 5-12. között Budapesten rendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus nyitórendezvényére. A Hősök tere környékén már szeptember 3-ától, péntek estétől újabb lezárások, közlekedési korlátozások lépnek életbe az Andrássy úton és a Dózsa György úton is.

 

A BKK arra kéri a rendezvényre látogatókat, hogy a jelentős közúti lezárásokat és a korlátozott parkolási lehetőségeket figyelembe véve közösségi közlekedéssel közelítsék meg a helyszínt. A BKK bővített szolgáltatással segíti a rendezvényre látogatók közlekedését: a térségét érintő kötöttpályás járatok, így többek között az 1-es villamos, a nagykörúti 4-es, 6-os villamos és az M1-es, az M2-es és az M4-es metrójáratok jelentősen sűrűbben indulnak.

 

Közúti lezárások a rendezvény idején 

A kongresszus nyitóünnepsége és a kapcsolódó előkészületek miatt péntek éjféltől hétfő hajnalig lezárásokra és korlátozásokra kell készülni a Hősök tere és az Andrássy út környékén. A Hősök tere és a Kós Károly sétány mellett lezárják az Andrássy utat a Kodály körönd és a Dózsa György út között, illetve a Dózsa György utat a Városligeti fasor és a Podmaniczky utca között.

 

A rendezvény megközelítése közösségi közlekedéssel 

Az 52. Nemzetköri Eucharisztikus Kongresszus megnyitóját szeptember 5-én, 15:00 és 18:00 között tartják a Hősök terén. A rendezvényre több tízezer embert várnak a szervezők, akik a Hősök tere mellett az Andrássy úton és a Dózsa György úton követik az eseményeket. A BKK kéri a látogatóktól, hogy a közösségi közlekedést válasszák úticéljuk eléréséhez. Ezt segítve szeptember 5-én, vasárnap napközben – a rendezvény kezdete előtti és a végét követő órákban – a BKK sűrűbb közlekedést biztosít elsősorban a rendezvény környékét érintő kötöttpályás vonalakon:

  • a Hungária körúton közlekedő 1-es villamosvonalon,
  • az M2-es és M4-es metróvonalon,
  • a nagykörúti 4-es és 6-os villamosvonalon,
  • illetve sűrűbben jár az Andrássy út térségében az M1-es metró is, azonban biztonsági okokból egyes állomásokat (különösen a Hősök tere, Bajza utca) az utasforgalom elől lezárhatnak.

Emellett sűrűbben járnak majd:

  • az M3-as metrópótló buszok a Határ út és a Lehel tér között,
  • valamint a Rákóczi út–Thököly út útvonalon a belváros és Zugló, illetve Újpalota között közlekedő 7E autóbuszok. 

A BKK javasolja az Eucharisztikus Kongresszusra látogatóknak, hogy – lehetőség szerint – jegyüket vagy bérletüket elővételben vagy mobiljegyként váltsák meg. A mobiljegyekről bővebben a https://bkk.hu/mobiljegy/ oldalon lehet tájékozódni. A BKK értékesítői hálózata megtekinthető a BKK Pontkeresőjében. A Nyugati pályaudvaron szeptember 5-10. között mobil értékesítési pont üzemel, a Népligetnél pedig szeptember 5-én, 11-én és 12-én nyitva tart az aluljáróban található BKK Ügyfélközpont. 

Az Eucharisztikus Kongresszusra érkező jelentős számú résztvevő miatt a BKK kéri az autósok figyelmét és türelmét.

 

Közösségi közlekedési változások a forgalomkorlátozások miatt

A rendezvényhez kapcsolódó lezárások miatt jelentősen módosul a Hősök tere környéken a közösségi közlekedés is.

Szeptember 3-án, pénteken 23:00-tól szeptember 6-án, hétfő hajnalig:

  • A 105-ös és a 178-as buszok módosítva, a Dózsa György út és a Vörösmarty utca M között az Andrássy út helyett mindkét irányban a Podmaniczky utca–Izabella utca útvonalon közlekednek. Nem érintik a Kodály Körönd M, a Bajza utca M megállókat, a módosított útvonalon viszont megállnak a Ferdinánd hídnál, illetve a Hősök terénél a Podmaniczky utca és a Dózsa György csomópontjánál.
  • A 20E, a 30-as, a 30A és a 230-as buszok szeptember 2-ról 3-ra virradó éjjel 22:00 és 6:00 között a Dózsa György út egy szakaszának lezárása miatt a városligeti Dvořák sétányon és a Hungária körúton át közlekednek, nem érintik a Benczúr utca és a Vágány utca / Róbert Károly körút közötti megállókat.
  • A 75-ös trolibusz módosított útvonalon, az Állatkerti körúton és a Hermina úton át közlekedik, nem érinti a Hősök tere és a Zichy Géza utca közötti megállókat.
  • A 979-es éjszakai járat a Kodály Körönd térsége és a Dózsa György út között az Andrássy út helyett a Damjanich utcán át jár. 

Az M1-es földalatti szeptember 5-én, vasárnap 12:00-tól várhatóan 19:30-ig nem áll meg a Bajza utcánál és a Hősök terénél, a szerelvények megállás nélkül áthaladnak az állomásokon.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatos további közlekedési változásokról és lezárásokról a BKK folyamatosan tájékoztatást ad. A legfrissebb információk a https://kozut.bkkinfo.hu/ oldalon olvashatók.

Utazásuk megtervezéséhez továbbra is érdemes a BKK FUTÁR alkalmazást használni, amely valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat úti céljuk eléréséhez.